"İlk kadın" ve "eşikte" beğenildi

Güncelleme Tarihi:

İlk kadın ve eşikte beğenildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 13:29

Fransa’da devam eden "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde, yazar Sedef Ecer’in Fransızca kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu "Sur le Seuil" (Eşikte), Paris’in ardından Normandiya’da sergilendi.

Haberin Devamı

Normandiya’nın önemli sanat kurumlarından Le Passage tiyatrosunda sahnelenen oyun, Fransızların büyük beğenisini kazandı. Yönetmenliğini Elise Chatauret’nin yaptığı oyunda baş rolleri, Ariane Brousse, Frederique Mathieu, Tilbe Saran, Serra Yılmaz, Camille Voitellier paylaşıyor. İnsanlarla ülkelerin "kapı aralığında durduğu anların" anlatıldığı oyun, 2008’de Fransa’nın en önemli tiyatro kurumu "Centre National de Theatre"dan (Ulusal Tiyatro Merkezi) teşvik ve para ödülü kazanmıştı. Oyun, yine 2008’de Akdeniz Tiyatro Yazarları Buluşması kapsamında Cannes tiyatrosunda yarışma jürisi ve seyirci topluluğu önünde okunarak birincilik ödülüne layık görülmüştü. Ecer’in kaleme aldığı "Sur le Seuil", Amandier Yayınevi tarafından yayımlanmış ve Lehçeye de çevrilmişti.

NEDİM GÜRSEL'İN ROMANI DA SAHNEDE
Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan yazar Nedim Gürsel’in 1983 yılında yazdığı "İlk Kadın" romanı, Fransız yönetmen Patrick Verschueren tarafından oyunlaştırılarak Fransız seyircisiyle buluştu. Oyun, ilk kez 1996 yılında Esen Özman tarafından tiyatroya uyarlanarak İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmişti. Bu yıl da aynı projeyi Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında sunmak isteyen Özman, sağlık nedenleriyle projeden çekilmek zorunda kalınca, Fransız yönetmen Verschueren yeni bir uyarlamayla oyunu sergiledi. İlk uyarlama Türk seyircisinin beğenisine yönelikken, eser bu kez Fransız seyircisinin beğenisine uygun bir şekilde, yani baş karakterin İstanbul kentiyle ilişkisini öne çıkartan bir şekilde piyesleştirildi. Normandiya ve Paris’te sahneye konan oyunda, Sedef Ecer ve Patrick Verschueren rol alıyor. Veysel Gençten’in İstanbul görüntüleri ve Sedef Ecer’in yorumladığı Türkçe şarkılı bölümlerle zenginleşen "İlk Kadın" 23 Şubatta Rouen kentine turneye çıkacak. Paris Normandie gazetesinde ve Rue du Theatre internet sitesinde övgüyle söz edilen oyunun Fransa’da Türkiye Mevsimi’nden sonraki sezonlarda da tekrarlanması düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!