İlk etapta zafer Theo Bos'un oldu

Güncelleme Tarihi:

İlk etapta zafer Theo Bosun oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2012 16:57

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 1.etabını Rabobank takımından Theo Bos 3 saat 05 dakika 55 saniye ile kazandı.

Haberin Devamı

Birinci etap olan 135 kilometrelik Alanya-Alanya etabını Rabobank takımından Theo Bos 3 saat 05 dakika 55 saniye ile kazandı. Tura yarın 153 kilometrelik Alanya-Antalya etabı ile devam edilecek.

YARIŞIN CEREYANI

Alanya Atatürk Bulvarı'ndan, Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın verdiği startla 200 bisikletçi ilk kilometreleri toplu halde geçtiler. Gökyüzü parçalı bulutlu, parkurda ise rüzgarsız ve sıcak bir hava hakimdi.

Bir turun 16.9 kilometre olduğu etapta bisikletçiler Alanya-Alanya arasının ilk kilometrelerinde fazla hız yapmadılar. Ufak tefek hareketlenmelerden sonra 20 dakika sonra sekizli bir grubun atak yapıp ilk grubu oluşturduğu görüldü.

SEKİZ BİSİKLETÇİ ATAK YAPTI

Bu grubun içinde Team Spidertech Powered by C10 takımından Willam Ruoutley, Utensilnord Named takımından Gianfranco Visconti, UnıdetHealtcare Presendet By Maxxis takımından Adrıan Hegyvary, Argos Shimano takımından Albert Tımmer, Katusha takımından Alexey Tsatetevıth, Salcano Arnavutköy takımından Gabor Kasa, Andalucia takımından Javier Abeja Ramırez, Lotto Belısol Team'den Robert Frederigue atak yapıp ön grubu oluşturdular. Bu sekizli grup gittikçe artan bir tempo ile ana grupla arasındaki farkı 2 dakika 45 saniye kadar açtı.

Haberin Devamı

Ancak Utensilnord Named takımından Adrıan Kurek sekizli gruba dahil olup, geri kalması bir oldu.

FARK SEKİZ DAKİKAYI GEÇTİ

Yedili grup yarışın bitimine 97 kilometre kala 7 dakika 55 saniyelik bir fark doğdu. Fark kısa bir süre sonra 8 dakikayı geçti.

Bu arada ön grubu oluşturan bisikletçilerin ortalama hızı 45.7 kilometre olarak ölçüldü. Bitime altı tur kala bisikletçilerin Ravitayman (Yemek molası) arasında başlamış oldu. Bilindiği gibi bisikletçiler yola devam ederken bir yandan sıvı ihtiyaçlarını alıyorlar, diğer taraftan da kendileri için hazırlanmış, sandviç ve buna benzer gıda maddelerini tüketiyor.

Finişe 90 kilometre kala ana grup hızlandı ve sekiz dakikalık ön grupla olan zaman farkını 6 dakika 31 saniyeye kadar indirdi. Bu arada parkurda hafif bir esintinin başladığı ancak rüzgarın bisikletçileri etkileyecek durumda olmadığı anlaşıldı. Fark gittikçe ön grupla kapanmaya devam etti. Bitime 89 kilometre kala 5 dakikaya kadar indi.

Haberin Devamı

SPRİNT PRİMLERİ

Alanya-Alanya etabının ilk sprint primini Andalucia takımından Javier Abeja Ramırez aldı ve 5 puan kazandı. İkinciliği Argos Shimano'dan Albert Tımmer 3 puan, üçüncülüğü de Salcano Arnavutköy takımından Gabor Kasa elde ederek 1 puan kazandı. Yedili grup ön grupta kalmayı sürdürdü ancak fark bitime 80 kilometre kala 4 dakika indi. Ana grup temposunu artırmaya devam ederken fark da gittikçe eridi. Finişe 75 kilometre kala fark 2 dakika 28 saniye kadar indi. Finişe 62 kilometre kala fark artık neredeyse kapanmak üzereydi. Ana grup ön grupla farkı 1 dakika kadar indirdi.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ

Lotto Belisol takımından Frederigue Robert, Katusha takımından Maxıw Belkov ve Argos Shimano takımından Albert Tımmer 5-3 ve 1 puanı paylaştılar. Türkiye güzelliklerinin priminin sahipleri belli olurken birde küçük çaplı kaza meydana geldi. Ancak büyük bir yaralanma olmadığı için 194 bisikletçi firesiz olarak yarışa devam etti.

Haberin Devamı

Kaza nedeniyle yapılan duraklama gruplarında küçük çaplı parçalanmaya neden oldu. Finişe 46 kilometre kala fark 1 dakikanın altında idi. Öndeki yedili grup ise temposunu Türkiye Güzellikleri priminin de belli olmasıyla iyice düşürdü. Ve ikili bir grup oluştu böylece en önde. Bu arada Salcano Arnavutköy takımından Gabor Kasa yorulunca ana gruba yakalandı. Finişe 35 kilometre kala öndeki grupla ana grubun arasında sadece 27 saniye kaldı. Buda iki grubun birleşmesi anlamına geliyordu ve nitekim finişin büyük bir mücadeleye sahne olacağı şimdiden anlaşılmış oldu. Ancak önde Andalucia takımından Ramirez ile, Unıdethealtcare Presendet By Maxxis takımından Adrıan Hegyvary inatla yakalanmamak için uzun süre 27-34 saniye arasında değişen farklarla önde gitmeye devam etti. Fark finişe 24 kilometre kala 13 saniye kadar indi. Finişe 22 kilometre kala artık grup tek parça idi. Ve ana grup gittikçe artan bir tempo ile pedal basmaya başladı. Finişe 10 kilometre kala ana grup hızını saatte 70 kilometreye kadar çıkardı. Kıyasıya bir mücadele vardı artık etabı kazanmak için. Finişe beş kilometre kala grupta parçalanma gözükmüyordu.

Haberin Devamı

Spor Genel Müdürü Baykan: “Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu tura çok önem veriyoruz”

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na çok önem verdiğini söyledi.

48. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun Alanya-Alanya etabını izlemek üzere Alanya'ya gelen ve turun startını veren Baykan, gazetecilere yaptığı açıklamada, turun 48 yıldır düzenleniyor olmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Bugüne kadar finişin yapıldığı Alanya'da bu yıl startın verildiğini hatırlatan, turun İstanbul'da bitecek olmasının yeni bir heyecan yaratacağını ifade eden Baykan, turun bu noktaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Haberin Devamı

Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu'nun turu son 3-4 yıldır adına yakışır hale getirdiğini belirten ve bundan dolayı kendisine teşekkür eden Baykan, “Müftüoğlu'nun ortaya koyduğu çaba ve başarıyı kutlamak istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu tura çok önem veriyoruz. İnşallah başladığı gibi kazasız belasız biter” dedi.

TBF Başkanı Emin Müftüoğlu da bu yıl ilk kez 25 takımla organizasyonu başlattıklarını söyledi.

İstanbul'un Avrupa Spor Başkenti olması dolayısıyla bu yıl turun tersine döndüğünü ifade eden Müftüoğlu, “Sayın Genel Müdürümüz Baykan, 'inşallah boğaz turunda da finiş yapalım' dedi. İnşallah o günleri de görürüz. Dünyanın en iyi sporcuları burada. Bisiklette başarıyı bugünlerimize getiren Cumhurbaşkanımıza, Gençlik ve Spor Bakanımıza, burada bize destek veren genel müdürümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da bu turu başladığından beri takip ettiklerini, tur turizm bölgesinde düzenlendiği için bakanlık olarak her türlü desteği verdiklerini söyledi.

VE BEKLENMEYEN KAZA

Finişe 1 kilometre kala ana grupta beklenmeye bir kaza yaşandı. Bisikletçiler birbirine girdi. Grup bu yüzden birdenbire parçalandı. Ama öndeki grupta tempo düşmedi.Finişe metreler kala yarışın favorilerinden Theo Bos finişi ilk geçen bisikletçi oldu. İkinciliği GrenEdge Takımından Harley Matthew Goss, Üçüncülüğü Team Type 1 takımından Daniele Collı elde etti. Bos yarınki Alanya-Antalya etabında Turkuaz Mayoyu giyecek.

ALANYA-ANTALYA ETABI YARIN KOŞULACAK

Turun ikinci etabı olan 153 kilometrelik Alanya-Antalya etabının startı yarın Alanya Kızılkule'den saat 12.50'de verilecek.

Yarışmanın etapları ve tarihleri ise şöyle:
1. Etap: Alanya-Alanya 22 Nisan 2012 Pazar
2. Etap: Alanya-Antalya 23 Nisan 2012 Pazartesi
3. Etap: Antalya-Elmalı (Göğübeli geçidi) 24 Nisan 2012 Salı
4. Etap: Fethiye-Marmaris 25 Nisan 2012 Çarşamba
5. Etap: Marmaris-Turgutreis 26 Nisan 2012 Perşembe
6. Etap: Bodrum-Kuşadası 27 Nisan 2012 Cuma
7. Etap: Kuşadası-İzmir 28 Nisan 2012 Cumartesi
8. Etap: İstanbul-İstanbul (Avrupa'dan Asya'ya) 29 Nisan 2012 Pazar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!