İkna turları başladı

Güncelleme Tarihi:

İkna turları başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2005 00:00

CDU´lu Saksonya Eyalet Başbakanı Georg Milbradt, CDU/CSU ile FDP’nin `Azınlık hükümeti’’ oluşturabileceğini söyledi. Rheinland-Pfalz’da FDP ile ortaklık eden SPD’li Eyalet Başbakanı Kurt Beck ise `Azınlık hükümeti Almanya için uygun değil’’ diyerek buna karşı çıktı.

Haberin Devamı

CDU/CSU´dan sonra FDP´nin de Yeşiller´le ortaklığa sıcak bakmaları üzerine ``Jamaika Koalisyonu’’ (siyah-yeşil-sarı koalisyon) (Jamaika bayrağının renkleri) oluşturmak için temaslar başladı.

Almanya´da geçtiğimiz pazar günü yapılan erken genel seçimlerin ardından, koalisyonu kimin kiminle kuracağı tartışılmaya başlandı. Alman Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) parti ile gerekli çoğunluğu sağlayamaması üzerine, Yeşiller Partisi´ne yanaştı.

Azınlık hükümeti

SPD’li Başbakan Gerhard Schröder’in de CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel’in de ``Seçimlerden en güçlü parti olarak biz çıktık’’ diyerek ``Başbakan bizden olmazsa `büyük koalisyon’ olmaz’’ açıklamalarında ısrar etmesi, azınlık hükümeti oluşturulmasını da gündeme getirdi.

CDU’lu Saksonya Eyalet Başbakanı Georg Milbradt, arzu edilen bir opsiyon olmasa da CDU/CSU ile FDP’nin azınlık hükümeti oluşturabileceğini söyledi.

Almanya Anayasası’nda böyle bir hükümet oluşturulmasına imkan kılındığına dikkat çekerken Milbradt, sonuçta buna Cumhurbaşkanı’nın karar vereceğini de söyledi.

Beck arabuluculuk yapıyor

Rheinland-Pfalz’da FDP ile ortaklık eden SPD’li Eyalet başbakanı Kurt Beck ise ``Aazınlık hükümeti modelinin Almanya için uygun değil’’ diyerek bana karşı çıktı. Kurt Beck´in, koalisyon ortakları ile görüşüp, SPD-Yeşiller-FDP modeli konusunda tarafları ikna etmeye çalışacağı bildiriliyor.

Jamaika koalisyonu

Öte yandan CDU/CSU’dan sonra FDP’nin de Yeşiller’le işbirliği yapma sinyali vermesi üzerine ``Jamaika Koalisyonu’’ (siyah-yeşil-sarı koalisyon) (Jamaika bayrağının renkleri) ciddi bir şekilde tartışılmaya başlandı.

CDU Genel sekreteri Volker Kauder, ``Önce FDP ile oturup konuşacağız’’ açıklamasını yinelerken, Yeşiller’le de bir araya geleceklerini söyledi. FDP’nin de Yeşiller’e görüşme teklifi götüreceği öğrenildi.

CDU/CSU-FDP ve Yeşiller’den oluşacak bir koalisyonda en büyük sorunun çevre korunması, enerji ve yurttaşlık hakları politikası ile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusunda yaşanacağına dikkat çekildi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!