‘İklim koruması için daha kararlı davranmalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘İklim koruması için daha kararlı davranmalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 14:18

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için iklim korumasına ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Almanya Başbakanı Scholz, “Daha çabuk, daha kararlı davranmalıyız. İklim korumasına hep birlikte ağırlık vermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ‘Petersberg İklim Diyaloğu’ toplantısında, iklim değişikliğinin ancak tüm dünya ülkelerinin birlikte hareket etmesiyle mümkün olacağının altı çizildi. Aralarında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin de bulunduğu 20’ye yakın ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ileriye dönük hedefler üzerinde duruldu. Aynı zamanda bu yıl 7-18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın hazırlığı niteliğindeki toplantıya, Almanya ve Mısır ev sahipliği yaptı.

‘HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ’
Federal Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda Almanya Başbakanı Olaf Scholz da bir konuşma yaptı. “Hepimiz aynı gemideyiz” diyen Scholz, şunları söyledi: “Gelecek nesillere yaşanabilir dünya bırakmak için elimizi çabuk tutmalıyız. Daha çabuk, daha kararlı davranmalıyız. İklim korumasına hep birlikte ağırlık vermeliyiz. ‘Ya iklim koruması ya refah değil’, her ikisi için de mücadele etmeliyiz. İklim koruması ile refah el eledir, bunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Biz hükümet olarak karbondioksit nötr bir ekonomiden yanayız. Bunun için de çaba gösteriyoruz. Yalnız Almanya’da değil, dünya genelinde karbondioksit nötr hedefine ulaşmalıyız. Yenilenebilir enerji hepimizin çıkarınadır. Bu, iklimin de çıkarınadır. Önümüzdeki 5 yıl içinde ekonomi kuruluşlarıyla birlikte iklim koruması ve yenilebilir enerji için 600 milyar Euro yatırım yapacağız. Sanayimizi iklim nötr yapmak istiyoruz. İklim dostu teknolojiyi geliştirmek istiyoruz. Gelecek nesillere iyi bir yaşam ortamı bırakmak istiyoruz.”

‘İklim koruması için daha kararlı davranmalıyız’
SİSİ: ‘İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Almanya’ya iklim korunmasına dönük angajmanlarından dolayı teşekkür ederken, enerji ve besi ürünleri krizinin aşılması için her alanda iş birliğinin artırılması gerektiğini söyledi. İklim korumasıyla ilgili Paris Sözleşmesi’ne sadık kalınmasının dünya insanlarının çıkarına olduğunu vurgulayan Sisi, Mısır’ın her türlü iş birliğine ve gereken her türlü katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.
Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da iklim korumasına dönük çabaların kararlı bir şekilde artırılmasını isterken, Almanya’nın, Ukrayna’da sürdürülen savaşa rağmen iklim koruma hedefinde ısrarlı olduğunu vurguladı. Baerbock, “Hedefe ulaşmak için çabalarımızı iki misli artırmak zorundayız. İklim değişikliği en büyük meydan okumadır. Barışı ve istikrarı tehdit etmektedir. Bunu asla unutmamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

145 MİLYAR EURO ZARARA UĞRATTI
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı adına hazırlanan bir rapora göre, iklim değişikliği Almanya’da 2000’den beri yılda 6.6 milyar Euro olmak üzere toplan 145 milyar Euro zarara yol açtı. Raporda, 2018-2019 yaz aylarındaki sıcaklık ve 2021’deki sel felaketinin faturasının 80 milyar Euro olduğu, sadece sel felaketinin Almanya’ya 40 milyar Euro’ya fatura çıkardığı yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!