İhbar Kasım 2023’te geldi

Güncelleme Tarihi:

İhbar Kasım 2023’te geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2024 12:40

Terör örgütü Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun (RAF) üçüncü kuşak üyelerinden Daniela Klette’nin 30 yıl sonra bir ihbarla yakalanması Almanya’da gündem oldu. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg’de 20 yıl saklanan ve ‘Claudia Ivone’ ismini kullanan Klette’nin, polisteki ilk ifadesinde “Bir gün ortaya çıkacaktı” dediği belirtildi. Klette’nin geçmişinden habersiz olan Türkiye kökenli komşuları ise teröristin dost canlısı ve iyi bir komşu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DANIELA Marie Luise Klette. Almanya’da 1970’te kurulan, birçok suikast ve bombalı saldırı eylemi gerçekleştiren, 20 yılı aşkın bir süre boyunca Federal Almanya Cumhuriyeti’nin sözde ‘emperyalist sistemine’ karşı mücadele eden aşırı solcu terör örgütü Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun (RAF) üçüncü kuşak üyelerinden. 30 yıl boyunca ‘Claudia Ivone’ adını kullanan ve sahte bir İtalyan pasaportu taşıyan 65 yaşındaki Klette, bir ihbar üzerine 20 yıldır yaşadığı Kreuzberg’deki evinde pazartesi akşamı yapılan baskınla yakalandı. Kapıyı çalan polise kendisini ‘Claudia Ivone’ olarak tanıtan Klette, götürüldüğü karakolda parmak izi karşılaştırılması üzerine gerçek kimliği tespit edilince, “Bir gün ortaya çıkacaktı” dediği belirtildi.

İhbar Kasım 2023’te geldi
ALMANYA’DA GÜNDEM OLDU
Bir kadın arkadaşıyla aynı evi paylaşan Klette’nin 2011’de Facebook hesabı açtığı ve zaman zaman burada kendi fotoğraflarını bile paylaştığı ortaya çıktı. Evde köpek besleyen Klette, hemen hemen her gün köpeğini gezdirmeye çıktığı, mahallede yürüyüş yaptığı, tatillere çıktığı ve Brezilya Derneği’nde aktif olarak dans kursları aldığı kaydedildi. Bild’e konuşan Türk komşuları Veli Ergün ile Hülya Durak ise Klette’nin çok dost canlısı ve iyi bir komşu olduğunu söyledi. Klette’nin yıllar sonra yakalanması Almanya’da gündem oldu. Geçmişte işlenen bazı cinayetlerin detaylarının ortaya çıkması ve faillerinin belirlenmesi konusunda da umut doğdu. Polis, Klette’nin 20 yıldır yaşadığı Sebastian Caddesi’ndeki yedi katlı apartmanın beşinci katındaki dairesinde uzun süre arama yaptı. Adli tıp teknisyenleri de incelemelerde bulundu.
İhbar Kasım 2023’te geldi

Federal Kriminal Polis Bürosu Burkhard Garweg (solda), Ernst-Volker Staub ve Daniela Klette’in sabıka fotoğraflarını (yukarıda) ve yaş simülasyonlarını (altta) gösteren bu fotoğrafı paylaştı.

İHBAR BİR VATANDAŞTAN GELDİ

Haberin Devamı

Pazartesi akşamı yapılan tutuklama, teröriste karşı açılan davanın yürütüldüğü Aşağı Saksonya’dan gelen özel tim ve polis memurları tarafından gerçekleştirildi. Berlin Polisi de baskına destek verdi. Tutuklamayı değerlendiren Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Daniela Behrens, “Daniela Klette, işlediği çok ciddi suçlar nedeniyle tehlike oluşturmaya devam ediyor” derken, polis terör örgütü üyesi kadının evinde yaptığı aramada iki şarjör ve mühimmat bulduğunu açıkladı. Gözaltında tutulan Klette hakkında toplam altı tutuklama emri bulunuyor. Aşağı Saksonya Kriminal Polis Dairesi Başkanı Friedo de Vries, düzenlediği basın toplantısında, Berlin’deki konumla ilgili belirleyici ihbarın Kasım 2023’te bir vatandaştan geldiğini söyledi. Daniela Klette’nin tutuklanmasından sonra RAF üyesi olduğu şüphesiyle akşam saatlerinde iki zanlı daha tutuklandı. Ancak bunlardan birinin RAF teröristi olmadığı açıklandı.

İhbar Kasım 2023’te geldi

28 Mart 1993 / Weiterstadt Cezaevi’ne bombalı saldırı düzenlendi.

Haberin Devamı

CİNAYET VE SOYGUN SUÇLAMASI
Klette ve örgütün diğer iki eski üyesi Ernst-Volker Staub (69) ile Burkhard Garweg (55), bombalı saldırı, para nakliye aracını gasp ve cinayet girişimi gibi birçok eylemle suçlanıyor. Verden İdare Mahkemesi 1999 ile 2016 yılları arasında Bochum-Wattenscheid, Essen, Wolfsburg, Cremlingen ve Stuhr gibi birçok kentte düzenlenen süpermarket ve para nakliye araçlarının gasp edilmesi suçlamasıyla üç kişi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Staub, Klette ve Garweg, ‘üçüncü RAF kuşağı’ olarak adlandırılıyor. Bu kuşağın temsilcilerinin, dönemin Deutsche Bank Başkanı Alfred Herrhausen ve Treuhand Başkanı Detlev Karsten Rohwedder’i öldürdükleri iddia ediliyor. Rohwedder, 1 Nisan 1991’de Düsseldorf’taki evinde, masasında vurularak öldürüldü. RAF suikastçıları onu 60 metreden daha uzaklıktaki bir bahçeden hedef alarak vurdu. Bu örgütün son suikast girişimi oldu. Klette, 28 Mart 1993’te Weiterstadt Cezaevi’ne düzenlenen bombalı saldırıdan da sorumlu tutuluyor. 200 kilogram patlayıcı içeren beş bomba tarafından kısmen tahrip edilen cezaevi o tarihte henüz faaliyete geçmemişti. Patlama yaklaşık 90 milyon Alman Mark'lık maddi hasara neden oldu. 13 Şubat 1991’de Bonn’daki ABD Elçiliği’ne düzenlenen silahlı saldırıda da Klette’nin DNA izlerinin bulunduğu belirtiliyor. Saldırıda şans eseri kimse ölmemişti. Teröristler, 1971’den 1993’e kadar aralarında Federal Başsavcı Siegfried Buback ve işveren başkanı Hanns Martin Schleyer gibi iş ve siyaset dünyasının temsilcilerinin de bulunduğu 34 kişiyi öldürdü. Nisan 1998’de RAF feshedildiğini açıkladı.

İhbar Kasım 2023’te geldi

30 Kasım 1989 / Dönemin Deutsche Bank Başkanı Alfred Herrhausen’e suikast düzenlendi.

Haberin Devamı

İŞTE KLETTE HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
30 Temmuz 1999: Duisburg-Rheinhausen’de bir para nakliye aracına düzenlenen saldırı ve 1 milyon Alman Markı’nın gasp edilmesi.
27 Aralık 2006: Bir Real süpermarket şubesinin gasp edilmesi ve en az 100 bin Euro’nun çalınması.
30 Eylül 2011: Celle’de bir Real süpermarketinin soyulması ve 100 bin Euro’nun çalınması.
24 Aralık 2012: Stade’de bir marketin soyulması ve yaklaşık 135 bin Euro’nun çalınması.
23 Ağustos 2014: Elmshorn’da bir marketin soyulması ve 46 bin Euro’nun gasp edilmesi.
2 Ocak 2015: Osnabrück’te bir Kaufland şubesinin soyulması ve 60 bin Euro’nun çalınması.
19 Ekim 2015: Northeim’da bir marketin gasp edilmesi ve 50 bin Euro’nun çalınması ve daha birçok soygunda yer aldığı tahmin ediliyor.
Gruba yöneltilen son eylem 25 Mayıs 2016’da Cremlingen’de gerçekleşti. Para nakliye aracını durduran iri kadın diğeri erkek iki maskeli kişi, sürücüyü roketatar ve makineli tüfekle tehdit etmiş, yüz binlerce Euro’yu aldıktan sonra aracı havaya uçurmuştu.

İhbar Kasım 2023’te geldi

BAKMADAN GEÇME!