HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 13:29

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Bağ-Kur’dan SSK’ya nasıl geçiş yapabilirim
Gülser Tuzal – Almanya

BAĞ-Kur’a 7.164 gün karşılığında yaptığınız ev kadınlığı borçlanmasını eski adı SSK olan 4/a sigorta koluna aktarmanın tek yolu var. Bunun için bizzat Türkiye’ye gittiğiniz bir dönemde 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde bir hafta veya 10 gün sigortalı çalışmanız gerekiyor. Ardından en az 1.260 gün borçlanmanız haline, Bağ-Kur’daki süreleriniz SSK’ya aktarılır ve SSK’dan ise 46 yaş şartına göre (sigorta başlangıcınız Ağustos 1989 olduğundan) emeklilik hakkı doğar.
Bağ-Kur’dan emeklilik için 51 veya 52 yaş şartına takılırsınız. Yaş şartını kesinleştirmek için, 1.6.2002 itibariyle Bağ-Kur’da kayıtlı olan sürenize bakılır. Eğer sigortalı süreniz 12 yıldan fazla – 13 yıl ve daha az ise 51 yaş şartı, 13 yıldan fazla – 14 yıl ve daha az ise 52 yaş şartına tabi olursunuz.

Emekliler aile sigortasından yararlanamazlar
Alişan Zülfikar – Almanya

HÜRRİYET’te 16 Ekim’de okurumuz Tolga Yılmaz’a verdiğim yanıtla ilgili yaptığınız uyarı için teşekkür ediyorum. Konu, Almanya’da aidatsız aile sigortasından yararlanma koşulları ile ilgiliydi. Verdiğim yanıtta, aile sigortasından, kendisine ait yurtdışı emekliliği olanların yararlanamayacağını belirtmiştim. Alişan Bey siz buna itiraz edip, bir kişinin aile sigortasından yararlanabilmesi için, aylık gelirinin 405 Euro aşmaması gerektiğini iddia ediyor, aile birleşimi yoluyla Türkiye’den Almanya’ya gelmiş birinin, eşi zorunlu yasal sigortaya tabi ise Türkiye’deki emekli geliri 1.350 Euro’yu geçmemesi halinde de, prim ödemeden aile sigortasından yararlanabileceğini ileri sürüyorsunuz.
TEK KOŞUL DEĞİL
Öncelikle şunu belirtmeliyim; aile sigortasından yararlanmanın koşulları sadece kişinin elde ettiği aylık gelirin belirli bir sınırın üzerinde olmasıyla sınırlı değildir.
Sayın Zülfikar, gözden kaçırdığınız nokta, kişinin yurtdışından emekli aylığı alıp almamasının da önemli bir kriter olmasıdır. Örneğin Almanya’daki yasal sigortalarından AOK, yılda bir kez aile sigortası üyelerine gönderdiği sorgulama formunda, kişilerin sadece gelirlerinin olup olmadığını sorgulamıyor, yurtdışında emekli aylığı al

HÜRDANIŞ

ıp almadığını öğrenmek istiyor. Çünkü AOK kişinin yurtdışından bağlanan emekli aylığı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağını tespit etmek istiyor.
UYGULAMA DEĞİŞTİ
Şimdi dönelim sizin yazdığınıza. Türkiye’den emekli aylığı alsa bile, geliri 405 Euro’yu ya da 1.350 lirayı aşmayan bir emeklinin Almanya’daki aile sigortasından yararlanabilmesi durumu, 25.10.2012 tarihine kadar sadece Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için geçerliydi. Çünkü bu tarihe kadar, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yurtdışına sağlık hizmeti vermiyordu. Dolayısıyla bu kurumlardan emekli olanlar, gelirleri 405 Euro’nun altında da olsa, Almanya’da eşinin aile sigortasından yararlanabiliyorlardı. Ancak 26.10.2012 tarihinde yayınlanan 2012/38 sayılı genelgeyle, SGK eski adıyla Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, yeni adıyla 4/b ve 4/c emeklilerine de, yurtdışında sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanını getirdi. SSK emeklileri, yani 4/a sigorta kolundan emekli olanlar söz konusu genelgeden de önce yurtdışında sağlık hizmetlerinden yararlandıkları için, aylıkları 1 lira dahi olsa, yurtdışında sağlık hizmetlerinden yararlanabildikleri gerekçesiyle, Almanya’daki aile sigortasından çıkartılıyorlardı. Herhangi bir yurtdışı emekliliği olan bir kişinin, Almanya’da aidatsız aile sigortasından çıkartılma uygulaması, 26.10.2012’den itibaren Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini de kapsamaya başladı. Bu konuda Türk basınında kaş yapılırken göz çıkartıldı misali SGK aleyhinde çok sayıda eleştirel haberler de yayınlandı.
Sayın Zülfikar, Almanya’daki aile sigortasıyla ilgili uygulamaların yasal dayağının ne olduğunu merak ediyorsanız, Alman V nolu Sosyal Kanun Kitabı’nın 10. maddesine ikinci bendine ve buna bağlı olarak da aynı kanun kitabının 5. ve 17.a (yurtdışı emekliliği ile ilgili bölüm) maddelerine de bakmanızı öneriyorum. Saygılarımla.

Sigorta başlangıcı 18 yaşından sonra
Aliye Demirci – Almanya

DOĞUM tarihiniz Mart 1973 olduğuna göre, Almanya’da sigortalı işe başlama tarihi 18 yaşından önce olsa da, SGK tarafından sigorta başlangıcınız 18 yaşına bastığınız tarihtir. İlk çocuğunuz Kasım 1990’da dünyaya gelmiş ve bu nedenle adınıza Alman devleti tarafından emeklilik primi yatmış olsa da, SGK 18 yaşına bastığınız Mart 1991’i sigorta başlangıcı sayacaktır. Böylece 47 yaş ve 4.750 gün şartlarına tabi olacaksınız. Kasım 2014’te Türkiye’de 10 gün sigortalı çalıştığınıza göre, borçlanacağınız yurtdışındaki ev kadınlığı süreniz SSK’da değerlendirilecektir. Yıl sonuna kadar borçlanma başvurusunda bulunursanız, 64.505 lira ödemeniz gerekir.

Haberin Devamı

Bağ-Kur sürelerim sayılır mı 
Mert Tümsek – Almanya

ALMANYA’da ikamet ederken, hem Almanya hem de Türkiye’de adınıza yatırılan primler, iki ülkede de hizmet çakışmasına neden olmuş. Bu durumda sizin çakışan sürelerdeki Bağ-Kur prim süreleriniz iptal edilir, yatırmış olduğunuz primler de size geri verilir.
Almanya’da üniversitede okuduğunuz ve sigortalı işte çalışmadığınız için adınıza Alman Emeklilik Sigortası prim yatmayan sürelerde kayıtlı olan isteğe bağlı Bağ-Kur prim süreleriniz geçerli sayılacaktır. Almanya’da sigortalı işe başlamanız halinde, Bağ-Kur sigortalılığınızı dondurmanızı öneriyorum. Aksi takdirde sürelerinizin çakışması halinde, fiili sürelerinize bakılır. Fiilen Almanya’da bulunduğunuz için bu ülkede geçen sigortalı süreleriniz fiili süre olarak kabul edileceğinden, Bağ-Kur süreleriniz iptal edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!