HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 11:59

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

4/a’dan mı 4/c’den mi emekli olurum
Ahmet Yapıcı – Almanya

TÜRKİYE’de önce SSK (1.213 gün), ardından da Emekli Sandığı’na (1.365 gün) tabi toplam 2.528 gün hizmetiniz geçmiş. Son tabi olduğunuz sosyal güvenlik kurumu Emekli Sandığı olduğundan, yurt dışı borçlanma durumunda, sigortalı süreleriniz bu kurumda değerlendirilecektir. 25 yılı tamamlayacak şekilde borçlanırsanız, yeni adıyla 4/c sigorta kolundan emekli olabilirsiniz.
4/a sigorta kolundan emekli olabilmek için, öncelikle bu sigorta koluna tabi b

HÜRDANIŞ

ir işyerinde kısa bir süreliğine çalışarak giriş yapmanız, ardından yurt dışı borçlanma yoluyla sürelerinizi 4/a sigorta kolunda saydırmanız gerekir. Ancak o zaman, 3.600 gün ve 58 yaş şartına göre SSK’dan emekli olabilirsiniz.

HANGİSİ DAHA KARLI?

Özetle, sigorta girişi yapmazsanız ve Emekli Sandığı’na borçlanacaksanız, eksik olan 6.452 gün karşılığında ödeme yaparak emekli olabilirsiniz. Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışıp, yurtdışı borçlanmanızı SSK’ya yaparsanız, emeklilik için 3.600 günü yeterli olacaktır. Bunun için 1.052 gün karşılığında ödeme yapmanız yeterli olacaktır. 

Haberin Devamı

Emekli Sandığı’na yapılan borçlanmalarda günlük miktar, iştirakçinin bıraktığı derece ve kademesine göre hesaplanıyor ve günlük en az 8-9 Dolar’dan başlarken, SSK’da ise yıl sonuna kadar günlük 13.58 liradan ödeme yapılıyor. Yani SSK’dan, 14.287 lira ödeyerek, yaş şartını tamamladığınız için, yurtdışındaki işinizden ayrılmak koşuluyla hemen emekli olabilirsiniz.

Özel sağlık sigortası yaptırmalı mıyım
Ahmet Seven – Almanya

TÜRKİYE ile Almanya arasında 1964 yılında imzalanan ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre, iki ülkeden emekli olup Almanya’da yaşamaya devam ederseniz, sağlık tedavilerinizi, Alman sağlık sigortası üstlenir. Eğer sadece Türkiye’den emekliyseniz ve Almanya’da yaşamaya devam ederseniz, o zaman SGK’dan alacağınız T/A 21 formu ile Almanya’da yaşarken acil olan sağlık tedavilerinizi yaptırabilirsiniz. Tedavi masraflarınızı ilk etapta karşılayacak olan Alman sağlık sigortası, masrafları daha sonra SGK’dan tahsil edecektir.
Arzu ederseniz, T/A 21 formunun size yurtdışında tanıdığı tedavi hakkının yanı sıra, özel sağlık sigortası da yaptırabilirsiniz. Ama bunu yaptırma mecburiyetiniz yok.

Beş çocuk annesiyim nasıl emekli olabilirim
Feriha Durmuş – Almanya

YURTDIŞI borçlanma yoluyla Türkiye’de emekli olabilirsiniz. Borçlanma başvurusunda bulunmadan önce, bizzat Türkiye’ye gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde bir hafta – 10 gün arasında çalışmanızı öneriyorum. Yapacağınız bu sigorta girişi ile yurtdışında geçen ev kadınlığı veya sigortalı sürenizi doğrudan, eski adı SSK olan 4/a sigorta koluna borçlanabilirsiniz.
1992, 1995, 1997, 2007 ve 2009 doğumlu çocuklarınızdan dolayı Türkiye’ye borçlanabileceğiniz toplam 15 yıl sigortalı süreniz kayıtlı. Ne kadar borçlanmanız gerektiğini tespit etmek için, Almanya’daki ilk sigorta girişinize bakılacaktır. Bu da ilk çocuğunuzun doğum tarihi olacaktır. Buna göre, eğer çocuğunuz 23.5.1992’den önce doğduysa 48 yaş ve 5.525 gün şartına, daha sonra doğduysa 49 yaş ve 5.600 güne tabi olursunuz.
ÖNE ÇEKEBİLİRSİNİZ
1992 ile 1995 yılları arasındaki sigortalı sürenizi (çocuk yetiştirmeden dolayı Alman Emeklilik Sigortası tarafından adınıza yatırılan üç yıllık sigortalılık süresidir) borçlandıktan sonra, ek olarak 18 yaşını tamamladığınız 1989 ile 1992 yılları arasındaki üç yılı da borçlanırsanız, Türkiye’deki sigorta başlangıcı bu süre kadar geri gider, yani 1989 yılında emeklilik kademesine giriş yapmış olursunuz ki, emeklilik şartlarınız 45 yaş ve 5.300 gün olarak sizin lehinizde değişecektir.
Dolayısıyla siz borçlanma talep formunda, hem sigortalı sürenizi hem de ev kadınlığı sürenizi borçlanmak istediğinizi belirtmelisiniz, borçlanacağınız 5.300 gün için 1989 ile 2003 yılları arasındaki süreyi yazmalısınız. Bu durumda size yaklaşık 1.200 TL civarında bir aylık bağlanacaktır. 5.300 gün için de, yıl sonuna kadar başvurursanız, 71.974 TL ödemeniz gerekir.

Türkiye’de çalışırsam emeklilikte ne değişecek
Ali Demirbilek – Almanya

TÜRKİYE’de sigortalı bir işe giriş yaptıktan sonra yurtdışı borçlanma işlemini başlatıp 3.600 gün borçlanırsanız, size borçlandığınız sürenin ait olduğu süre aralığına göre bir aylık bağlanır. Borçlandığınız süre aralığı 2000 yılından önceyse yaklaşık 1.200 TL civarında aylık bağlanır, sonraki döneme aitse, aylığınız biraz daha düşük olacaktır.
Türkiye’de sigorta girişi yapmadan borçlanma işlemini başlatırsanız, SSK yerine Bağ-Kur’dan emekli olursunuz ki, en az 5.400 gün borçlanmayla 800 lira civarında bir aylık almaya hak kazanırsınız, çünkü Bağ-Kur’un aylık bağlama oranı SSK ile kıyaslandığında daha düşük olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Maluliyet aylığım, yaştan emekli olunca değişir mi
Cafer Öztürk – Almanya

EĞER Almanya’da 57 yaşında malulen emekli olduysanız, emeklilik yaş haddine geldiğinizde, maluliyet aylığınız normal yaşlılık aylığına dönüştürüldüğünde arada çok fark olmayacaktır.
Ama kesin olan şu ki, yaşlılık aylığınız, maluliyet aylığınızdan daha düşük olacaktır, ancak aradaki farkın ne kadar olduğunu Alman Emeklilik Sigortası’ndan öğrenebilirsiniz. Çok daha erken yaşta malul olmuş olsaydınız, o zaman 65 veya 67 yaşına geldiğinizde size bağlanacak olan yaşlılık aylığının, malul aylığıyla kıyaslandığında çok daha düşük olacağını söyleyebilirdim.
Ancak siz malul olduğunuz 57 yaşına kadar çalıştıysanız, bu yaşa kadar da emeklilik primi ödediniz demektir. Geriye en fazla 8 ile 10 yıl arasında prim kaybı olacağından, yaşlılık aylığınız yaklaşık 300-500 Euro arasında daha düşük olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!