HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 12:01

HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplıyor...

Haberin Devamı

Türkiye’deki aylığınız kesilmez
Abdi Aksoy

TÜRKİYE’deki çalışmanıza istinaden emekli olduğunuz için, evlenerek aile birleşimi yoluyla geldiğiniz Almanya’da sigortaya tabi bir işte çalışmanız halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bağladığı emekli aylığı kesilmez. Bu konuda Yargıtay’ın verdiği sayısız kararları var. Emsal teşkil eden kararlardan birine Yargıtay’ın 21. Hukuk Dairesi imza attı. Karar numarası şöyle: 2009/15459 Esas, 2010/11405 sayılı karar.

İki kurumdaki hizmetlerinizin toplamı emekliliğize yetmiyor
Yavuz Meşhur – Köln / Almanya

1985 ile 1986 yılları arasında 16 ay asteğmen olarak yaptığınız askerlik hizmetinden sonra ne kadar süreyle Bağ-Kur sigortalısı olarak babanızın

HÜRDANIŞ
işyerinde çalıştığınızı belirtmediğiniz için, toplam sigortalı süreniz kestiremiyorum. Bundan dolayı da, emekli olmanız için kaç gün eksikliğinizin olduğunu tespit edemiyorum.
1989’da Almanya’ya gelip çalıştığınıza göre, en fazla 2-3 yıl Bağ-Kur’lu olarak hizmetinizin olduğunu düşünüyorum. Ayrıca 1996 yılında Alman vatandaşlığına geçtiğinize göre, 3201 sayılı kanun kapsamında en fazla 7 yıl, yani 2 bin 520 gün borçlanabilirsiniz.
ORTAYA ÇIKAN TABLO
Şimdi tüm bu verileri alt alta koyarsak, şu tablo ortaya çıkıyor: Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’daki sürelerinizin toplamı bin 460 günü ancak buluyor. Yurtdışındaki borçlanabileceğiniz sigortalı süreyi de sayarsak, 3 bin 980 güne ulaşırsınız. Oysa sizin Emekli Sandığı’ndaki memuriyet başlangıcınıza göre, 49 yaş ve 5 bin 300 gün şartlarına tabisiniz. Buna göre, bin 320 gününüz eksik kalıyor. Eksik sürenizi tamamlamak için ya ileri tarihte Türkiye’de sigortalı bir işte en az 3.5-4 yıl daha çalışmanız veya bu süre kadar isteğe bağlı prim yatırmanız gerekiyor.
Tabii ki bu şartlarda emekli olabilmek için Türkiye’ye bizzat gidip sigorta girişi yapmanız ve kısa bir süre de olsa sigortalı bir işte çalışmanız gerekiyor. Yurtdışı borçlanması kapsamında saydıracağınız 7 yıl için 32 bin 307 lira yatırmanız gerekiyor.

Benim için en uygun emeklilik koşulu nedir
R.A. – Hannover / Almanya

BANA göndermiş olduğunuz yazınızda, “Emeklilik başvurumu nasıl ve kaç günden yaparsam benim için en uygunu olur?” diye soruyorsunuz. Almanya’daki sigorta başlangıcınıza göre, 52 yaş ve 5 bin 525 gün şartlarına tabisiniz. Sizin için en uygun olan bu emeklilik şartlarının geçerli olması için Türkiye’de mutlak suretle sigorta girişi yapmanız gerekiyor. Bunun için de izinde olduğunuz bir dönemde 4/a sigorta koluna tabi bir işte 1-2 hafta çalışmak suretiyle sigorta sicil numarası almanız lazım. Ardından borçlanacağınız yurtdışı süreleriniz eski adıyla SSK’da değerlendirilecektir ve yine bu kurumun şartlarına göre emeklilik hakkını elde edeceksiniz. 5 bin 525 gün için yatırmanız gereken borç miktarı 70 bin 831 lira tutacaktır.

Sadece Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleri borçlanabilirsiniz
Y. Türkyılmaz – Avusturya

YURTDIŞI borçlanması yapmak suretiyle Türkiye’den emekli olabilirsiniz. Ancak bunun için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bunları şu şekilde sıralayabilirim; 1995 yılında Avusturya vatandaşlığını aldığınız için Avusturya’da Türk vatandaşı olarak 11 yıl sigortalı çalışmışlığınız var. Dolaysıyla 3201 sayılı kanun kapsamında da ancak bu süre kadar yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Avusturya’daki sigorta başlangıcınıza göre, 48 yaş ve 5 bin 225 gün şartlarına tabisiniz.
Türkiye’de 351 gün sigortalı çalışmışlığınız olduğu için eksik süreniz 4 bin 874 gün. Bu da 13 yıl 6 ay 14 gün yapıyor. Yaklaşık 50 bin 768 TL ödeyerek 11 yıllık yurtdışı sürenizi borçlansanız dahi, bir yıla yakın eksik süreniz kalıyor. Bu süreyi ileride Türkiye’de çalışarak veya isteğe bağlı prim yatırarak tamamlayabilirsiniz. Eksik sürenizi tamamlar, yaş koşulunu da yerine getirirseniz, bugünün şartlarına göre 1.100-1.200 TL arasında aylık bağlanır.
Yurtdışı borçlanma işlemlerini Türkiye’ye gitmeden de yapabilirsiniz. Ancak sigorta girişiniz için mutlaka çalıştığınız süre boyunca Türkiye’de bulunmanız gerekiyor.

Türkiye’de sadece 6 ay çalışmam emekli olmama yetiyor mu
Turhan Şimşek - Avusturya

AVUSTURYA’da 1 Eylül 1986 tarihindeki iş başlangıcınıza göre, emeklilik için 49 yaş ve 5 bin 300 gün şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanırsanız, emeklilik şartlarınız sizin lehinizde değişir ve 48 yaş ve 5 bin 225 gün olarak yeniden belirlenir.
20 Nisan 1996 tarihinde Avusturya vatandaşlığına geçtiğinize göre borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz yaklaşık 9 yıl 8 ay, yani 3 bin 480 günü geçmeyecektir. Bu süreyi borçlanmak için 44 bin 614 TL yatırmanız gerekir. Buna askerlik sürenizi ve 6 aylık sigortalı çalışmışlığınızı de eklersek toplamda 4 bin 140 güne sahip olursunuz. Eksik olan bin 85 günü Türkiye’de sigortaya tabi çalışarak veya isteğe bağlı prim yatırarak tamamladığınızda, tabii ki Almanya’daki sigortalı çalışmanızı sonlandırmanız koşuluyla, hemen emekli olabilirsiniz.

Sürenizi tamamlayın ondan sonra Türk vatandaşlığından çıkın
Salih Doğru

EMEKLİLİK için 25 yıl sigortalılık süresi, 56 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’de 200 gün sigortalı çalıştığınıza göre, eksik sürenizi tamamlamak için 5 bin 625 günü, 72 bin 113 lira yatırmak koşuluyla borçlanmalısınız.
Alman vatandaşlığına geçseniz dahi, Mavi Kart sahibi olarak yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz. Burada asıl önemli olan, Türk vatandaşı olarak çalıştığınız sürenin, emekli olmanıza yetip yetmemesidir. Şubat 1997’de üniversite okumak için geldiğiniz Almanya’da ne zamandan itibaren kendi nam ve hesabınıza çalışmaya başladığınızı belirtmemişsiniz. Ancak eksik sürenizi tamamlamak için Türk vatandaşı olarak serbest meslek yaptığınız süre en az 15 yıl 4 ay 5 gün olmalı. Bu süreyi tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkmamalısınız. Yoksa borçlanabileceğiniz süreniz, tam emekli olmaya yetmeyecektir.
Eğer bu süre kadar serbest meslek yaptıysanız Almanya’da, o zaman gönül rahatlığıyla Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!