Hükümetten ‘Sorumluluk Topluluğu’ modeli

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten ‘Sorumluluk Topluluğu’ modeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2024 13:26

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, Almanya’da evli olmadan birlikte yaşayan insanların sosyal durumlarını güçlendirmek için yeni bir model hazırladı. ‘Sorumluluk Topluluğu’ olarak adlandırılan ve Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann tarafından tanıtılan projeyle, bekar insanların günlük yaşamda birbirlerine daha iyi destek olabilmeleri sağlanacak.

Haberin Devamı

HAZIRLANAN proje, koalisyon sözleşmesinde yer alıyordu. Adalet Bakanı Marco Buschmann, “‘Sorumluluk Topluluğu’ kurumunu hayata geçireceğiz ve böylece reşit olan iki ya da daha fazla kişinin romantik ilişkiler ya da evlilik dışında da birbirlerine karşı yasal sorumluluk üstlenmelerini sağlayacağız” dedi. Model, birlikte yaşayan ve acil bir durumda birbirlerine yardım etmek isteyen 2 ila 6 kişiden oluşan topluluklara yönelik olacak. Bu ilişkinin kesin niteliği belirtilmeyecek. Modelin ana çerçevesini oluşturan konsepte göre, ‘gerçek bir kişisel yakınlık ilişkisi’ olması yeterli. Ancak bu ilişki biçimi devlet tarafından denetlenmeyecek. Buschmann modeli tanıtırken, partneri ya da akrabası olmadan yaşayan ve birbirlerine destek olan iki yaşlı kadını örnek olarak gösterdi. ‘Sorumluluk Topluluğu’nun iki avantaj sunduğunu Bakan Buschmann, “Birincisi, her şeyi tek seferde yapabilir ve noterde tam olarak doğru modeli bir araya getirebilirsiniz. Buna ek olarak, ‘Sorumluluk Topluluğu’nun sembolik bir katma değeri var. Buna dahil olan herkes sosyal bir ilişkiye bir yapı ve olumlu bir isim kazandırır” diye konuştu.

Haberin Devamı

YASA ÇIKARILACAK
Hükümetin LGBT Sorumlusu Sven Lehmann da bu modeli bu tür bireylerin de istedikleri aileyi yasal olarak güvence altına almaları için bir ilerleme olarak gördüklerini açıkladı. Redaktionsnetzwerk Deutschland’a konuşan Lehmann, “Lezbiyenler, gay’ler ya da trans bireyler için tercihlerini ifşa ettikten sonra reddedilme nedeniyle köken ailenin yerini genellikle kendi seçtikleri aile alıyor. Birbirine karşı sorumluluk ve özen, sadece evlilikte ya da romantik ilişkilerde değil, arkadaşlıklarda da geçerlidir” dedi.
Hukuki açıdan, ilişkilerin yasal olarak güvence altına alınması için yasal bir çerçeve oluşturulması amaçlanıyor. Bu amaçla bir ‘Sorumluluk Topluluğu Yasası’ çıkarılacak. Sorumluluk üstlenecek tarafların açıkça tanımlanmış hukuki sonuçları olan aşamalar ve modüller arasında seçim yapabilecekleri öngörülüyor. Modelin temel aşamasında, örneğin yasal bir bakıcı seçerken sözleşme tarafları dikkate alınacak. Seçilebilir bir modüle göre, örneğin doktorlara acil durumlarda gizlilik yükümlülüklerinden muaf tutulması şartı da getirilebilecek. Sözleşme ortakları daha sonra tıbbi müdahaleler hakkında da karar verebilecek.

BAKMADAN GEÇME!