Hükümet kararsız

Güncelleme Tarihi:

Hükümet kararsız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2012 11:31

Almanya’nın 16 eyaletinin başbakanı, aşırı sağcı parti NPD’nin kapatılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu talebe temkinli yaklaşan federal hükümet, kapatılmanın önündeki engellerin hala ortadan kalkmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

EYALETLERİN içişleri bakanlarının önceki gün yaptığı toplantıda NPD’nin kapatılması yönündeki tavsiyesini değerlendiren eyalet başbakanları, kapatılma için gerekli hukuksal sürecin başlatılmasına yeşil ışık yaktı.

Eyalet başbakanları daha sonra Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelerek aldıkları kararı iletti. Toplantıya başkanlık eden Thüringen Başbakanı Christine Lieberknecht ve Schleswig-Holstein Başbakanı Torsten Albig, NPD’nin kapatılması talebiyle alınan kararı anlattı.

HÜKÜMETİN ŞÜPHELERİ VAR
Bununla birlikte Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, NPD’nin kapatılması konusundaki şüphelerinin ortadan kalkmadığını açıkladı. Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, kapatılmanın önündeki engellerin henüz tam anlamıyla ortadan kalkmadığını belirtti.

Bakan, 2003 yılında NPD’nin kapatılmasının önündeki engellerden biri olan parti içindeki muhbir sorununun hala çözülemediğini vurguladı. CSU milletvekili Hans Peter Uhl da, NPD’nin kapatılmasına yönelik başvurunun riskli olduğunu açıkladı. Uhl, NPD’nin iki doğu eyaletinde mecliste yer almasına rağmen politik olarak bir önemi bulunmadığını vurguladı.

Hükümet kararsız
BAŞBAKAN Angela Merkel, NPD’nin kapatılması için başvuruda bulunulması konusunda hükümetin henüz somut bir tutum belirlemediğini açıkladı. Hükümet olarak başbakanların tavsiye talebini ve NPD’nin faaliyetleriyle ilgili bin sayfalık raporu inceleyip değerlendireceklerini söyledi.

Federal Meclisi de bilgilendirip bir tutum belirleyeceklerini belirten Merkel, aşırı sağa karşı mücadelenin toplumsal bir görev olduğunu kaydetti. Merkel, eldeki verilerin bir partinin yasaklanmasına imkan kılıp kılmayacağını titiz bir biçimde değerlendireceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!