Hoşgeldin Özkan

Güncelleme Tarihi:

Hoşgeldin Özkan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 10:26

Aygül Özkan'ın Aşağı Saksonya Eyalet Sosyal İşler Bakanlığına atanması sivil toplum örgüt temsilcileri ve politikacalar arasında sevinçle karşılandı. Türk kökenli bir politikacının bakan olmasının diğer partilere örnek teşkil etmesi istenirken atama geç atılmış bir adım olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Almanya'ya Türk işçi göçünün üzerinden 49 yıl geçtikten sonra ilk kez Türk kökenli bir politikacının bakan olarak atanması ülkede sevinçle karşılandı. Aşağı Saksonya Eyalet Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı olarak atanan 38 yaşındaki Aygül Özkan'a ülke genelinde tebrik yağdı.

Hıristiyan Demokrat Birlik CDU listesinden 2008 yılında Hamburg Eyalet Meclisi'ne giren Özkan'ın önceki gün Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Christian Wulf'un kabinesine girmesi Almanya'daki Türk sivil toplum örgütleri ve politikacılar arasında sevinçle karşılandı. Göçmen kökenli bir Türk'ün bakan olarak atanmasının diğer partilere örnek teşkil etmesi istenirken bu atama geç atılmış bir adım olarak değerlendirildi. Hannover'deki Türkler Özkan'a “Hoş geldin” dedi. Avrupalı Türk İşadamları Birliği (BTEU) Başkanı Ahmet Güler, “Almanya tarihinde ilk defa bir Türk kökenlinin bakan olması tarihe geçecektir, ikinci tarihsel olay ise bakanın bir Türk kadın olmasıdır” dedi.

Profesör Maria Böhmer (Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı): Aygül Özkan'ın bakan olması Almanya'daki uyumun bir göstergesidir. Özkan Almanya'da bakan olan ilk Türk kökenlidir. Sayın Özkan'ın bakan atanması beni olağanüstü sevindirdi. Başbakan Wulff, Almanya'da mesleki ve politik başarının göçmen kökenliler için mümkün olduğunu gösterdi. Özkan'ın bakan atanması diğer göçmen ailelerinin çocukları için teşvik olacaktır.

Kenan Kolat: (Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı):
Aygül Özkan'ın Aşağı Saksonya Eyalet Sosyal işler Bakanı olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Özkan'a yeni görevinde başarılar diliyoruz. Sayın Özkan ilk Türk kökenli kadın bakan olarak örnek olmasını diliyoruz. CDU'nun Türk kökenli bakanı ataması diğer partilere örnek teşkil etmesini umuyoruz. Keşke daha önce bir Türk kökenli bakan olarak atansaydı. Geç fakat sevindirici bir gelişme.

Serkan Tören (Federal Parlamento Aşağı Saksonya FDP Milletvekili): “Sayın Aygül Özkan'ın Sosyal İşler Bakanlığı'na atanması bende müthiş sevinç yarattı. Türk kökenli bir bakanın, bir çok göçmen kökenliler için güçlü bir örnek olacaktır. Federal Sağlık Bakanı Philipp Rösler'den sonra CDU-FDP koalisyonunun ikinci kez bir göçmen kökenliyi bakanlığa ataması Almanya'da kökenin değil, insanların vasıflarının önemli olduğunu vurgulayan açık bir sinyaldir. Almanya'da yaşayan 6,8 milyon göçmen kökenli ülkemiz için önemli bir potansiyeldir. Bir zaman sonra göçmen kökenli bir Cumhurbaşkanı veya Başbakan'ımızın olması da mümkün”

Filiz Polat (Aşağı Saksonya Eyaleti Yeşiller Milletvekili): “Kabinedeki bu büyük değişiklikler, hükumetin eğitim alanındaki yanlış siyasetinin ve iflasının özetidir. Farklı yaş gruplarının eğitimiyle ilgili tüm bakanlar değişti. Yeni Sosyal İşler Bakanı Özkan'ın göçmen kökenli olduğu doğrudur. Ancak önemli olan o değil, yeteneği ve kalifikasyonudur. Açıkçası, kendisi bugüne kadar sosyal veya sağlık konularında çalışmalarla çok fazla ön plana çıkmadı. Türk kökenli milletvekiller ağı, kuruluşundan bu yana ilk kez mayıs sonunda Aşağı Saksonya’da toplanacak. Umarım Sayın Aygül Özkan da bu oluşuma katılır.”

Ahmet Güler (Avrupalı Türk İşadamları Derneği Başkanı): “Sayın Eyalet Başbakanı Wulff, sizi Eyalet Sosyal İşler, Kadınlar, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanlığı'na Aygül Özkan'ı atadığınız için kutluyorum. CDUlu bir politikacı olarak sizin bu cesaretli adımınızı sevinçle karşıladık. Böylece CDU'nun uyum politikasında ciddi olduğunu gösterdiniz. Biz Türk işadamları olarak kararınızı büyük ilgi ve sevinç ile karşıladık ve gelecekte Almanya'da uyum konusunda ileriye dönük çalışmalar yapılacağına inanıyoruz. Sizin girişiminiz Almanya'da yaşayan göçmenler için tarihi adımdır. Yaptığınız atamayla Almanya'da yaşayan Türklerin takdirini kazandınız. Sayın Aygül Özkan'ı Türk İşadamları ve Girişimcileri Derneği'ndeki (ATU) yoğun çalışmalarından tanıyor ve kariyerini coşkuyla izliyoruz. Sayın Özkan'a yeni görevinde her zaman destek vermeye hazır olacağız”

Muammer Duran (Avukat): “Öncelikli olarak Aygül hanımın Bakanlığından dolayı kendisini tebrik ediyorum. Genç yaşda olmasına rağmen Hamburg'daki faaliyetlerinden dolayı çok deneyimli ve başarılı bir siyasetçi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Sosyal bakanlık görevini de başarı ile yürüteceğinden kuşkum yok. Diğer bir hususu tabii ki Türk kökenli olması. Bu ariyeten gurur verici bir durum. Türk toplumu için örnek teşkil edecektir. CDU Aşağı Saksonya olarak bir göçmen asıllı birisini bu denli önemli bir mevkiye ataması gerçekten uyum konusundaki açılımları ve projeleri samimi olduklarını kanıtlamış oldular. Wulff ve ekini bir CDU'lu olarak kutluyorum.”

Avni Altıner (Hannover Din Şura Başkanı): “Başta Başbakan Wulff'u tebrik ediyorum bir Türk kökenli bayanı bakan yaptığı için. İnşallah hayırlı olur. Özkan Almanya'da yaşayan göçmenlerin sorununu bildiği için bakanlıkta başarılı olacağına, göçmen konularına daha hassas yaklaşacağına inanıyorum. Kendisine Hannover'e hoş geldin diyoruz. Şura olarak en kısa zamanda hoş geldine gideceğiz.”

Yılmaz Morgül (Sanatçı): “Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olan Aygül Özkanla tanışmak isterdim. Bir Türk'ün hem de bir bayanın Almanya'da bakanlık mevkine getirilmesi beni gururlandırdı. Sık sık Almanya'ya gelen bir sanatçı olarak onu kutluyorum. Bu mevkilerde daha çok Türk kökenli politikacıların olmasını temenni ediyorum.”

Demet-Erdal Polat (Türk aile): “Hannover'de yaşayan Türkler olarak bu olaya çok sevindik. Bence bu konuda geç dahi kalındı. Gurur verici bir olay. Bakanın Türk olması bizleri daha da çok sevindirdi. Artık göçmen kadınların. Ailelerin sorunları daha hızlı çözülür. Türkler bu işi çok güzel yapar.”

ALMAN BASINI

Alman basınında Aygül Özkan'ın bakanlık görevine atanması büyük yer aldı. Gazeteler haberde Aygül Özkan'ın fotoğrafına yer verirken 'Müslüman kadın Almanya'da bakan oldu' ifadesini de kullandı.

Tagesspiegel: Müslüman Kadın Hannover'de bakan oldu. Almanya'da ilk kez kadın göçmen biri bakanlık görevini üstlendi. Türk kökenli Aygül Özkan Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı olarak atandı.

Bild: Wulff ilk Müslüman Kadın Bakanı atadı. Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Christian Wulff kabinesinde dört bakanı değiştirdi. Sosyal İşler Bakanı olarak Türk kökenli Müslüman hukukçu 38 yaşındaki Aygül Özkan'ı atadı. Böylece Almanya'da ilk kez bir göçmen kadın bakan koltuğuna oturdu.

Berliner Zeitung: Türk anne babanın kızı Aşağı Saksonya'da bakan oldu. İlk kez Almanya'da göçmen kökenli bir kadın bakanlık görevini üstlendi. 38 yaşındaki hukukçu Aygül Özkan Aşağı Saksonya Eyalet Bakanı oldu.
Hamburger Morgenpost: “Almanya'nın ilk kadın multi-kulti bakanı Hamburg'dan. Yeteneği partilerüstü kabul gören Özkan Aşağı Saksonya'da bakahn oluyor.”

Hamburger Abendblatt: “Aygül Özkan yeni görevinden dolayı gururlu”.

Neue Presse: “Wulff, Türk'ü kabineye aldı. Bakan Özkan, göçmenler için örnek teşkil ediyor”

Hannoversche Allgemeine: “Sürpriz transfer. Wulff, Hamburg CDU'sunun yetenekli siyasetçisi, Müslüman Aygül Özkan'ı Sosyal İler Bakanı olarak Aşağı Saksonya'ya getirdi.”

Hannover'e taşınacak

Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olan Aygül Özkan yaptığı açıklama Hannover'e taşınacağını söyledi. Bakanlığa atanmasının ani geliştiği için önce kendisinin, ardından Hamburg'da muayenehanesi bulunan doktor eşi Hakan ve 7 yaşındaki oğlunun da Aşağı Saksonya'nın başkentine geleceklerini söyledi. Özkan'ın bakanlığa atanmasıyla boşalan Hamburg Eyalet Parlamentosu'ndaki yerini partinin 2008 seçimleri listesinden 56 yaşındaki muhasebeci Eckhard Graage dolduracak. CDU Hamburg eyalet teşkilatı basın sözcüsü Anna Christina Hinz, “Aygül Özkan için çok sevindik. CDU'da hem eyalet teşkilatında, hem de eyalet parlamentosunda çok önemli çalışmalara imza attı. Kendisini özleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!