Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

Güncelleme Tarihi:

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 13:00

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Hollanda’ya yeni gelenler için ‘Türk Expatlar Buluşması’ etkinliği düzenledi. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık’ın da katıldığı etkinlikte, Türkiye’den Hollanda’ya yeni gelen akademisyenler, üniversitede okuyanlar, üniversiteyi bitirmiş olanlar, işverenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve politikacılar bir araya geldi.

Haberin Devamı

TOPLANTININ Türk ve Hollanda iş dünyasının ve Türk diasporasının etki alanının güçlendirilmesine yönelik yol haritasının oluşturulması açısından önemli bir adım olduğunu belirten DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, şunları söyledi:

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

Turgut Torunoğulları

“Diaspora olmak, köklerimizden uzakta yaşamak demektir, ancak bu durum aynı zamanda bir arada durmanın, birbirimize destek olmanın ve tüm farklılıklarımıza rağmen bir arada bulunarak ortak hedeflere ulaşmak için güç birliği yapmanın bir fırsatıdır. Bizler, farklı coğrafyalarda ve kültürlerde bulunan, bu coğrafya ve kültürleri saygıyla özümsemiş ama aynı zamanda kimliğini ve değerlerini koruyan profesyoneller olarak dünya çapında büyük bir aile oluşturuyoruz. Küreselleşen dünyada artık hepimiz dünya vatandaşıyız. Artık sınırlar silikleşti, iş yapış tarzları ve düşünce yapıları benzeşti. Artık hepimiz farklı kültürlere hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyoruz. Sizler gibi nitelikli, entegrasyon kabiliyeti yüksek Türk gençlerinin uluslararası şirketlerde daha üst noktalara gelmesi, siyasi ve ideolojik görüşü ne olursa olsun hepimizin yararınadır. Sizlerin buradaki varlığı sayesinde Türkiye, birçok ülke arasındaki kazan kazan temelli ilişkiler gelişecektir.”

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

Büyükelçi Selçuk Ünal

Haberin Devamı

‘BAŞIRILI ÖRNEKLERLE DOLU’
Büyükelçi Selçuk Ünal ise şöyle konuştu: “Hollanda’ya yeni gelen siz vatandaşlarımızla tanışmak, varsa dertlerinizi dinlemek için buradayız. Bugün burada bulunanlar tabiatıyla Hollanda’ya yeni gelen vatandaşlarımızın sadece küçük bir bölümü. Burada bulunanlar eminim ki, kendilerine daha iyi bir iş teklifi geldiği veya daha iyi bir ekonomik yaşam için geldiler. Açıkçası İngilizce ‘expatriate’ tabirinin iyi bir tanımlama olmadığını düşünüyorum. Zira, 1960’larda buraya gelen vatandaşlarımız o dönem Türkiye’nin ve Hollanda’nın koşullarına göre buraya geldiler. Onlar da o dönemin ‘expatriate’leri idi. Türkiye-Hollanda iş gücü anlaşmasının imzalanmasının 60’ıncı yılını kutluyoruz. Onların 60 yıl önce gelip başlattıkları serüven sayısız başarılı örneklerle dolu. Bu nedenle hepsine her zaman saygılı olmak ve teşekkür etmek durumundayız. Bugün ise sizin gibi olan arkadaşlarımız özellikle farklı sektörlerde farklı mesleklerde buraya geliyor. Kimi şirketlerde sayısız vatandaşımız var, kimi şirketlerde sayısız uzmanımız çalışıyor, kimi savunma sanayi sektöründe çalışmış arkadaşlarımız var. Dolayısıyla bu arkadaşlarımıza belki ‘Yeni Gelenler’ diyebiliriz. 2024, iki önemli yıl dönümüne rastlıyor. Türkiye-Hollanda İşgücü Anlaşmasının 60’ıncı yıl dönümü ve Türkiye Cumhuriyeti ile Hollanda Krallığı arasındaki Dostluk Anlaşmasının 100’üncü yıl dönümü kutlanıyor. Hollanda, Cumhuriyetimizi 1924’te ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştur. Bu yıl dönümlerini hep birlikte anacağız.”
Hollanda Atatürk Müzesi sahibi Bülent Türker, konuşmacılara çerçevelenmiş Atatürk pulları hediye etti.

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

Melike Hocaoğlu

Haberin Devamı

‘DAHA YUKARI TAŞIMALIYIZ’
DTİK Gönül Elçisi Melike Hocaoğlu da “Bizler bu ülkeyi yuva olarak seçmiş insanlar olarak, bu ülkede kendimizi beyin göçü olarak değil, Hollanda ekonomisine katkıda bulunan, aynı zamanda ülkesi ile de bağlarını koparmamış Türk diasporasının beyin güçleri olarak konumlandırmalıyız ve toplumdaki yerimizi güçlendirerek, birbirimizi daha yukarı taşımalıyız” dedi.

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

Sevgi Kısacık

Hollanda’nın uluslararası çapta sahip olduğu yüksek rekabet gücünü muhafaza edebilmek için uzmanlığa sahip yabancılara olan ihtiyacın farkında olduğunu belirten Başkonsolos Sevgi Kısacık ise şunları söyledi: “Bu itibarla, sizlerin kilit sektörlerde üstlendiğiniz pozisyonlar, başarılı kariyerlerinizin birer tasdiki olduğu kadar, marka haline gelmiş olan ülkemizin yetiştirdiği beyinlerin başarı göstergesidir. Bu yüzden Hollanda’daki mevcudiyetinize ve buradaki huzur ve mutluluğunuza büyük önem veriyoruz.”

Hollanda ile iki önemli yıl dönümü kutlanacak

 

BAKMADAN GEÇME!