Holdingzede için Büyükelçi devrede

Güncelleme Tarihi:

Holdingzede için Büyükelçi devrede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 10:27

Holdingzedelerin paralarını geri alabilmesi ve Alman mahkemelerin kararının Türkiye'de tanınması için Alman Dışişleri Bakanlığı'nın devrede olduğu açıklandı.


ALMANYA
'DA yaşayan holdingzedelerin ödedikleri paraları geri alabilmeleri ve Alman mahkemelerinin verdikleri kararın Türkiye'de resmen tanınması için Almanya'nın devrede olduğu açıklandı. Almanya'daki holdingzedelerin haklarını elde edebilmeleri için birçok dava açan ve Köln mahkemesi ile Essen mahkemesinin kararı ile 3 müvekillerinin ödedikleri paraları faiziyle birlikte geri almalarını sağlayan Akça-Arıkan avukatlık bürosuna Federal Dışişleri Bakanlığı sorunun çözümü için gereken girişimleri sürdürecekleri haberini iletti.
Federal Dışişleri Bakanlığı'nın Witten'deki Akça-Arıkan avukatlık bürosuna gönderdiği 9 Nisan 2010 tarihli mektupta, sorunun kendileri tarafından bilindiğine dikkat çekildi. Aynı zamanda, 2009 yılı haziran ayında yapılan konsolosluk görüşmelerinde bu konunun ele alındığı ve mahkeme kararlarının karşılıklı olarak tanınmasında yaşanan aksaklıkların giderilmesi için gereken çalışmaların yapılmasının gündeme getirildiği de kaydedildi.
Şu anda tarihi belli olmamasına rağmen bundan sonra yapılacak görüşmelerde bu konunun yeniden ele alınacağına yer verilen mektupta, Ankara'daki Alman Büyükelçiliği'nin de sorunun çözümü için devreye sokulduğuna işaret edildi. Almanya'da kazanılan örnek davaların Türk Dışişleri Bakanlığı'na aktarılarak soruna olumlu bir çözüm yolu bulunmasına özen gösterileceği de vurgulandı.

Yüzlerce dava
Avukat Ümit Akça, şu ana kadar holdingzedelerin paralarını geri alabilmeleri için yüzlerce dava açtıklarını söyledi. 9 Şubat 2005 tarihinde Köln Asliye Sulh Mahkemesi'nde açtıkların davanın 12 Aralık 2005 tarihinde sonuçlandığına işaret eden Akça, “Mahkeme, Kombassan'ı müvekkilimizin yatırmış olduğu 35 bin 893 Euro'yu parayı yatırdığı tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte geri ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararının gerekçelerine göre Kombassan para yatırıldığında müvekkilimize yanlış bilgi vererek kendisinin Kombassan'a ortak olmasını sağladığı için nitelikli dolandırıcılıktan parayı geri ödemeye mahkum edilmiştir. Bu karar 2006 yılında kesinleştikten sonra parayı tahsil etmek için Türkiye'de tanıma davası açıldı. Yargıtay'ın Alman mahkemesinin kararını tanıyacağını belirttikten sonra Kombassan Holding müvekkilimizin parasını geri ödemek zorunda kaldı” dedi.
Avukat Ümit Akça ayrıca, Essen Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açıktaları davalardan 2'sinin de müvekilleri lehine sonuçladığını söyledi. Müvekkilerden birinin 57 bin 290 Euro, diğerinin de 12 bin 212 Euro 20 Cent'i Kombassan Holding'den geri aldığını da belirtti.
Avukat Akça, Yargıtay'ın her davayla ilgili olarak ayrı yarı karar verdiğini ve bundan sonra verilecek kararların olumlu çıkacağını umduklarını da dile getirdi.

Paradan vazgeçmeyin
Holding davaları uzman avukatlar arasında yer alan Ümit Akça ile Özkan Arıkan, 21. Yüzyıl Büyük Anadolu Holding (BAH) hakkında Bochum'lu bir müvekkil adına açtıkları davanın Duisburg Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ödemeye mahkum eden kararını Düsseldorf Yüksek Eyalet mahkemesi'nin de onadığını belirttiler. İstanbul Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi'nin Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin kararını 29 Aralık 2009 tarihinde tanıyıp bu kararın tenfizine karar verdiğini belirten Akça ve Arıkan, “Bu karar Yargıtay tarafından onaylandıktan sonra müvekkilimizin o zaman verdiği 32 bin 400 DM faiziyle birlikte tahsil edilecektir. Kimse anlaşmaya gidip, yatırdığı paradan vazgeçmesin” diye konuştular.

Davalık şirketler
Akça-Özkan avukatlık bürosunun yurt dışındaki Türkler'den de para toplayan çeşitli şirketler hakkında dava açtığı açıklandı. Bu şirketler arasında Kombassan, Yimpaş, JET-PA, Endüstri, Kamer, Umpaş, İttifak, Kaldera, BAH, Aksaray, Silm, Bikrim, İhlas, Tetik, Katra, Keten, İşlem, Kimpaş, Tuğra, Avantaj, Selçuklu, Kübra, Demo, Noya, Basri, Rehber, Termal, Aksaray, Alpek, Birlik Holding, UTM vs. gibi şirketlerin bulunduğu da belirtildi. Şu ana kadar Kombassan Holding, Kamer Holding, Noya Holding ile İttifak Holding'in bazı holdingzedelerin paralarını geri ödediği de açıklandı.

Mahkeme sürüyor
Avukat Ümit Akça, konuyla ilgili olarak “Almanya da kazandığımız diğer davaların icra işlemleri, Türkiye'deki mahkemelerde sürmektedir. Son olarak Konya Asliye Hukuk Mahkemesi, Alman Mahkemesinin kararını tanımıştır. Böylece artık Avrupa Mahkemelerinde kazanılan davaların, Türkiye'deki icra işlemlerinin önü açılmıştır” dedi.
Akça ayrıca, “Almanya'da Hukuk Sigortası sistemi mevcut olup; Holdingzedelerin Hukuk Sigortaları varsa bu sisteme avukatlar tarafından başvuru yapılıp açılacak davalardaki mahkeme ve avukatlık ücretlerini karşılamaları mümkündür. Almanya'da Hukuk Sigortası olmayan ve aynı bölgeden gelen holding mağdurları ise bölge bölge birleşerek toplu davalar ile mahkemeye başvurma yolunu seçebilirler. Bu sistemin amacı ise 'bölge esasına göre' birleşerek hem maliyetleri düşürmek, hem de mahkeme sürecinde birçok mağdurun ellerindeki belgeler ve şahitlerle davayı kazanma şansını arttırmaktır. Almanya'da asgari düzeyde geliri olan kişiler (Emekliler, işsizler, öğrenciler vs.) adli yardım (Prozesskostenhilfe) yolu ile, bir avukata gelir ve gider belgeleri ile başvurup davalarını açabilirler” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!