‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’

Güncelleme Tarihi:

‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2022 15:02

Aşağı Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun üyesi olan Lehrte Türk Veliler Birliği, Almanya’ya göçü de konu alan, solistliğini Ayda Kırcı’nın yaptığı ‘Anatolien goes jazz’ grubunun sahne aldığı bir konser etkinliğini gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

AŞAĞI Saksonya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun da üyesi olan Lehrte Türk Veliler Birliği, Lehrte kasabasında Türkiye-Almanya arasında 1961 yılında imzalanan ‘İşgücü Anlaşması’nı da konu edinen bir konser düzenledi. Karadeniz, İç Anadolu, Ege, Trakya, Doğu Anadolu bölgelerinden türkülerin jazz enstrümanları ve türkü- jazz karışımı tarzıyla söylediği türkülerle sahne alan Ayda Kırcı ve ‘Anatolien goes jazz’ grubu salonu dolduranlar tarafından zaman zaman büyük alkış aldılar. Sunuculuğunu ve moderatörlüğünü FöTEV Nds Başkanı Seyhan Öztürk’ün yaptığı etkinlikte Hannover Başkonsolosluğu’nda görevli Muavin Konsolos Ahmet Bekir Göksu ve Lehrte Belediye Başkanı Frank Prüsse birer konuşma yaptılar.

‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’
 ‘ALMANYA ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ÜLKE’
İşçi olarak gelen birinci kuşağın Almanya’da yaşamın her alanında varlığını gösterdiğini belirten Muavin Konsolos Göksu “Yurt dışında vatandaşlarımızın ve Türkiye kökenli insanlarımızın yönetimde olduğu değişik amaçlarla kurulmuş birçok dernekler bulunmaktadır. Eğitim ağırlıklı kurulmuş olan Lehrte Türk Veliler Birliği de bu derneklerimizden biri. Bu akşam türkülerimizi bu salonun çoğunluğunu oluşturan Almanlara da dinletebilmek; bu etkinlik sayesinde değişik ülke insanlarını salonda yan yana oturtabilmek oldukça önemli. Almanya artık çok kültürlü bir ülke olmuştur. Bu salon bunun güzel örneklerinden biridir. ‘Geçmişten Günümüze’ konulu söyleşiyi ve ardından Jazz tarzında söylenen türkülerimizin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim. Biz vatandaşlarımızın her zaman yanındayız.”
‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’
‘VARLIKLARINI HER ALANDA GÖSTERDİLER’
Lehrte Belediye Başkanı Frank Prüsse de yaptığı selamlama konuşmasında, “Lehrte’de Türkiye kökenliler varlığını her alanda gösteriyorlar. Birlikte Lehrte kentini daha yaşanılır hale getirme uğraşı içindeyiz. Bu sene içinde göçmen işçilerin 60. yılı nedeniyle iş insanı Hasan Kurtuluş’un fikri ve maddi destekleriyle Lehrte’de bir Göç Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdik. Biz belediye olarak Türkiye kökenli göçmenlerle birlikte yaşamaktan, Lehrte’yi inşa etmekten mutluyuz” dedi. İş insanı Hasan Kurtuluş ve öğrenci Burak Yıldız’la moderatör Seyhan Öztürk’le yapılan söyleşide; birinci kuşağın geldiğinde nelerle karşılaştıkları, yaşadığı sorunlar ve süreç içinde işçilerden işverenlere, akademisyenlere, siyasilere nasıl gelindiği ve son kuşağın artık hem Almanya ve hem de Türkiye’nin vatan olarak görüldüğü konuları aktarıldı.
‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’
‘TÜRKLERİ HER ZAMAN KENDİMİZE YAKIN BULDUK’
Etkinliğe Lehrte ve çevresinden gelen Almanlar salonda sergilenen göç serüvenini anlatan o döneme ait fotoğraf ve yazılar büyük bir özenle incelendi. Bu fotoğraflara bakıp duygulanan Volfgan Baden ve eşi “1963 yılında babam T.C. Çalışma Bakanlığı’ndan bir grup işçi getirmişti. Babam her zaman bu işçilerden memnuniyetini belirten sözler ederdi. Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk. Hemen her yıl Türkiye’ye tatile gitmeye devam ediyoruz” diye konuştu. Solist Ayda Kırcı’nın sahne aldığı konser Aşık Veysel, Neşat Ertaş, Mahsuni ve anonim türkülerin jazz enstrümanları ve tarzıyla söylenmesiyle etkinlik son buldu.
‘Her zaman Türkleri kendimize çok yakın bulduk’

BAKMADAN GEÇME!