'Her gösterimizin yerel ekonomiye katkısı çok'

Güncelleme Tarihi:

Her gösterimizin yerel ekonomiye katkısı çok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 00:00

Dünyanın en büyük özel dans topluluğu Anadolu Ateşi'ni kuran Mustafa Erdoğan 'Her gösterimiz yerel ekonomiye en an 300-350 bin dolarlık bir katkı sağlıyor' diyor. 2.5 milyon dolara Anadolu Ateşi'ni, 4.5 milyon Euro'ya Troja'ı hazırlayan Erdoğan şimdi de 5 milyon Euro harcamayla İstanbul Dreams adlı gösteriyi hazırlıyor.

Haberin Devamı

1999’da Türkiye’nin ilk özel dans topluluğu "Sultans of the Dance"ı kuran Mustafa Erdoğan, daha sonra adını Anadolu Ateşi olarak değiştirdiği toplulukla bugüne kadar 80’e yakın ülkede yaptığı gösteriyle Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağladı. Anadolu Ateşi dünyanın en büyük özel dans grubu... Gösterileri tüm ihtişamıyla sürüyor. Hacettepe Üniversitesi’nde felsefe, Gazi Üniversitesi’nde kamu yönetimi okuyan 1965 Hakkari doğumlu Erdoğan, yeni gösterisi Troya'yı yarattı. Troya da mutlaka yıllarca dünyayı fethedecek. Bir dünya sahne klasiği olacak.

* * *

Bu kadar büyük başarılara imza atan sanat adamı Mustafa Erdoğan ile işin ekonomik boyutunu konuştum.
Erdoğan 'Ben patron değilim, bu tarifi de sevmiyorum'diyerek söze giriyor ve devam ediyor. 'Ben de projelerde bir dans emekçisi olarak çalışıyorum. Arkadaşlarım kadar ter döküyorum. İşin sorumluluğunu yüklenen biriyim. Kollektif bir iş yapıyoruz. Dışardan bakılınca tabii bir şirket, ama ben kendimi kollektif yapılan bir işin yöneticisi olarak görüyorum'diye devam ediyor.

* * *

„Anadolu Gösteri, Eğitim ve Prodüksiyon“ adlı şirket projeleri hazırlayıp gösterileri düzenliyor. Şirket Mustafa Erdoğan'a ait. Sohbette yanımızda bulunan şirket koordinatörü Aşkım Darcan'ın verdiği bilgiye göre, 33 idari personelin yanısıra 250 kişilik maaşlı sanatçı kadrosu olan şirketin İstanbul, Antalya ve Almanya'da ofisleri, Antalya, İzmir ve İstanbul'da eğitim salonları var. Şirket Antalya'da antik Aspendos Tiyatrosu'na yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki "Aspendos Arena" adlı beş bin kişilik bir gösteri merkezinin sahibi. Antalya turizmine yeni çehre kazandıran bu merkez 500 işçinin geceli gündüzlü çalışmasıyla 42 günde yapılmış ve tam 4 milyon dolara malolmuş.

* * *

Erdoğan, "Antalya turizmine her gösterimizde en az 300-350 bin Euro'luk bir kazanç sağlıyoruz" diyor ve şu noktaya dikkati çekiyor. 'Güneş,deniz ve kum üçlüsüne dördüncü boyut kattık. 200 bini aşkın izleyicinin çoğu turist. Turistler akşam yemeğinin de dahil olduğu paket programlarla izliyorlar gösteriyi. Las Vegas'taki gösteriler gibi. Bunu her yerde söylüyorum. Turistler otellerinden çıkmaz diyorlardı. Akın akın gösterimize geliyorlar.'

Anketlere göre, Antalya'da turistlerin en fazla etkilendikleri şeylerden biri Anadolu Ateşi'nin gösterileriymiş.

Türkiye'ye hem sanatsal hem de ekonomik büyük bir artı değer sağlayan Erdoğan 'Bazı belediyeler maalesef yardımcı olacak yerde eğlence vergisi istiyor. Bu bizi üzüyor. Hukukçularımız bir de bunlarla uğraşıyor' diyerek sitem ediyor.

* * *

Anadolu Ateşi projesi 2.5 milyon dolara malolmuş. Erdoğan'ın yaklaşık 10 yıl önce hayalini kurduğu Troya için ise tam 4.5 milyon Euro harcama yapılmış. Antalya'daki gösteri merkezini de düşünürsek toplam 10 milyon Euro'yu aşkın bir yatırım yapılmış.
Koordinator Darcan, „Bir projeden kazandığımızı bir sonraki projeye yatırıyoruz. Anasponsorumuz Vodafone'nun desteğiyle de yürütüyoruz. Bu işlere şirketteki mali danışman arkadaşlarımız kafa yoruyor“ diyor.

* * *

Dansçılara maaş artı prim ödeniyormuş. Ancak yeni bir ücretlenme politikası da uygulanacakmış. Erdoğan bu konuda daha önceki söyleşilerinde de şöyle söylüyor.„İyi para veriyoruz. Neredeyse kazancımızı bölüşüyoruz. Ücret politikamız dünyadaki dans gruplarıyla hemen hemen aynıdır. Dünya Dans Federasyonu'nun verilerine bakarsanız oradaki rakamları tutturmaya çalışıyoruz. Bu, maaş artı prim sistemi ile sağlanıyor. Çünkü biz gösteri yaptıkça para kazanan bir kurumuz. Gösterilerin sayısı ne kadar yüksek olursa dansçıların aldığı o kadar yüksek olur.“

* * *

Dünyanın en ileri tekniklerinin kullanıldığı her Troya gösterisi için 150 robot kullanılıyor, 150 bin Watt enerji harcanıyor. 2 bin kostüm, 3150 toka, 400 adet boncuk, 300 özel ayakkabı, 1000 adet kolye, 200 dans ayakkabısı, 500 bilezik, 2500 metre keçe kumaşı, 2000 çiçek, devasa iki tahta at gibi saymakla bitmeyen eşya 8 TIRla taşınıyor. 22 yönetici, 120 dansçı ve yerel teknik personel seyahat ediyor. Buna bir de aynı anda turnedeki Anadolu Ateşi grubunu ekleyince müthiş bir lojistik ortaya çıkıyor. Koordinatör Aşkım Darcan bir kuyumcu titizliğiyle tüm bunların aksamadan yürümesini sağlıyor ve mali danışmanlarla giderleri, gelirleri kontrol altında tutuyor.

* * *

Anadolu Ateşi'ne talip olan uluslararası şirketler de varmış. Ortak olmak veya fon olarak katılmak istiyorlarmış ama bunlar için Mustafa Erdoğan 'Bu konuda henüz kesin karar almış değilim. Şimdilik görüşmeler sürüyor'demekle yetindi.
Mustafa Erdoğan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde "İstanbul Dreams' adlı bir proje hazırlıyor. Proje ile yarı düşsel yarı gerçek bir İstanbul tablosu ortaya koyacak. Projenin maliyetinin şu anki hesaplara göre 4.5 milyon Euro'nun biraz üzerände olacağını söyleyen Erdoğan, 'Proje 2 perde ve 7 bölümden oluşacak. Tıpkı 'Anadolu Ateşi' ve 'Troya' gibi bir İstanbul gösterisi tasarlıyoruz. Nasıl ki 'Cats' Londra ile özdeşleşmiş bir oyunsa 'İstanbul Dreams' de İstanbul'un oyunu olacak ve İstanbul'a gelen her yabancı bu oyunu burada izleyecek. Asıl başarıyı bu noktada görüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!