Havaalanında sıkı kontrol

Güncelleme Tarihi:

Havaalanında sıkı kontrol
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2009 15:54

Türk havaalanlarında da sıvıya sıkı kontrol başladı

Haberin Devamı

AB'den sonra Türkiye'deki havaalanlarında da başlayan "Sıvı kısıtlaması" nedeniyle bundan böyle 100 mililitreyi geçen sıvılar uçağa alınmayacak. Limitin altındaki maddelere ise şeffaf poşetin içine koyma suretiyle izin var. Yetkililer, sıkı kontrol nedeniyle bekleme süresinin artabileceğini belirttiler.

Avrupa Birliği ülkelerinden sonra Türkiye de el bagajlarındaki sıvılara kısıtlama getirdi. Türkiye'den Avrupa'ya dönen yolcuları yakından ilgilendiren yeni uygulama gereği, 100 mililitreyi geçen sıvı ürünler el çantalarında veya kabin bagajlarında taşınamayacak.

1 Mart’tan itibaren Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) kuralları gereğince her yolcu, 20x20 santimetre boyutlarında ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde, her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı veya jel yanında taşıyabilecek. Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve x-ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek. Uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacak.

Bekleme süresi artabilir

Öger Türk Tur Frankfurt yetkilisi Adnan Kahraman, uygulamanın Avrupa Birliği ülkelerinde zaten olduğunu belirtirken "Türkiye de artık AB standartlarını uygulamaya başladı. Şuana kadar böyle bir zorunluk yoktu. Artık Türkiye'den Avrupa'ya uçan yolcular didik didik aranacak. Bu da bekleme sürelerinin artacağı anlamına geliyor. Bu nedenle yolculara havaalanına daha erken gelmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. Kahraman, Lufthansa gibi bazı büyük havayolu şirketlerinin Türkiye'de özel eleman tutarak uygulamaya daha önceden başladıklarına da dikkat çekerken "Ancak artık uygulama bütün havayolu şirketleri için geçerli. Avrupa'da özellikle Almanya bu konuda çok titiz" bilgisini verdi.

Milyonlar çöpe gidiyor

Öte yandan uygulamanın 2006'dan beri yürürlükte olduğu Avrupa Birliği ülkelerinde "Sıvı kısıtlaması" tartışması sürüyor. Havaalanlarında uçağa alınamayacağı için el konulan tonlarca ürünlerin çöpe gittiğini ve bu nedenle yılda milyonlarca Euro zararın meydana geldiğini belirten çevreler "Bu uygulamadan vazgeçilmeli veya değiştirilmeli" talebinde bulunuyor. AB'nin uygulamayı 2010 yılında kaldırmayı planladığı, ancak bunun için havaalanlarındaki tarama cihazlarının sıvıyı tanıma özelliğine sahip olması gerektiği belirtiliyor.

Bebek maması ne olacak?

Bebek ile seyahat eden yolcular ile hasta yolculara durumları göz önünde bulundurularak kısıtlamada birtakım istisnalar uygulanacak. Bebekli yolcuların yanlarında seyahat süresince yetecek miktarda mama veya süt bulundurmalarına ve ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurmalarına izin verilecek.

Satın alınan ürünler poşete

Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler, görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Poşetin, uçağa alınmasına faturası kontrol edildikten sonra izin verilecek. Son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasının açılmaması gerekiyor. Açılması durumunda aktarma yapılan havaalanında poşetin içeriğine el konulabilecek.

Bu malzemelere dikkat


Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar ile bu maddelere benzeyen diğer maddeler.

AB 2006'DA BAŞLADI

Londra'da engellenen terör saldırısı sonrası harekete geçen Avrupa Birliği, uçaklara el bagajında sıvı alınmasına kısıtlama getirmişti. Uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde 6 Kasım 2006'da başladı. Özellikle Almanya bu konuda çok titiz. Yolcular, uçuş öncesi didik didik aranıyor. 2006'da uygulamaya yeni başlandığında AB ülkelerindeki havaalanlarıda da uzun bekleme kuyrukları oluşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!