Hava olayları, 41 yılda 196 bin can aldı

Güncelleme Tarihi:

Hava olayları, 41 yılda 196 bin can aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 12:44

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) raporuna göre, 1980-2021 yılları arasında sel, fırtına, orman yangını, sıcak ve soğuk hava dalgası gibi aşırı hava olayları nedeniyle Avrupa’da 196 bin insan yaşamını kaybetti. Maddi zarar ise 560 milyar Euro’dan fazla.

Haberin Devamı

AÇA’nın raporunda, 560 milyar Euro’luk zararın sadece 170 milyarının sigortalandığı kaydedildi. DW Türkçe’nin AFP’ye dayandırdığı haberine göre veriler, sıcak hava dalgalarının ölümlerin yüzde 81’ine ve mali kayıpların ise yüzde 15’ine neden olduğunu gösteriyor. AÇA yetkililerinden Aleksandra Kazmierczak konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha fazla kayıp yaşanmasını önlemek için acilen aşırı hava olaylarıyla ön alıcı bir şekilde mücadele etmeye hazırlanmamız gerekiyor” diyerek, özellikle yaşlıların sıcak havalara karşı hassas olması sebebiyle, Avrupa’nın yaşlanmakta olan nüfusunu korumak için önlemler alması gerektiğine dikkati çekti. Raporda ayrıca, “Ulusal uyum politikaları ve sağlık stratejilerinin çoğu, sıcağın kalp-damar ve solunum sistemleri üzerindeki etkilerini kabul etmektedir. Ancak yarısından daha azı dehidrasyon veya sıcak çarpması gibi doğrudan etkileri kapsıyor” tespitleri yapıldı.

Haberin Devamı

Hava olayları, 41 yılda 196 bin can aldı

TARIM GELİRLERİ DÜŞECEK
2022 yazında tekrarlanan sıcak hava dalgalarının ardından Avrupa’da normalden daha fazla ölüm meydana gelmiş olsa da AÇA’nın bugün yayımladığı rapora bu veriler dahil edilmedi. AÇA’nın değerlendirmesine göre gezegenin 1.5 santigrat derece ısınması halinde şu anda yılda 9 milyar Euro olan ekonomik kayıp yüzyılın sonunda yılda 25 milyar Euroya yükselebilir. Raporda aşırı hava koşullarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmaması halinde mahsul verimi ve tarım gelirlerinin de düşeceği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!