Hangi takımın lakabı ne?

Güncelleme Tarihi:

Hangi takımın lakabı ne
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 10:15

Dünya Kupasında mücadele edecek 32 milli takımın lakaplarını sizler için araştırdık. Fenerbahçe’nin neden sürekli brezilyalı oynattığını ya da neden brezilyalı futbolcuların Fenerbahçe’ye geldiklerini de anlar gibi olduk.

Haberin Devamı

BÜTÜN takımların kendileri ifade ettikleri, armalarında taşıdıkları en önemlisi taraftarları tarafından kendilerine verilen lakaplar vardır. Bunların birçoğunun nasıl ortaya çıktığını bilemeyiz. Ama yıllardır özellikle yerli basın bu lakapları kendi takımları için kullanırlar. Örneğin ilk olarak 2002 yılında Türkiye’de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonasında milli takımımıza “Oniki dev adam” dedik ve hala bu şekilde devam ediyoruz. Milli takımımıza “Ay yıldızlar” diyoruz. Süper ligin son şampiyonu Bursaspor “Timsahlar” diye anılıyor. Beşiktaş “Kartal”, Galatasaray “Aslan veya Cim bom bom” ve Fenerbahçe’de Brezilyalıların milli takımlarına taktıkları “Kanarya” olarak geçiyor. Dünya Kupasında mücadele eden 32 ekibinde lakapları var. Kimi çakal, kimi kartal, kimi mavi. Kimi de kırmızılar olarak geçiyor. Bazıları bayraklarında ki sembolleri kendilerine lakap olarak seçerken, kimi ülkelerde tarihlerindeki savaşlarda, önemli olaylardaki liderleri, orduların isimlerini seçiyor. Afrikalılar genelde hayvan isimleri ile kendilerini adlandırırken, Güney Amerikalı ve Avrupalı bazı takımlar forma ve bayrak renklerinden ürettikleri isimleri kullanıyorlar. Taraftarlar takımlarını bu sloganlarla stadyumlarda desteklerken, spor sayfaları başlıklarında alınan sonuçlara göre bunları değerlendiriyorlar. Ama hepsinin mutlaka bir hikayesi olduğu gerçek. Milli takımımız “Ay-yıldız” olarak kalsın mı yoksa bir de onlara

Haberin Devamı

LAKAPLARI İLE TAKIMLAR
Almanya;“Die Manschaft-Takım” olarak geçiyorlar. Ama Panzerler olarakta biliniyorlar.

Arjantin;
Ülkede insanlar takımlarını “La Albiceleste- Mavi beyazlar” olarak anıyorlar. Ülke dışında ise “Gauchos” Güney Amerika’da yaşayan ve kökenleri İspanyol ile yerli halka dayananlara verilen isim olarak geçiyor.

Brezilya;“A Selacao” seçilmişler ya da “Os Canarinhos” forma renklerinden kanaryalar deniyor.

İngiltere; “Three Lions-Üç aslan” İngiliz Futbol Federasyonu armasındaki üç aslan sembolünden dolayı

Fransa; “Les Bleus-Maviler” olarak geçerken son yıllarda “Equipe Tricolore-Üç renkli“ Fransız bayrağındaki üç renkten dolayı

Hollanda;“Oranje”, “Elftal“ (Takım için) Oranje-turuncular, portakallar milli takım formaları nedeniyle anılır. Almanların komşularına taktığı bir isim. Ancak sadece bundan dolayı da değildir. Hollanda’nın İspanya’dan bağımsızlığını elde etmesini sağlayan Oranien-Nassau bölgesinden I. Wilhelm’dan geliyor. Oradaki kraliyet ailesinin sarayı Oranje’da olduğu için de kabul edilerek Kraliyet ailesinin üyesi olarak geçiyor.

İspanya;La Seleccion” seçilmişler anlamında. “La Furia Roja“ Kırmızı Furiler olarak ta biliniyorlar. Furi süratli hızlı anlamına geliyor. Yani onlar hızlı kırmızılar. Bu 1920 Olimpiyatlarında sürpriz bir şekilde ikinci olduktan sonra futbol milli takımına verilmiş bir ad olarak kayıtlara geçiyor.

Güney Afrika;“Bafana Bafana“ Güney Afrika yerlileri Zuluların gençlerine verdikleri isim.

Portekiz;“A Seleccao das Quinas” Seleccao seçilmiş anlamındadır. Quinas ise Portekiz Armadasındaki haç şeklinde gösterilen beş küçük şilt oluyor.

Haberin Devamı

Cezayir;
Cezayir’in birden fazla ismi var. “Les Fennecs-Çöl çakalı” bunlardan en bilineni. Ama “Yeşiller” ve “Çöl Savaşçıları” olarak ta geçiyorlar.


Danimarka;
“Danisch Dynamite” Danimarkalı dinamitler ya da son zamanlarda 12 yıldır bu takımın antrenörlüğünü yapan martin Olsen’den dolayı “Olsen’in çetesi” deniyor.


Avustralya;
İngilizce Soccer (Futbol) dan türettikleri “Socceroos” ve “Kangaraos” yani Kangurular olarak anılıyorlar. Bu isimleri bir gazetecinin bulduğu belirtiliyor.


Şili;
“La Roja” kırmızılar


Fildişi Sahilleri;
“Les Elephants- Filler“


Gana;
Black Stars- siyah yıldızlar


Yunanistan;
“To Piratiko“ Korsan gemisi


Honduras;
“Los Catrachos“ 1855-1857 yılları arasındaki savaşta General Florencio Xatruch’un komutasında savaşan askerlere, insanlara verilen isimden geliyor. Nikaragualıların General Xatruch’un ismini tam telaffuz edemediklerinden dolayı o yıllarda Honduraslılara verdiği bir isim olarak tarihe geçmiş.


İtalya;
“Gli Azzurri, Squadra Azzurra “ Maviler


Japonya;
“Samurai Blue“ Mavi Samuraylar


Kamerun;
“Lions Indomptables” Vahşi, terbiye edilemez aslanlar


Meksiko;
“El Tri, El Tricolor” Üç renkliler


Yeni Zelanda;
“All Whites” Bütün beyazlar, ülkede en çok sevilen spor dalı Rugby olup, Rugby milli takımına da All Blacks denilince futbolculara da bu isim verildi.


Nijerya;
“Super Eagles” Süper Kartallar


Kuzey Kore;
“Chollima” Chollima Kore mitolojisinde kanatlı bir atın ismidir. Kore savaşı sonrası ülkenin her alanda yeniden yapılanmasını simgelemişti.


Paraguay;
Los Guaranies“ Ülkede yaşamış en eski yerli halka verilen isim. Ama “La Albirroja” kırmızı, beyazlar olarakta adlandırılırlar.

Haberin Devamı

İsviçre;
“nati” Ulusal, Milli’nin kısaltılmışı


Sırbistan;
“Plavi” Maviler


Slovakya;
“Repre” Seçilmiş anlamına gelen Reprezentacia kısatılmışı


Slovenya;
“Zmajceki” Küçük ejder


Güney Kore;
“Tigers” Kaplanlar. Türkiye’nin üçüncü olduğu 2002 Dünya Kupasında Güney Koreliler takımlarına “Red Devils” kırmızı şeytanlar ve “Taeguk Warriors” Taeguk savaşçıları da dediler. Taegut Güney Kore bayrağındaki sembol.


Uruguay;
“La Celeste” Gök maviler


Amerika;
Amerika’da milli takımlara lakap verilmiyor. Ama Amerikalılar futbol takımlarını “Sam’s Army” Sam’in ordusu olarak çağırıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!