Hanau kurbanları Almanya’nın dört köşesinde anılacak!

Güncelleme Tarihi:

Hanau kurbanları Almanya’nın dört köşesinde anılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 17:29

Dördüncü yıl dönümü yaklaşan Hanau katliamı anmaları yarından itibaren Almanya’nın dört bir köşesinde çok sayıda ve çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde 19 Şubat 2020 akşamı sağcı bir teröristin gerçekleştirdiği katliamda, dördü Türkiye kökenli ailelerden olmak üzere dokuz göçmen genç yaşamını yitirmiş, beş genç de ağır yaralanmıştı. Aradan dört yıl geçmesine rağmen kent merkezinde katliamı unutturmamayı, kurbanları anmayı ve toplumu uyarmayı hedefleyen bir anıt konusunda halen bir görüş birliğine varılmamış olması eleştiriliyor. Bunun yanı sıra saldırıyla ilgili ihmal ve hataların, görev ihlallerinin halen tam olarak ortaya çıkarılıp, sorumlulardan hesap sorulmaması, kurbanların ailelerinden ve kamuoyundan özür dilenmemiş olması da başta aileler olmak üzere geniş kesimlerce kınanıyor.

Hanau kurbanları Almanya’nın dört köşesinde anılacak

HANAU KURBANLARI
Sedat Gürbüz (30) komşu şehir Langen doğumlu, Kaloyan Velkow (33), Bulgaristan kökenli, bir çocuk babası, Fatih Saraçoğlu (34), Vili Viorel Paun (23), Romanya kökenli, Ferhat Unvar (23) Hanau doğumlu, Mercedes Kierpacz (35) Polonya kökenli, iki çocuk annesi, komşu şehir Offenbach doğumlu, Gökhan Gültekin (37), Hanau doğumlu, Hamza Kurtoviç (22) Bosna kökenli, Hanau doğumlu, Said Nesar Hashemi (21) Afganistan kökenli, Hanau doğumlu, katliamda yaşamlarını yitirdi.

Haberin Devamı

KATILIMIN BÜYÜK OLMASI BEKLENİYOR
‘19 Şubat İnsiyatifi’nce verilen bilgilere göre, Almanya çapındaki merkezi anma eylemi yarın Hanau’da gerçekleştirilecek. Katliama sahne olan Kurt Schumacher Meydanı’nda saat 14.00’te başlayacak olan yürüyüş kent içine yönelecek, kent içinde katliamın başladığı Heumark’tan geçip şehrin merkezindeki Pazar Yeri Meydanı’na (Marktplatz) ulaşacak. Markplatz’da saat 16.00’da başlayacak mitingde katliamda yaşamını yitiren gençlerin yakınları ve aldıkları ağır yaralara rağmen hayatta kalan gençler konuşacak. Son haftalarda tüm Almanya’da gözlenen aşırı sağa karşı protesto etkinliklerinin de etkisiyle Hanau’daki yürüyüş ve mitinge katılımın büyük olması bekleniyor.

Hanau kurbanları Almanya’nın dört köşesinde anılacak

‘19 Şubat İnisiyatifi’ Hanau kurbanlarını anma için yapılacak etkinlikleri internet sayfalarından duyurdu.

Haberin Devamı

12 KENTTE ETKİNLİK YAPILACAK
Ailelerle dayanışma ve saldırının aydınlatılması için dört yıldır faaliyet gösteren ‘19 Şubat İnisiyatifi’nin yayımladığı bilgilere göre yarın ve pazar günü Hanau’nun yanı sıra en az 12 kentte yürüyüş, miting, uyarı nöbetleri, sergi, okuma gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Katliamın yıl dönümü olan 19 Şubat Pazartesi günü ise en az 60 kentte benzeri etkinlikler düzenlenecek. Anma ve protesto eylemleri takip eden günlerde de devam edecek.

ÜÇ FİDAN İÇİN ‘SESSİZ ANMA’ YAPILACAK
Hanau’da resmi makamların da katılacağı anma töreni ise Merkez Mezarlığı’nda (Hauptfriedhof) burada toprağa verilen üç gencin başucunda ‘sessiz anma’ biçiminde gerçekleştirilecek. Katliamda çocuklarını yitiren ailelerden bazılarının “kendi fikirlerinin alınmadığı” gerekçesiyle eleştirdiği bu törene federal hükümetten İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hessen eyalet hükümetinden Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori ve Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Kaminsky katılacak. Hanau Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre aileler istemediği için bu törende mezar başında siyasi konuşma yapılmayacak, çelenk bırakıldıktan ve saygı duruşundan sonra Hanau İslam Derneği’nden bir imam tarafından dua okunacak. Söz konusu açıklamada eş zamanlı olarak öldürülen diğer altı gencin komşu kentlerde (Dietzenbach ve Offenbach), Türkiye’de (Ağrı-Eleşkirt ve Çorum-İskilip), Bulgaristan ve Romanya’daki mezarlarına da çelenk bırakılacağı belirtildi. ‘Sessiz Anma’ törenin ardından Hanau’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek, önceki yıllarda olduğu gibi akşam saat 20.00-23.00 arasında da dört yıl önce öldürülen gençler katliamın gerçekleştiği mekânlarda anılacak. Anma etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgilere ‘19 Şubat İnsitatifi’ ve Hanau Büyükşehir Belediyesi’nce kurulmuş olan ‘dijital anıt’ internet sitesinden ulaşılabilir:
https://19feb-hanau.org/2024/02/09/jahrestag-2024/
https://www.hanau-steht-zusammen.de/gedenktag-2024

BAKMADAN GEÇME!