Halit Çelikbudak'ın yazısı

Güncelleme Tarihi:

Halit Çelikbudakın yazısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 10:43

Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç ile ilgili olarak 24 Nisan'dan itibaren Almanya'da bazı iddialar, suçlamalar ortaya atıldı. Başkonsolos Kıvanç'ın Almanlar hakkında hiç kimsenin tasvip etmeyeceği sözler sarf ettiği öne sürüldü. Hemen ardından Kıvanç bu iddianın asılsız olduğunu belirtip gerekli açıklamayı yaptı; bunlar da gazetelerde yer aldı.

Haberin Devamı

Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de önceki gün Münih'te Münchener Merkur Gazetesi'ni ziyaretinde iddialarla ilgili soruya, "Konu bizim için kapandı. Bu art niyetli kişiler tarafından toplum kesimlerini birbirine düşürmek için bilinçli olarak gündeme getiriliyor. Hiçbir Türk diplomatı bu tür saçmalıklar telaffuz etmez" dedi.

HAKSIZ İDDİA

Tam bu konu kapanıyor derken bu kez de Hakan Kıvanç'ın 29 Nisan Çarşamba günü Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın (TAVAK), Düsseldorf'ta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi'nde yaptığı kutlamaya gelince içeri alınmadığı iddia edildi.

Bu iddiaya da gerek Büyükelçi Ahmet Acet, gerekse Başkonsolos Hakan Kıvanç belki cevap verecektir. Bunu bilemem. Ama ben dün kutlama ile ilgili olarak tüm taraflarla bizzat görüşüp perde arkasını araştırdım. Gün boyu onlarca telefon görüşmesi yaptım. Kutlamaya giden ve akla gelebilecek herkesle görüştüm. Sonuç: İddia tamamen haksız.

45 DAKİKALIK GÖRÜŞME

Dünkü görüşmelerimi sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Başkanlığını Prof. Dr. Prof. Şen, KRV Eyalet Meclisi'nde TAVAK'ın birinci kuruluş yıldönümünü kutlamasına çok sayıda kişiyi davet etmiş.

Hakan Kıvanç'ı da bulunuyor. Davet saat 15.00 sıralarında başlamış. Başlangıç saatinden önce Kıvanç da şoförü ve makam otosuyla gelmiş ve doğrudan KRV Eyalet Meclis Başkanı Regina van Dinther'in makamına geçmiş. Burada van Dinther, eyalet meclis başkan yardımcısı Oliver Keymis ile yaklaşık 45 dakika görüşmüşler.

BAŞKAN TAVSİYESİ

Makam odasındaki görüşme uzayınca Prof. Dr. Şen, açılışı yapmak için odadakileri davet etmiş. Oliver Keymis de Eyalet Meclisi Türk Alman Parlamenterler Grubu Başkanı olarak Prof. Dr. Şen ile açılışı yapmış. Başkan ve Kıvanç odada kalmış. Bu arada açılışta çok sayıda Türk ve Alman basın mensubu bulunuyormuş.

Başkonsolos Kıvanç, açılışa katıldığı takdirde gazetecilerin soru yağmuruna tutulabileceğini, iddialarla ilgili o gün henüz bir basın açıklaması da yapmadığı için gazetecilerle karşılaşmamasının doğru olmayacağını düşünerek Eyalet Meclis Başkanı'na bu düşüncesini iletmiş. Başkonsolos Kıvanç, bu davranışının başkanca da yanlış anlaşılmayacaksa affını rica etmiş. Başkan van Dinther de Başkonsolos Kıvanç'ın bu önerisini uygun bulmuş. Başkonsolos Kıvanç böylece açılışa katılmamış. Oradan ayrılmış. Durum bundan ibaret.

Taraflardan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Parlamentosu Başkanı Regina van Dinther'in Basın Sözcüsü Florian Melchert de, "Başkonsolos Kıvanç o gün parlamentomuzun konuğu oldu ve TAVAK için düzenlenen törene katıldı. Ancak basında yer alan bazı iddialar nedeniyle gazetecilerle temas etmedi. Parlamentomuz tüm ülkelerle dostluk ilişkilerine büyük önem verir ve bu güzel ilişkileri de sürdürme kararlığındadır" diye konuştu.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!