‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’

Güncelleme Tarihi:

‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 10:33

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya geldi. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır, amaçlarının, Almanya’daki vatandaşlara hem kendi faaliyetlerini anlatmak hem de yerel ve federal dilekçe komisyonlarına müracaat ederek haklarını arayabileceklerini hatırlatmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, Köln’den sonra ikinci toplantısını Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda yaptı. Başkanlığını AK Parti İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır’ın yaptığı heyette, AK Parti milletvekilleri İsmail Tamer, Mustafa Kendirli, CHP milletvekili Özcan Purçu ve İYİ Parti milletvekili Behiç Çelik ile Akif Celal Kocaoğlu, Sezen Civelek Tokgöz, Buket Nur Özay ve Emre Gençtuğ yer aldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, koruyucu aileler ve sosyal hizmet çalışanlarının katıldığı toplantıda TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır, komisyonun çalışma alanını ve görevini anlatarak katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra katılımcılarla ağırlıklı olarak Almanya’da koruyucu aile ve gençlik dairesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Aile ve Sosyal Politikalar Ataşesi Raci Mazı ise Almanya’da koruyucu aile olma, çocuklarla ilgili yasalar ve koruyucu ailelerde olan çocuklarla ilgili kısa bir sunum yaptı. Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarsalan, koruyucu aile ve gençlik dairesinin çocuklara müdahalesi konusunda basında çıkan haberlere dikkati çekerek, konunun çok hassas olduğunu, çocukları ve aileleri süreç boyunca ve daha sonraki yaşamlarında zor durumda bırakmamak, kurumlar arasında yanlış anlamalara neden olmamak adına dikkatli haber yapılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’
‘BU DOĞRU BİR YÖNTEMDİR’
4 günlük bir ziyaret için Almanya’da olduklarını belirten TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır, şunları söyledi: “Dilekçe komisyonu denetim faaliyeti yapan bir komisyondur. Vatandaşlarımız bize her konuda dilek, talep, yorum, öneri, eleştiri gönderebilir. Bunlar hakkında biz çalışma yapıp yasal düzenleme gerekiyorsa milletvekillerine bir hazırlık yapıyoruz, araştırma yapılması gerekiyorsa alt komisyonlar kuruyoruz sorunu çözmeye çalışıyoruz. TBMM Dilekçe Komisyonu’na Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları da müracaat edebilir. Bizim bu toplantılardaki amacımız hem kendi faaliyetlerimizi komisyonumuzu anlatmak hem de asıl önemli amacımız, Alman Anayasası’nın 17. maddesine göre ırk, dil, din, yaş fark etmeden Alman vatandaşları yerel ve federal düzeydeki dilekçe komisyonlarına müracaat edebiliyorlar. Bu bir hak arama yöntemidir ve doğru bir yöntemdir. Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli kardeşlerimizin buradaki hükümet yetkililerinden sorunlarının çözülmesi için dilekçe verme haklarını hatırlatmak istiyorum ve bu başvuruları çok önemsiyoruz. Kanaatimce Alman yetkili makamları da bundan memnun olacaktır. Çünkü sorunların çözülmesi için muhatap Alman hükümetidir, Alman yetkililerdir, birlikte böyle bir süreç başlatılması için vatandaşlarımızı bilgilendirmeye geldik. Türk vatandaşı, Alman vatandaşı veya çifte vatandaş olan kardeşlerimizin haklarını kullanarak müracaat etmeleri için bir farkındalık yaratmaya geldik, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımıza bunları izah ettik. Toplantılar çok başarılıydı. Başkonsoloslarımıza çok teşekkür etmek istiyorum.” 

Haberin Devamı

‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’
‘YERİNDE İNCELEMEK İSTEDİK’
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AK Parti Kayseri milletvekili İsmail Tamer, koruyucu ailelerle ilgili kendisine ulaşan bir dilekçedeki, Türk ve Müslüman ailelerden alınan çocukların zorla farklı ailelere verildiği konusunu yerinde incelemek istediklerini belirterek, bu ziyareti yaptıklarını ifade etti. Tamer, şimdiye kadarki incelemelerinde ilgili STK’ların ve başkonsoloslukların konuyla ilgili insanüstü bir gayretle çalıştığını gördüklerini ve memnun olduklarını belirtti.
CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu ise “Özellikle çocukların durumuyla ilgili buraya gelmiştik ama başkonsoloslarımız, STK’larımız konuya sahip çıkıyorlar. Bu bizi çok memnun etti. Biz de bu konuyu yine takip edeceğiz, Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman Almanya’daki vatandaşların yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik de “Bundan sonra da vatandaşlarımızın durumlarını yakından takip edeceğiz” diye konuştu.
‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’

‘Haklarınızı aramak için dilekçe komisyonlarına başvurun’

 

BAKMADAN GEÇME!