Haider´in partisinden Ermenilere destek

Güncelleme Tarihi:

Haider´in partisinden Ermenilere destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2005 00:00

Avusturya´da geçtiğimiz hafta aşırı sağ görüşleriyle tanınan Jörg Haider tarafından kurulan Avusturya´nın Geleceği İçin Birlik Partisi, Ermeni soykırımını meclise taşımaya karar verdi.

Haberin Devamı

Muhalefet, öneriye destek vermeyeceklerini açıkladı. Avusturya’da koalisyon hükümetinin küçük ortağı aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi’nin (FPÖ) bölünmesiyle ortaya çıkan Avusturya’nın Geleceği İçin Birlik (BZÖ) partisi, sözde Ermeni soykırımını parlamentoya getirmek istiyor.

Muhalefetten destek yok

BZÖ Parlamento Grubu Başkanı Herbert Scheibner, 1915 yılında Ermenilere soykırım uygulandığını ileri sürerek, konuya ilişkin bir karar tasarısını parlamentoya sunacaklarını söyledi. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeşiller Partisi ise BZÖ’nün bu yönde bir girişimine destek vermeyeceklerini açıkladılar.

Yeşiller Partisi Dış Politika sözcüsü Ulrike Lunacek, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlayacağı bir tarihte böyle bir karar tasarısının parlamentoya sunulmasını özellikle tasvip etmediklerini belirtirken, karar tasarısındaki ifadelere göre tavır alacaklarını söyledi.

Lunacek, Türkiye’de bu konuda yoğun bir tartışma başlatıldığını vearşivlerin açıldığını anımsatarak, ``Türkiye hükümetinin bu çabalarınıdesteklemek yerine, bu çabaları bir çekiç darbesiyle yok edemeyiz’’ dedi.

Ana muhalefet konumundaki SPÖ’nün Parlamento Grubu Başkanı Peter Schieder de, BZÖ’nün sunacağı karar tasarısında kullanılacak ifadeleri bekleyeceklerini, kendilerinin herhangi bir tasarı sunmayacaklarını söyledi.

Kuruluş sözleşmesi açıklandı

Kuruluş sözleşmesini Salzburg havaalanında yapılan toplantıda resmen açıklayan BZÖ’nün icra başkanlığına Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach seçildi. Adalet Bakanı Karin Miklautsch ve Viyana milletvekili Heike Trammer ise başkan yardımcıları olarak görevlendirildi.

BZÖ’nün kurucu lideri Jörg Haider’in bu görevini sürdüreceği, ancak bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacağı belirtildi. Gorbach, Haider’in kurucu başkan olarak hareketin kamuoyu ile ilişkilerinden sorumlu olacağını ve hareket içinde yönlendirici olarak görev yapacağını söyledi.

FPÖ Viyana Eyalet Başkanı Heinz Christian Strache ise BZÖ kuruluş toplantısına katılan eski FPÖ üyelerinin tümünün partiden ihraç edileceklerini söyledi.

Strache, FPÖ’den ayrılarak BZÖ hareketine katılan eski parti yöneticilerinin FPÖ’nün 3,2 milyon avro tutarındakiborcunu da üstlenmelerini isterken, BZÖ yöneticileri, FPÖ’nün hazine yardımı almaya devam ettiği için borcun kendilerini ilgilendirmediğinisavundu.

SALZBURG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!