Hahn: Vize kolaylaştırılabilir

Güncelleme Tarihi:

Hahn: Vize kolaylaştırılabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 13:31

Hessen Eyaleti’nin Başbakan Yardımcısı, adalet, entegrasyon ve Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Jörg Uwe Hahn, Türkler’e vize uygulamasını kolaylaştırma yönünde tedbirler alınabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Almanya’nın en zengin ve siyasi açıdan güçlü bölgelerinden biri olan Hessen Eyaleti’nin Başbakan Yardımcısı Hahn başkanlığındaki 22 kişilik heyet, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (BUSİAD) ziyaret etti. Hahn, basına kapalı toplantı öncesi gazetecilerin, Türkler’e vize uygulamalarında yaşanan sıkıntılara ilişkin sorusu üzerine, ”Bu konuda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini biliyorum.

Aslında tabii bu uygulama rahatlatılabilir, kolaylaştırılabilir, bunun imkanları da var. Önümüzdeki dönemde sanırım alınacak tedbirlerle bu yönde bir gelişme de göreceğiz.” yanıtını verdi. Frankfurt Havalimanı’nın Almanya’yı dünyaya bağlayan önemli bir havalimanı olduğunu belirten Hahn, dünya ile, Hessen’de yaşayan 300 bin Türk kökenli insan ile, Türkiye ile daha yakın işbirliği ve ”kardeş bölge” imkanını araştırdıklarını belirtti. Hessen bölgesinin Bursa’yı, Bursa’nın da Hessen bölgesini daha iyi tanıması için öğrenci değişim programları, sivil toplum örgütlerinin karşılıklı ziyaret programlarının düzenlenebileceğini anlatan Hahn, ”Tabii ki farklı bölgeler de var gördüğümüz. Bizim Hessen Eyaleti’ne bölge olarak en uygun bölge hangi bölgedir, bunun araştırması içindeyiz.

Bursa da bu bölgelerden birisi” diye konuştu. Hahn, Bursa Valisi ile yaptıkları görüşmede Hessen Eyaleti ile Bursa bölgesinin benzerlikleri üzerinde durulduğunu, enerjiden turizme ve otomotiv sektörüne kadar değişik alanlarda, yerinde inceleme imkanı bulacaklarını kaydetti. Bursa ile Darmstadt arasında 1972 yılında ”kardeş şehir” anlaşmasının imzalanmasının, Bursa için avantaj oluşturduğunu vurgulayan Hahn, ”Bursa neden olmasın? 2011’de bölge olarak da ’Neden bir Hessen-Bursa kardeş bölgesi olmasın?’ diyoruz” dedi. Hahn, Frankfurt’un Avrupa’nın finans merkezi olduğunu, makine ve otomotiv sanayi ile şarapçılık alanında Hessen bölgesinin gelişmiş olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin ”Bursa, önemli termal potansiyeline sahip. İki ülke bu konuda işbirliği yapabilir mi?” sorusuna karşılık Hahn, ”Hessen’de de önemli termal kaynaklar var. Bunlar işletme bakımından da iktisadi olarak da değerlendiriliyor. Önümüzdeki dönemde işbirliği imkanlarını görüşmek üzere de iki ülke arasında şirketler biraraya gelerek bu konuyu değerlendirebilir” yanıtını verdi.

BUSİAD BAŞKANI ÖZER
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer de Almanya’nın vize uygulamalarından yakındı. Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı tarihi vize kararına rağmen, Ev Tekstili Fuarı’na (Heimtextil) gelen iş adamlarının bu yıl daha büyük zorluklarla karşılaştıklarını hatırlatan Özer, şunları kaydetti: ”Fuar için vize başvurusunda bulunan Türk işadamları ve firma çalışanlarının bazıları vize alamazken, daha önce 3 yıl vize alabilenlere 1, daha önce 6 ay vize alanlara ise sadece 1 ay vize verildi. Özellikle yatırım yapan, istihdam yaratan ve ihracat yapan işadamları için bu vize zorlukları gerçekten AB için yüz kızartıcı bir durumdur. Özellikle işadamları için bu sorunun bir an önce halledilmesi gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!