Hacı Bektaş Veli anıldı

Güncelleme Tarihi:

Hacı Bektaş Veli anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 12:37

İngiltere'de Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Hacı Bektaş Veli'yi anma gecesi düzenledi. Kuzey Londra'daki Tottenham Green Centre'de gerçekleşen geceye aralarında İngiliz milletvekillerinin de yer aldığı yaklaşık bin 200 davetli katıldı.

Haberin Devamı

Lohdra'da geleneksel Hünkar Hacı Bektaş Veli Gençlik Şenliği'nin 14’üncüsü büyük bir coşku ile kutlandı.
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) tarafından düzenlenen gecede gençler semaha durdu, halk oyunları ekibi yöresel oyunlar sergiledi, Sudden Exit akabinde sırasıyla Özcan Türe, Sevcan Orhan ve Oğuz Aksaç& Grubu sahne aldı. Yaşlılar, gençler, çocuklar hep birlikte türkülere eşlik ederek halaya durdu. Yüzlerce davetlinin çektiği halay geceye ayrı bir anlam kattı.
Tottenham Green Centre'de düzenlenen şenlikte ilk sahne alan Sudden Exit adlı Türk Rock Grubu oldu. Ceyhun Can ve Sevtap Işık'ın oluşturduğu Sudden Exit, programlarını kendi besteleri olan 'Palyaço' ile noktaladılar. Duvarlardaki dev pankartlarda ise, "Dünya benim vatanım, insanlar kardeşimdir", "Çocuklarınızı çağın gereğine göre yetiştirin" yazıları dikkat çekti.

Milletvekilleri de katıldı
İş Partisi Edmonton Milletvekili Andy Love, Tottenham Milletvekili David Lammy, Türk kökenli Belediye Meclis Üyesi Ahmet Karahasan ve Meral Ece'nin de yer aldığı gecenin konuşmasını İAKM- Cemevi Başkanı Hüseyin Çiftçi, gerçekleştirdi.
Çiftçi, "Bektaşi değerlerin başında 'Her ne arar isen kendin de ara' ve 'Eline, beline diline sahip ol' gelmektedir. Yine, ‘İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ diyen Bektaş Veli'nin öğüdüne kulak verip kız-erkek bütün evlatlarımızı okutarak çağın gerektirdiği donanıma sahip olmamız gerekiyor. Bugün gelişmiş ülkelerin bu duruma gelmelerinin en büyük nedeninin bilimsel ve teknolojik gelişmeler olduğu biliniyorken, gençlerimize daha bugünden sahip çıkmalıyız. Bunun aksinin izahı ve mazereti olamaz. Bektaş Veli'yi ölümsüz kılan, onun Anadolu insanı şahsında insana verdiği değerdir. Üzerimize düşen gençlerin, kendi öz kültürleri ile tanışıp şekillenmelerine yardımcı olarak onları, anti sosyal davranışlardan ve kötü alışkanlardan uzak tutmalıyız" dedi.

Semah dönüldü
Seher Ağbaba yönetimindeki Cemevi Semah Grubu, Turna Semahı, Kırat Semahı ve Urfa Kısas Semahı'nı döndüler. Yine, Seher Ağbaba yönetimindeki 12 kişilik Gaziantep Halk Oyunları Ekibi Mehmet Karakuş ve Ali Koyun’un davul-zurna eşliğinde halk oyunlarından örnekler sundular. Gecenin ilk türkü sanatçısı Özcan Türe, bağlaması eşliğinde 'Sürgün Sevdam' ve 'Derde Bakın' adlı solo albümlerinden derlenmiş güzel bir repertuvar sundu. Sevcan Orhan ile türkü yolculuğu ardından davetlilerin alkışları eşliğinde sahneye çıkan Oğuz Aksaç, birbiri ardına sevilen türküleri seslendirdi. Performasıyla hayranlarını adeta büyüleyen Oğuz Aksaç, türkülere kattığı yorumla da beğeni kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!