Güneydoğu Öcalan için kepenk kapadı

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğu Öcalan için kepenk kapadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 16:03

İMRALI Adası’nda çarptırıldığı ömürboyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998 tarihinde Suriye’den çıkarılışının yıldönümünde Şırnak merkez ve Cizre ile Mardin’in Derik, Diyarbakır’ın bazı ilçelerinde esnaf kepenk açmazken, yasadışı gösteriler düzenlendi. Cizre İlçesi’nde ise gösteri yapan grup ile güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.

Haberin Devamı

Esnafın sabah erken saatlerden itibaren kepenk kapattığı Şırnak merkez ve Cizre İlçesi’nde Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkışı, çeşitli gösterilerle protesto edildi. Şırnak merkezde eczane, fırın dışındaki işyerleri kepenk açmazken, sokaklar ise boşaldı. Güvenlik güçleri ise muhtemel çıkabilecek olaylar için kent merkezindeki bazı noktalarda önlem aldı.

CİZRE’DE 3 GÜN ÖNCE BAŞLAYAN OLAYLAR DEVAM ETTİ
Son 3 gündür yasadışı gösterilerin yapıldığı Cizre’de bugün BDP İlçe Başkanlığı binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi, Öcalan posterleri, PKK flamaları ile yürüyüşe geçerek İdil Caddesi’ne çıktı. Yürüyüşe devam etmek isteyen grubun önünü kesen güvenlik güçleri, yürüyüşlerine izin vermedi.

Daha sonra BDP İlçe Başkanı Ahmet Çeter ile polis yetkilileri arasında yapılan görüşme sonrası basın açıklaması yapılmasına izin verildi. Basın açıklamasından sonra grup sessizce dağılırken, grup içerisinde bulunan çocuklar arasında kısa süreli çatışmalar yaşandı. Çocukların taşlı saldırısına güvenlik kuvvetleri de gaz bombalarıyla müdahale etti. Daha sonra ara sokaklara kaçan çocuklar ile polis arasındaki kovalamacalar mahalle arasında sürüyor.

Haberin Devamı

Öte yandan polis, panzer ve akrep tipi zırhlı araçlarla ilçe merkezindeki bir çok noktada sıkı güvenlik önlemi aldığı görüldü.

NUSAYBİN’DE ESNAF, 10 AY SONRA İLK KEZ KEPENK KAPATTI
Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde de devam eden çözüm süreci nedeniyle esnaf 10 ay sonra ilk kez bugün kepenk kapattı.

Cadde ve sokakların boş olduğu ilçede, çok az sayıda vatandaşın sokaklarda olduğu görüldü.

Şehir içi yolcu taşıyan minibüslerin çalıştığı ilçe merkezinde, güvenlik güçleri de muhtemel olaylara karşı sıkı önlem aldığı görüldü.

DERİK İLÇE MERKEZİ SESSİZ
Derik İlçesi’nde de, fırın ve eczaneler dışında esnaf, sabah saatlerinden itibaren kepenk kapattı. Sokakların boşaldığı ilçe merkezinde sessizlik devam ederken, güvenlik güçleri ilçe merkezindeki bir çok yerde önlem aldı.

HAKKARİ’DE OLAYLAR ÇIKTI
Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’de de olaylar çıktı. Pehlivan, Keklikpınar, Medrese, Biçer ve Gazi Mahallelerinde yola barikat kurup ateş yakan yüzleri poşulu gruplara polis tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti.

Haberin Devamı

Polisin müdahalesine 30’ar kişilik gösterici grupları taş, molotofkokteyli ve havai fişek atarak karşılık verdi. Bu arada okuldan çıkan bazı öğrenciler kentteki olaylar nedeniyle zor anlar yaşadı. Mahalle aralarına dağılan göstericilerle polisler arasındaki kovalamaca devam ederken, polis kent genelinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Hakkari Valisi Necmettin Kalkan ise, kepenklerin kapalı olduğu şehir merkezinde gezintiye çıktı. Vali Kalkan, Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile birlikte bir süre kentte dolaştıktan sonra ayrıldı.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ’NDE ’ÖCALAN’ YÜRÜYÜŞÜ
Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi’nde biraya gelen yaklaşık 50 öğrenci, Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılışının 15’inci yıldönümünü protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Haberin Devamı

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampusü Merkezi Kafeterya önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, ’Güneşimizin özgürlüğü ile 9 Ekim karanlığı aydınlanacaktır’ pankartı açarak yürüyüşe geçti.

Öcalan’ın Suriye’den çıkarılışının yıldönümü nedeniyle bir araya gelen kalabalık, PKK ve Öcalan lehine sloganlar atarak Ziraat Fakültesi’ne yürüdü.

Burada yanlarında getirdikleri karanfilleri yerlere bırakan öğrenciler adına Harran Üniversitesi Öğrenci Derneği yöneticisi Dara Aydın açıklama yaptı.

Aydın, Öcalan’ın hükümlü bulunmasını kabul etmediklerini belirterek, "Gençler, komploya cevap olabilmek için hiçbir şeyden gözünü kırpmamışlardır. Özgür yaşamın yaratıcısı olan Sayın Öcalan’ın küçücük bir mahzene kapatılmasını kabullenemeyen gençler, bedenlerini ateşe vererek komplo karşısında muazzam bir duruş sergilemiştir. Komplonun boşa çıkarılmasında büyük rol oynamışlardır" dedi.

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından slogan atan öğrenciler, olaysız dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!