Güney Kıbrıs'a yardıma öfke

Güncelleme Tarihi:

Güney Kıbrısa yardıma öfke
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 13:43

İflas eden Güney Kıbrıs'ın Avrupa İstikrar Fonu'nundan yardım talebine karşı tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 18 milyar Euro büyüklükte bir ekonomiye sahip olmasına karşılık mali krize girip Avrupa istikrar fonundan 17,5 milyar Euro talep eden Güney Kıbrıs'ın bu talebine Avrupa'da tepkiler sürüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Avrupa Halk Partisi Liderleri zirvesine katılmak üzere 11 Ocak’ta günübirlik Güney Kıbrıs’a gidecek.

Merkel toplantı sırasında Rum lider Dimitris Hristofyas ve Şubat’taki seçimlerde yeni başkan seçilmesi beklenen anamuhalefet partisi lideri Nikos Anastasiadis’le kurtarma paketini görüşecek. Görüşmelere AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barraso da katılacak.

10 Şubat'ta AB Maliye Bakanları toplantısında yardım paketine son şekli verilecek. Ancak Almanya, Hollanda, Estonya, Slovenya ve Slovakya yardım paketini meclislerinden geçirmek zorunda.

SICAK BAKILMIYOR
Euro bölgesi borç rekortmeni olan ve bir süredir emeklilik fonlarının hükümete para aktarması sayesinde aykata durabilen Rum yönetiminin yabancı sermayeyi çekebilmek için işletme vergisini ve mali denetimleri son derece düşük tutması sert eleştirilere yol açıyor.

Güney Kıbrıs'taki yabancı sermayenin büyük bölümünün Rusya'dan geldiğini işaret eden Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Rusya'nın Güney Kıbrıs'taki yatırımlarının yüksekliğine mutlakla açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi bütçe politikası sözcüsü Carsten Schneider, “Kıbrıs'taki Rus sermayesi kurtarma planına katılmadığı takdirde Euro İstikrar Fonu yardım için devreye giremez. Kıbrıs bankalarındaki Rus kara parasını Alman vergi mükellefinin kurtarmasına izin vermeyiz" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda Hıristiyan Sosyal Birliği Grubu Başkanı Markus Ferber de "Bizim Rus oligarklara değil Kıbrıs halkına yardım ettiğimiz garanti edilmeli" diye konuştu.

Alman Yeşiller Partisi'nin Güney Kıbrıs'ı kurtarma planlarına şimdilik sıcak bakmadığı kaydedildi. Hıristiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti içinde yaklaşık 20 kadar federal milletvekilinin de kurtarma paketine karşı olduğu belirtildi.

ŞEFFAFLIK ŞART
Avrupa Parlamentosu Başkanı Sosyal Demokrat Partili Martin Schulz, Güney Kıbrıs için yardım paketinin uygulamaya konulması için Güney Kıbrıs bankalarındaki paraların nereden geldiğinin şeffaf olarak olarak koyulması gerektiğini hatırlattı.

IMF ve AB yetkililerinin Güney Kıbrıs için hazırlanacak kurtarma paketindeki en önemli tereddütleri Güney Kıbrıs’taki Rus para trafiği. Uzmanlar, Rumların şeffaf olmayan bankacılık sistemi ve para hareketlerinin büyük sorun olduğunu işaret ediyorlar.

Suddeutsche Zeitung Gazetesi “Rumlar yıllarca kara parayı davet etti. Ruslar da Rum kesimine büyük yatırım yaparak, kara paraları bankalar aracılığıyla transfer etti. Güney Kıbrıs’ta aklanan bu sermaye, Rusya’ya yatırım olarak geri döndü. Rusya’ya aklanarak geri dönerken ise, ‘Rum yatırımı’ adı aldı. Bu nedenle, Rumlar, Rusya’ya yatırım yapan yabancı ülkeler içinde birinci sırada görülüyor” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!