Grimm kardeşlere misafir olduk

Güncelleme Tarihi:

Grimm kardeşlere misafir olduk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 15:28

Milyonlarca çocuk Grimm kardeşlerin masallarıyla büyüdü. Bremen Mızıkacıları, Hansel ve Gretel, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, ParmakÇocuk, Fareli Köyün Kavalcısı, Kırmızı Başlıklı Kız ve daha birçok masalı onlar derledi. Masalları 200’üncü yılını kutluyor. Dünyanın belki deen çok anlatılan masallarının yazarı Grimm’lerin çocukluklarını geçirdikleri Steinau’daki şimdi müze olarak kullanılan eve konuk olduk.

Haberin Devamı

ONLARIN masallarını dinlemeyen bir çocuk, bilmeyen bir yetişkin yoktur herhalde.

Kırmızı Başlıklı Kız, Parmak Çocuk, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Hansel ve Gretel, Bremen Mızıkacıları, Fareli Köyün Kavalcısı, Rapunzel; Jakob ve Wilhelm Grimm kardeşlerin klasik çocuk masalları edebiyatına kazandırdıkları eserlerden sadece en bilinenleri.

Grimm kardeşlerin Almanya’yı köy köy gezip akşam sohbetlerinde anlatılan hikayeleri toplayıp yayınladığı masal kitabı 200’üncü yılını kutluyor.

Grimm kardeşlerin çocukluklarını geçirdikleri, anneleri tarafından anlatılan masalları dinlediği, şimdi müze olarak kullanılan eve misafir olduk.

KASABANIN GURUR KAYNAĞI
Grimm Kardeşler Müzesi 6 bin nüfuslu Steinau kasabasında. Grimm Kardeşler adı verilmiş, Jakob ve Wilhelm Grimm kardeşlerin küçükken koşup, oynadığı caddeden geçerek 1998’de açılmış müzenin bahçesine giriyorum.

Bahçedeki tabelada bir yıl arayla 1785 ve 1786 yıllarında Hanau’da doğan, Jacob ve Wilhelm Grimm’in, 1791 yılında babalarının memur olarak atandığı Steinau’ya gelerek, 1796’ya kadar bu evde yaşadıkları yazıyor.

Bu iki kardeşin kasabalarında yaşamış olmasından gurur duyduğunu söyleyen müze çalışanı, Grimm Ailesi’nin binanın giriş katında yaşadığını, devlet memuru olan babanın ofisinin de üst katta olduğu bilgisini veriyor.

Yıllar içinde çok kez tadilattan geçtiği bildirilen binanın en orijinal kısmını ise evin mutfağı. Dünyanın en tanınan çocuk masallarının yazarlarının bir zamanlar çocuk olarak bu mutfakta yemek yemiş olduğu, belki de gezdiğim odaların birinde annelerinin anlattığı masalları dinlediklerini düşünerek gezindiğim iki katlı müzede Grimm’lerin birçok eseri sergileniyor.

Köy köy gezip hikaye derlediler
GRİMM kardeşler Steinau yıllarının ardından annelerinin isteğiyle, daha iyi bir eğitim almaları için 1798 yılında Kassel’de yaşayan teyzelerinin yanına gönderildi.

Burada lise eğitimini tamamlayan Jacob ve Wilhelm Grimm, Marburg Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı.

1806 senesinde üniversite eğitimini tamamlayan Grimmler, günümüzde hâlâ çocuklara okunan masallarla, modern Almanca’nın temellerini attıkları çalışmalarına bu tarihten sonra çıktıkları yolculuklarda başladı.

Almanya’yı köy köy gezerek, birçok kent ve kasabayı ziyaret eden Grimm kardeşlerin masal kahramanları, bu yolculuklarda oluşmaya başladı.

İLK ESER 200 YIL ÖNCE YAYINLANDI
Almanya’yı karış karış gezen kardeşler, yazılı kaynaklarda yer almayan, akşam sohbetlerinde anlatılan Alman efsanelerini, masallarını, şiirlerini dinleyerek edebi bir üslupla tekrar yazdı.

Bu çalışmaları esnasında Alman dilini tüm detaylarına kadar inceleyen Jacob ve Wilhelm Grimm kardeşlerin ortak eseri 200 yıl önce, 20 Aralık 1812’de Çocuk ve Ev Masalları adıyla yayınlandı.

Yaklaşık iki yüzyıldır dünyada milyonlarca çocuk Grimm kardeşlerin 170 dile çevrilmiş bu masallarıyla büyüyor.

Kültür mirası el yazması kitaplar

UZUN bir süre Kassel’de yaşayan Grimmlerin çalışmaları bu kentte yer alan Grimm Kardeşler adlı başka bir müzede de sergileniyor.

Jacob ve Wilhelm Grimm kardeşler Kassel’de derledikleri yüzlerce masalın yanı sıra Almanca diline de önemli katkı sağladı.

İki kardeş Kassel’de yaşadığı yıllarda Almanca Gramer ve Almanca Sözlük gibi eserleri yazdı. 1972 senesinde Grimm Kardeşler Müzesi’ne dönüştürülen Palais Bellevue’de, Grimmlerin kendi el yazısı notların düşüldüğü masal kitapları da muhafaza ediliyor.

UNESCO Dünya Mirası olarak tanımlanan 1812’den kalma Grimm kardeşlerin bu kitaplar müzede camlı bir bölümün arkasında saklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!