Grimm Kardeşler kürsüsü bu yıl Zaimoğlu’nun

Güncelleme Tarihi:

Grimm Kardeşler kürsüsü bu yıl Zaimoğlu’nun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 12:33

Türkiye kökenli ünlü yazar, şair ve ressam Feridun Zaimoğlu, Kassel Üniversitesi’nde ‘Grimm Kardeşler Şiirsel Profesörlük’ kürsüsüne layık görüldü. Kürsüden sorumlu edebiyatçı ve medya bilimci Stefanie Kreuzer, Zaimoğlu’nu ‘Dilsel çeşitliliği deneysel ele alan son derece üretken bir yazar’ olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

1985’ten bu yana Kassel Üniversitesi tarafından her yıl ünlü yazar, yönetmen ve diğer sanatçılara bir yıllığına verilen kürsü, daha önce aralarında Herta Müller, Volker Schlöndorff ve Felicitas Hoppe’nin de bulunduğu çok sayıda tanınmış ismi ağırladı. DW Türkçe’nin haberine göre geçen yıl kürsü, yönetmen ve senarist Doris Dörrie’ye verilmişti. Söz konusu konuk kürsüsü kamuya açık bir şiir okuması ve öğrenciler için bir şiir seminerini de kapsıyor.

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI
Kiel’de yaşayan ve bu şehri ‘evi’ olarak nitelendiren Zaimoğlu, farklı türlerde kaleme aldığı Almanca romanlarla çok sayıda ödül kazandı. 1964’te Bolu’da doğan yazarın Almanya yolculuğu 1965’te başladı. Eserlerinde toplumdan dışlananları ve özellikle göçmenleri konu edinen Zaimoğlu, 1995’te yazdığı ve Türkçeye de çevrilen ‘Kafa Örtüsü’ (Toplumun Kenarından Kanaka Sprak) ile tanınır hale geldi. Yazarın 1997’de kaleme aldığı ‘Abschaum - Die wahre Geschichte von Ertan Ongun’ romanı, 2000 yılında Lars Becker tarafından ‘Kanak Attack’ ismiyle beyaz perdeye aktarıldı. Bir göçmen kadının hayatını anlatan ‘Leyla’ 2006’da yayımlanırken, yarım kalan bir aşk hikâyesini konu edinen ‘Aşk Yanığı’ (Liebesbrand) 2008’de, Martin Luther hakkındaki ‘Evangelio’ 2017’de yayımlandı. Yazarın Adolf Hitler’i roman kahramanı olarak aldığı ‘Bewaeltigung’ ise 2022’de raflardaki yerini aldı. Zaimoğlu, romanlarının yanı sıra çok sayıda tiyatro piyesi ve senaryo kaleme aldı.

BAKMADAN GEÇME!