"Göçün 50 Yılı Sergisi", Berlin'e veda etti

Güncelleme Tarihi:

Göçün 50 Yılı Sergisi, Berline veda etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 19:47

“Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı Sergisi”, Berlin'e veda etti.

Haberin Devamı



Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı Sergisi”, Berlin'e veda etti







  • Serginin kamuoyuyla ilk buluşması, Berlin'de 19 Eylül 2011'de Cumhurbaşkanları Abdullah Gül ve Christian Wulff'un da katıldığı Türk-Alman İş Forumu kapsamında oldu. Cumhurbaşkanlarının da ilgi gösterdiği bu sunumda 15 afiş yer aldı.





  • 100'e yakın afişi ve diğer görsel unsurlarıyla serginin tamamı ilk kez 5 Ekim 2011'de Berlin Türkevi'nde açıldı ve çeşitli çerçeve programların eşliğinde 29 Ekim 2011'e kadar sürdü.





  • Serginin açılış töreninin onur konuğu Federal Hükümetin Entegrasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer oldu. Başta Büyükelçi Ahmet Acet ve Başkonsolos Mustafa Pulat olmak üzere diplomatların, Berlin'deki çeşitli göçmen örgütlerinin temsilcilerinin, birinci kuşaktan Türklerin, aralarında Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in de yer aldığı Türk kökenli politikacıların ve çok sayıda gazetecinin katıldığı açılış töreninde, başta Prof. Böhmer olmak üzere bazı konuklara ve birinci kuşağın temsilcilerine Hürriyet'in teşekkür plaketi verildi.





  • Sergi boyunca gerçekleştirilen toplatılarda Almanya'da Türk medyası, kültürel gelişmeler, Altan Öymen, Doğan Hızlan gibi Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinin katıldığı panellerde tartışıldı. Ünlü Moderatör Nazan Eckes, düzenlenen okuma akşamında kitabını okudu. Gençlik örgütü “Deukisch Generation”ın organize ettiği toplantıda Almanya'da Türkiye'den göçün geçmişi ve şu andaki durumundan çok, geleceği ele alındı.





  • Bu arada serginin 15-30 afişten oluşan bölümleri Essen'de gerçekleştirilen Ruhr Kitap Fuarı'nda (14-23 Ekim 2011) kitapseverlere sunuldu.





  • T.C.'nin 88. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları kapsamında Almanya'nın 3 kentinde (Berlin -Ritz-Carlton Hotel, Frankfurt -Jahrhunderhalle ve Köln - Maritim Hotel) aynı anda 3 küçük sergi daha gerçekleştirildi. (28 Ekim 2011)





  • Sergi son olarak Deutsche Bahn Services GmbH'yla işbirliği kapsamında, Berlin Nordbahnhof'taki Deutsche Bahn binasında ziyarete açıldı. (11-20 Kasım 2011). İkinci serginin açılışını SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel yaptı. Açılışa Berlin'den çeşitli kurumların temsilcileriyle, politikacı ve gazetecilerin, Deutsche Bahn yönetici ve çalışanları katıldı.





  • Sergi kapsamında gerçekleştirilen “panel”de Berlin Eyalet Milletvekili Emine Demirbüken Wegner, Alman Futbol Federasyonu Entegrasyon Elçisi – Futbol Hakemi Sinem Turaç, DB'deki Türkiye kökenli personelin temsilcileri katıldı. Panel Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı tarafından yönetildi.





  • Sergide 1961-2011 döneminden her yıl için seçilmiş bir kapak sayfası, Hürriyet arşivlerinden fotoğraflar ve 60'lı yıllarda gazetecilerin çalışma ortamlarını canlandıran malzemeler, Türkçe ve Almanca açıklamalarıyla yer alıyor. Ayrıca 50 yıllık tanıklığı anlatan bir belgesel film de sergi boyunca ziyaretçilere sunuluyor. Sergiyi gezenlere Türkçe ve Almanca olmak üzere iki dilde hazırlanan 100 sayfalık özel gazete de armağan ediliyor.





  • Hürriyet Gazetesi'nde 2011 başından beri yayınlanan birinci kuşak göç öykülerini içeren sayfaların yer aldığı özel ciltler ile Hürriyet arşivinden orijinal ciltler sayesinde ziyaretçiler 50 yıllık göç tarihini daha yakından öğrenme fırsatı buluyor.





  • Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı” sergisi, 50'nci yıl boyunca Almanya'nın çeşitli kentlerini ziyaret edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!