‘Göçmensiz kabine’ye bir tepki daha

Güncelleme Tarihi:

‘Göçmensiz kabine’ye bir tepki daha
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 13:02

Hürriyet’in, Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) açıklanan yeni kabineyle ilgili hafta sonu baskısında verdiği ‘5 milyon göçmenin yaşadığı KRV’de göçmensiz kabine’ başlıklı manşeti ses getirdi. KRV Türk Topluluğu temsilciliği konuyla ilgili basın açıklaması yaptı, Alman medyası Hürriyet’in haberine yer verdi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET yazarı Murat Tosun, nüfusunun üçte biri göçmen olan Kuzey Ren Vestfalya’da yeni kurulan kabinede göçmen bakanın olmamasını köşesine taşımış, KRV Başbakanı Hendrik Wüst ile Yeşiller’li Mona Neubaur’un tarihi bir fırsatı kaçırdığını yazmıştı. Schleswig-Holstein’da kurulan ‘siyah-yeşil’ hükümeti örnek gösteren Murat Tosun, bir Danimarkalının ‘Süper Bakan’, bir Afrika kökenlinin de ‘Sosyal İşler Bakanı olduğunu belirterek KRV’nin çeşitlilikten vazgeçtiğini yazdı. Hürriyet’in ‘5 milyon göçmenin yaşadığı KRV’de göçmensiz kabine’ başlığıyla manşetten verdiği yazı, Almanya’da ses getirdi. KRV Türk Topluluğu’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle denildi: “Tüm demokratik partiler seçim bildirgelerinde ve seçim kampanyasında, kendi saflarında daha fazla çeşitlilik için çalışacaklarını belirtmişlerdir. Bu yasama döneminde göçmen kökenli seçilmiş eyalet parlamenterlerinin oranı yüzde 5’ten yüzde 9’a yükselmiştir. Ancak, Başbakan Hendrik Wüst ve Mona Neubaur liderliğindeki yeni eyalet hükümeti, gerçek bir çeşitlilik kabinesi sunmak için bu tarihi fırsattan faydalanmadı.”

‘Göçmensiz kabine’ye bir tepki daha
BU BİR GERİ ADIMDIR
KRV Türk Topluluğu Başkanı Serhat Ulusoy da “Göçmenlerin toplam nüfus içindeki yüzde 31’lik oranı ve yüzde 15’lik seçmen oranı göz önünde bulundurulduğunda, parlamentoda ve özellikle de yeni kabinede siyasi temsil konusunda herhangi bir adım atılmadığı görülmektedir” diyerek yeni hükümeti eleştirdi. CDU ve Yeşiller’den oluşan hükümette göçmen kökenli bir bakanın olmadığını hatırlatan Ulusoy, “Entegrasyondan sorumlu müsteşarlık makamı doldurulmamıştır ve bu nedenle tamamen eksiktir. Bu durum, 2022’de Kuzey Ren Vestfalya gibi bir eyalet için hiç de tatmin edici değildir. Fırsat eşitliği, siyasi katılım ve entegrasyon için çalışan herkes için bir geri adımdır. Siyasi kararlarla ilgili süreçlere göçmenlerin dahil edilmesi bu kararların meşruiyetini artıracaktır. Seçimlere aktif katılımın yanı sıra karar alma organlarında temsil de buna dahildir” dedi. Serhat Ulusoy, diğer bazı eyaletler ve aynı zamanda federal hükümetin bu konuda iyi bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Schleswig-Holstein’daki yeni eyalet hükümetinin bu durumu anladığını kaydeden Ulusoy, “Kulağa sert gelse de Kuzey Ren-Vestfalya’daki CDU ve Yeşiller’den oluşan kabine, daha çalışmalarına başlamadan göçmenlere soğuk davrandığı algısını yansıtıyor” dedi.
‘Göçmensiz kabine’ye bir tepki daha
Hürriyet manşeti Alman medyasında da tartışıldı. Almanya’nın en çok satan bulvar gazetesi Bild ile Alman medya dünyasından haberleri ve gelişmeleri aktaran ‘Turi2’ adlı medya sitesi Hürriyet’in haberine yer verdi.
‘Göçmensiz kabine’ye bir tepki daha

 

 

BAKMADAN GEÇME!