Göçmenler Frankfurt'a güç katıyor

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler Frankfurta güç katıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2012 14:53

11 Mart'ta yapılacak Frankfurt Anakent Belediye Başkanlığı seçimlerinin iddialı adaylarından Hırıstiyan Demokrat Partili (CDU) Boris Rhein, Hürriyet Gazetesi'ni ziyaret ederken "Göçmenler toplumun her alanında. İnsanlara göç olmadan kentin var olamayacağını anlatmamız gerekiyor. Kent ekonomik gücücü göçten alıyor" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın bankacılar metropolü Frankfurt'ta 11 Mart'ta yapılacak anakent bedediye başkanlığı seçimleri için geri sayım başladı. Yıllardır bu görevi yürüten Petra Roth'un sürpriz bir şekilde görevden ayrılması ve yerine Hessen Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Boris Rhein'ı önermesiyle gözler 40 yaşındaki politikacıya çevrildi. Toplam 10 ismin yarıştığı anakent belediye başkınlığı koltuğu için en iddialı isimler arasında bulunan Hıristiyan Demokrat Parti'li (CDU) Rhein dün Hürriyet'in Frankfurt yakınlarındaki tesisini ziyaret ederek son durumu değerlendirdi.

Kenti iyi tanıyorum

Hessen CDU Milletvekili İsmail Tipi'nin de katıldığı ziyarette önümüzdeki günlerde yoğun bir seçim çalışmasında bulunacağını söyleyen Rhein "Neden içişleri bakanlığı görevini bırakarak Frankfurt'a anakent belediye başkanı olmak istiyorsunuz" sorumuza şu cevabı verdi: "Frankfurt'ta doğdum, burada büyüdüm ve okula gittim. Hala bu kentte yaşadığım için bölgeyi ve sorunlarını iyi tanıyorum. Bu nedenle Frankfurt ile ilgili kararları verecek bir pozisyona seçilmek benim için çok önemli" dedi.

Türk mahallesi yenilenecek

Türk dükkanlarının yoğunlukta olduğu Kaiser ile Münchener Caddesi'nin kentin en güvenli bölgelerinden olduğuna dikkat çeken Rhein "Güvenlik güçlerinin bu bölgede sayı olarak fazla olması olumlu sonuçlar veriyor. Bu alanı daha cazip hale getirmek için yeni bir şehir planlama projesi üzerine duruyoruz. Bölgeye yeni konutlar kazandıracak konut şirketleri arıyoruz. Yani insanların iyi şartlarda yaşayabileceği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bunun için de yeni konutlar şart" diye konuştu.

2020'den sonra konut sorunu yaşanabilir

Kiraların yüksek olması ve çok zor kiralık daire bulunduğu yönündeki eleştirileri yanıtlayan Rhein "Bu kentteki bütün semtler için geçerli değil. Normal diyebileceğimiz bir fiyata kiralanan daireler de var Frankfurt'ta. Önümüzdeki dönem fiyatların düşeceğini sanmıyorum. Tam tersi yükselebilir de. Ancak şu bir gerçek ki kentte daha fazla konutların yapılması gerekiyor. Şuanki kapasitemiz 2020 yılına kadar yeterli. Bu tarihten sonra bazı unsarların değişmesi gerekiyor" dedi.

Ev ararken dışlanma olmamalı

Kiralık daire ararken göçmenlerin isimlerinden dolayı geri çevrilmesine bir anlam veremediğini söyleyen Rhein "Böyle bir durum olduğunda bunun ciddi bir şekilde ele alınması gerekir. Belediyeye ait konut şirketlerinde bu tür ayrımların yapılmasına ihtimal vermiyorum. Ancak bazı çalışanlar yanlış hareketlerde bulunabilir. Bunun da üzerine gitmek gerekir. Ayrımcılığa uğrayanların başvurabilecekleri birimler var Hessen'de. Bunlara başvurup bilgi almak mümkün" diye konuştu.

İşyeri kaybını kimse düşünmüyor

Almanya'nın en büyük havaalanına sahip Frankfurt'ta yeni pistin açılmasıyla "Gürülütü" sorununun gündeme oturması ve gösteriler düzenlenmesini değerlendiren Boris Rhein şunları söyledi: "Uçuş yoğunluğu insanları rahatsız ediyor. Ancak şu da bir gerçek ki kısa süre önce hizmete giren pistin kapatılması artık söz konusu değil. Buna rağmen gece uçuş yasağı, uçakların rotasının değiştirilmesi veya evlerde sesi önleyen pencereler gibi başka çözümler aranmalı. Frankfurt 70 bin çalışan ile Almanya'nın en büyük işyeri konumunda. Yeni pistin açılması yeni işyerleri yarattı. Yani olmasaydı bu işyeri kaybı anlamına gelir. Bazıları bunu düşünmüyorlar." 

Ölenlerin ismi kalıcı olmalı

Neonazi cinayetlerin bu kadar büyük boyutta olmasının herkes gibi kendisini de şoke ettiğini söyleyen Rhein şunları söyledi: "Güvenlik birimlerinde hata yapılıp yapılmadığını net bir şekilde söylememiz şuan mümkün değil. Bunun için soruşturmanın sonucunu beklemek gerekir. Ancak bu sonuç elimizde geçtikten sonra harekete geçip somut adımlar atabiliriz. Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Ölenler ve yakınlarından şüphelenilmesi çok üzücüydü. Bu nedenle ölenlerin yakınlarından özür dileyen ilk eyalet içişleri bakanları arasında bulunuyorum." Kassel'de ölen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat'ın "Caddeye oğlumun adını verelim" teklifini ilginç bulduğunu da söyleyen Rhein "Bu meydan olabilir, anıt olabilir veya başka birşey, ancak kalıcı bir çalışma olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Göçmen-Alman ayrımına karşıyım

Sürekli uyumdan bahsedilmesini eleştiren Rhein "Dışarıda yaşayan insanlar bunu çoktan aştılar" dedi. Önyargılar ve ayrımcı yaklaşım nedeniyle kendisini huzursuz hisseden göçmenleri kazanmak gerektiğini vurgulayan Rhein "şunları söyledi: "Aslında hepimizin göçmenlerle ilgili olumlu izlenimi var. Topluma bu olumlu yönleri göstermek ve anlatmak gerekir. Başarılı göçmenleri daha fazla ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bunlar örnek insanlar. Göçmenler artık toplumumuzun her alanında. Onların topluma kazandırdıklarını gözardı etmemek gerekir. Ben göçmen-Alman ayrımı olmasını istemiyorum. İnsanlara Frankfurt'un bir göç kenti olduğunu ve göç olmadan kentin var olamayacağını anlatmamız gerekiyor. Kent ekonomik gücücü göçten alıyor. Bu nedenle göçün zenginlik olduğunu ve bölgeye çok şey kazandırdığını göstermemiz gerekiyor. Göçmenlerin ekonomik yaşamımızı ne kadar olumlu etkilediğini bazen gözardı ediyoruz.

130 milyon Euro'luk yatırım

Geçtiğimiz dönemde alışveriş merkezlerinin bulunduğu Hauptwache'nin önemli bir değişime uğradığını, trafiğin bu bölgede kapatılmasıyla daha cazip hale getirildiğini hatırlatan Rhein "Kent merkezi önümüzdeki dönem 130 milyon Euro'luk bir bütçeyle yenilenecek" bilgisini verdi.

Alışılmışın dışında bir büyükelçi

Türkiye'nin yeni Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile geçtiğimiz ay yaptığı görüşmeden de bahseden Rhein "Türk toplumunu yakından ilgilendiren konular hakkında konuştuk. Kendisinden seri cinayetlerde ölenler için Hessen Eyaleti adına özür diledim. Alışılmışın dışında bir Büyükelçi. Büyükelçi ile Almanca konuşmam benim için ilginç bir gelişmeyde" dedi.

Kim kazanacak?

Anakent belediye başkanlığı için yarışan isimler arasında CDU'lu Boris Rhein'ın haricinde şu adaylar bulunuyor: Peter Feldmann (SPD), Rosemarie Heilig (Yeşiller), Janine Wissler (Sol Parti), Herbert Förster (Korsanlar Partisi), Dr. Ursula Fechter (FAG), Oliver Maria Schmitt (Die Partei), bağımsız adaylar Harald Frenzel, Jean Jules Tatchoup ve Karl Maria Schulte.

Start projesine övgü

Rhein, göçmenler ile ilgili yapılan projelerin faydalarından da bahsederken, geçtiğimiz günlerde 10. yılını kutlayan "Start" projesini övdü. Rhein, 10. yıl kutlamasına kendisinin de katıldığını hatırlatarak bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. "Spor her türlü engeli aşar" parolası ile göçmen kadınlara hizmet veren proje, hem spor yapmalarını, hem de dil öğrenip sağlık konularında bilgilenmelerini sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!