Göçmen gence "Eğitim Meleği"

Güncelleme Tarihi:

Göçmen gence Eğitim Meleği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 13:21

Eğitim Vakfı’nın mentoring projesine Berlin Büyükelçi si Karslıoğlu ve Eyalet Çalışma ve Uyum Senatörü Kolat tam destek verirken, üniversite öğrencilerinin bu konuda aktif rol üstlenmesini istediler.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Türk kökenli göçmenlerin eğitimine destek vermek, meslek ve iş konusunda danışmanlık yapmak amacıyla kurulan Eğitim Vakfı, Berlin Türkevi’nde rehberlik ‘mentoring‘ projesinin startını verdi.

Geleceklerini belirleme ve mesleki seçim yapma arifesinde olan 9. sınıf öğrencilerine destek vermek amacıyla gönüllü olarak görev almak isteyen ‘mentoring melekleri’ kazanılması hedeflenenen “Berlin Mentoring Projesi’ tanıtım programına,

Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Başkonsolos Mustafa Pulat, Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı Kemal Şahin, Başkan Yardımcısı Süreyya İnal, Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Senatörü Dilek Kolat, Eyalet Uyum Sorumlusu Günter Piening, TDU Başkanı Remzi Kaplan, Deukisch Derneği Başkanı Aylin Selçuk, Hürriyet Gazetesi Avrupa Yayın Danışmanı Ahmet Külahçı, TD-IHK Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Geliş, Federal Almanya eski Dışişleri Müsteşarı Dr. Wolf-Ruthart Born, TD-Platformu Başkanı Metin Baran katıldı.

Almanya’nın geleceği göçnmen gençlere bağlı
Almanya’nın geleceğinin göçmen gençlerin eğitimine bağlı olduğunu belirten Eğitim Vakfı Başkanı Kemal Şahin,

“Vakfın amacı Almanyanın geleceği olan göçmen kökenli gençlern eğitim, meslek eğitimi ve yüksek öğrenimi konusunda desteklemektir. Önümüzdeki eğitim döneminde 200 okulu ziyaret ederek toplam 5 bin öğrenciye rehberlik hizmeti götürecek bir proje hazırladık. Bu proje ile Ağabey ve Ablaların birer "Eğitim Meleği“ olarak gençlerin elinden tutup yol göstermesine çalışacağız. Amacımız, Türk ve Göçmen gençlerin okul ve yüksek okul eğitiminde eşit şekilde temsil edilmelerini sağlamaktır. Çok kültürlülük rekabette büyük bir avantajdır. Farklı kültürlerden gençlerin yeteneklerini destekleyerek toplumda başarılı bir uyumun gerçekleşmesine katkı sağlamak istiyoruz“ şeklinde konuştu.

Projeye destek
Eğitim Vakfı’nın bu projeyi hayata geçirmesini desteklediğini ifade eden Berlin Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, Berlin ve Brandenburg’ta 2030 yılında 460 bin nitelikli iş gücüne ihtiyaç olacağını dile getirip,

“Nitelikli iş gücü için göçmen gençleri önemli bir potansiyel ve onları sisteme entegre edilmesini gerekir. Okullarda öğrencilerin mesleki konularda bilgilendirilmesi önemlidir. Günümüzde 350’nin üzerinde meslek dalı olmasına karşın Türk gençleri bilmediğinden ötürü sadece 8-10 meslek dalında yoğunlaşmaktadırlar. Budan dolayı rehberlik programlarını önemli buluyor ve destekliyorum“ dedi.

Uyum yerine katılım
Büyükelçi Karslıoğlu, Almanya’da ilk okula başladığı dönemde kendisine yaşlı bir Alman kadının rehberlik ettiğini dile getirip, onun kendisini motive ettiğini söyledi. Okul öncesi dil eğitimi konusuna değinen Karslıoğlu, Türkçe’nin yetersiz olmasından ötürü Amanca öğrenirken de sıkıntı çektiklerini vurgulayarak,

“Türkçeleri yetmediği için de yeni bir dili öğrenmeleri güç oluyor. Bundan dolayı Türkçe'nin de çocuk yuvalarından başlayarak eşit bir şekilde öğretilmesi gerekir. Alman eğitim sistemindeki göçmen çocukların başarısını engelleyen eksiklikler de var" derken uyum kelimesi yerine "katılım“ kullanılmasını yeğlediğini söyledi.
Katılımın insanların toplumda daha fazla gelişmesini sağladığına işaret eden Karslıoğlu, Sarrazin gibi insanların sadece olumsuz örnekleri öne çıkararak göçmenlere korku ve dışlanma hissi verdiğini belirterek, Alman milli genç takımının çoğu Türk kökenlilerden oluştuğunu ve Mesut Özil’in Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Almanya için ter döktüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!