Gençler geleceğimiz

Güncelleme Tarihi:

Gençler geleceğimiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 14:16

Gençlerle Berlin'de yapılan zirvede konuşan Almanya Başbakan Angela Merkel, "Sizler Almanya'nın geleceğisiniz. Bazı önyargılar sizi yıldırmasın. Ben de bir Doğu'lu olarak bu tür sorunlarla mücadele edip Başbakan oldum" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, başbakanlıkta göçmen gençlerle düzenlediği 2. Entegrasyon Zirvesi'nden memnun olduğunu belirtti. Uyum zirvesi'nde önümüzdeki 5 yıl içinde yapılacak olan çalışma hedefleri belirlenirken, zirveye katılan 80 kadar genç 'uyum ve okul', 'uyum ve mesleki eğitim' ve 'uyum ve boş zamanlar' adlı üç başlık altında görüş ve çözüm önerilerini sundular. Gençlerin Almanya'nın geleceği olduğunu söyleyen şansölye Angela Merkel, 'Siz gençler Almanya'nın geleceğisiniz. Toplumun bazı kesimlerinde sizlere karşı ön yargılar olabilir. Bundan dolayı tüm toplum böyle düşüncesine kapılmayın. Sizler bu toplumun zenginliği ve kopmaz bir parçasısınız. Almanya'nın geleceğinde sorumluluk üstlenip, potansiyelinizi bu ülkenin şekillenmesinde kullanmalısınız. Ben Doğu'dan geldiğim için ön yargıların ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Ben Doğu'dan gelen biri olarak bu sorunlarla mücadele edip şimdi Almanya'nın başbakanı oldum' dedi.

Ben Türkler'in başbakanıyım

Bazı ön yargıların kıskançlıktan da kaynaklandığını söyleyen Başbakan Merkel, 'Ben kendimi sizin Başbakanınız olarak kabul ediyorum ve sizin de beni başbakanınız olarak görmenizi istiyorum. İşte bu sağlandığı zaman sorunlar ortadan kalkar. Ama maalesef, Sayın Erdoğan Köln'de düzenlediği toplantıya 20 bin kişi katılırken, benim toplantıma Türk kökenli göçmenler katılmıyor. Halbuki ben onların da başbakanıyım' şeklinde konuştu.

Gençler memnun ayrıldı

Zirveye katılan Die Deukische Generation Derneği Başkanı Aylin Selçuk, Başkan Yardımcısı Lamia Özal ve Genel Sekreter Volkan Ersoy, Bighelp Derneği'nden Mustafa Makinist, Erdem Kesen, Ali Koray Ögüt, Eyüp can Gülle, Sascha Bollin, Kristina Maherow, Alman-Türk Öğrenci Dernekleri Birliği'nden Başkan Serdar Yazar, Soner Sural, Büsra Dilek ve Kübra Yücel zirveyi olumlu bulduklarını belirtip, uyumla ilgili görüş ve önerilerini ilettiklerini belirttiler.

Altıntop'u kıskandım

Bayern Münihli Hamit Altıntop'u televizyonda bir röportajını izlediğini ifade eden Angela Merkel, 'Konuşması, davranışı, tavrı ve samimiyetiyle hoşuma gitti. Başarılı bir futbolcu ve bu yetenekli genç neden Alman Milli Takımı yerine Türk Milli Takımı'nda oynuyor düşüncesine kapıldım ve tabii ki, burada birazcık kıskançlık oluyor. Bunlara aldırış etmeden yeteneklerinizi bu ülkenin geleceği için kullanmalısınız.'

Böhmer: Kapımız göçmenlere açık

Federal hükümetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ise, zirvenin şov ve gösteriş olmadığını belirtip, gençlerin kabiliyetlerinden faydalanmak istediklerini kaydetti. Gençlerin ortaya koydukları öneri ve çözüm taleplerinin değerlendirileceğini söyleyen Böhmer, 'İlerde uygulamaya geçilecektir. Uyguluma esnasında gençler emeklerinin boşa gitmediğini göreceklerdir. Başbakanlığın kapısı tüm göçmen gençlere açıktır. Başbakanımız gençlerin yanındadır. Uyum zirvesine katılan gençler, 'Biz Almanya'nın geleceğiyiz. Potansiyelimizin ülkenin şekillenmesinde kullanmak istiyoruz' demeleri takdire şayandır. Oturup her şeyi devletten beklemek yerine bizzat sorumluluk üstlenerek problemlerin çözümüne katkı sağlamak isteyen bu gençleri kutluyorum' şeklinde konuştu. Böhmer, Türk medyasının eğitim ve uyum konusunda gençleri desteklemelerini, moral ve cesaret vermelerini de istedi.

Tarihsel bir zirve oldu

Federal başbakanlıkta Uyum ve Göçten sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in ev sahipliğinde yapılan 'Uyum Zirvesi'nin tarihsel bir zirve olarak değerlendiren Deukisch Başkanı Aylin Selçuk, 'Başbakan Merkel'in göçmen gençlerin potansiyelinden yararlanmak istediğinin bir göstergesidir. İkinci kez bizlerin zirveye davet edilerek fikirinin alınması güzel bir duygudur' şeklinde konuştu.

Uyum zirvesi'nde önümüzdeki 5 yıl içinde yapılacak olan çalışma hedefleri belirlendi.

Alınan kararlar şunlar:

- Uyum ve Okul: Eğitim sisteminde göçmen kökenlilerin konumu da göz önünde bulundurulmalı. İki dilli eğitim veren okul sayısı artırılmalı. Göçmen kökenli öğretmen sayısı artırılmalı.
- Uyum ve Mesleki Eğitim:Okuldan mesleki eğitime geçiş. Okul döneminde mesleğe hazırlığa ağırlık verilmeli. Tüm gençler için 8'inci sınıftan itibaren staj mecburiyeti. Başbakan'ın himayesinde gençlik ile ekenomi kurum ve kuruluşlaır arasında bir ağ oluşturmalı.
- Uyum ve boş zamanlar: Göçmen kökenli kızlar boş zamanları değerlendirme imkanlarından yeterli derecede yararlanmamakta. Kızlara özgü spor ve kültür projeleri üretilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!