Genç Müslümanlar üzgün ve rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Genç Müslümanlar üzgün ve rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2012 18:17

Almanya’da yaşayan Müslüman kökenli gençlerin yüzde 25’ini uyumsuz, suça eğilimli ve Batılıdeğerlere karşı gibi gösteren Federal İçişleri Bakanlığı’nın araştırması, Türk gençlerini de kızdırdı.Araştırmanın sonuçlarını gerçekçi bulmayan gençler, ayrımcılığın daha da körüklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Türklere ve Müslümanlara yönelik var olan önyargıların bu tür araştırma sonuçlarıyla daha da körüklendiğini ifade eden Türk gençleri, “Bizi uyumsuzlukla suçlayan bazı siyasiler, ayrımcılığa ve dışlamaya hizmet eden bu tür tutumlarıyla bizi daha da zor durumda bırakıyorlar” diye konuştu.

Münster’de yaşayan Şeyma Özdemir, İrem Karaağaç, İlkay Yavuz ve Ali Özdemir ile İranlı Elnaz Abbaspour, söz konusu araştırma sonucunda koparılan fırtınayı anlamakta zorlandıklarını söyledi. Almanya’da uyum sorunu yaşamadıklarını vurgulayan gençler, “Ama bazıları bizi hep sorunluymuşuz gibi göstermeye çalışıyor. Bu da bizleri yaralıyor” dediler.

Baştan planlanmış gibi
Lise öğrencisi 20 yaşındaki Şeyma Özdemir, “Sanki bu araştırmayı yaparken, Türk ve Müslüman gençlerini suçlamak en başta planlanmış. Böyle bir sonuç çıksın diye düşünülmüş bir araştırma gibi geldi bana. Almanya’da 4 milyon Müslüman genç varken 700 gencin fikrini alıp, bunlar böyle düşünüyor, çoğunluğu sorunlu demek çok yanlış” dedi.

Dortmund’lu gençler tepkili
Dortmund’da yaşayan Derya Pullukçu, Feride Özden, Gökhan Aydın, Enes Katı, Merve Aydın, Onurhan Kaya, Burak Kaya ve Ayşe Kıymaz ise araştırmanın sonucunu basından öğrendiklerini belirterek, “Bize bakışlar değişti. Bizimle ilgili her olumsuz açıklama zaten kötü olan koşullarımızı daha da kötüleştiriyor. Bu tür araştırmaları yaparken bizim psikolojimiz de düşünülmeli” dedi.

Sevgi ortamı oluşturulsun
Dortmund’da bir dans grubuna üye olan Derya Pullukçu araştırma sonuçlarının doğruyu yansıtmadığını, bir azınlığın görüşlerinin tüm Müslüman gençlere mal edilemeyeceğini söyledi. Pullukçu, “Evet bu görüşte insanlar var. Ama her kesimde sorunlu olanlar var. Alman gençlerinin de Müslümanlara, Türklere bakış açılarını biz biliyoruz. Nefreti ve korkuları körüklemek yerine sorunu çözüp iki toplumun kaynaşmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. Bizim bakana önerimiz budur” dedi.

Araştırmadan bazı sonuçlar
700 gencin katıldığı anketlerde başlıca şu sonuçlar çıktı: m Aileler ve gençlerin ezici çoğunluğu kesin dille teröre mesafeli durduklarını belirtti. Müslüman gençler, Batı dünyasında İslamiyet ve terörizmin ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duyuyor. Müslümanlar Alman toplumuna uyum sürecinde Müslüman kimliğinin de kabulünü talep ediyor. m Alman vatandaşı olan gençler uyuma daha sıcak bakıyor. Müslüman gençler geleneksel köken kültürlerini koruyarak, çoğulcu Alman kültürünü edinmek istiyor. Alman olmayan Müslümanların yüzde 52’si uyumu genelde desteklemezken, yüzde 48’i aşırılığa doğru kayma eğilimi gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!