Geç geleni (kalanı) hayat cezalandırır

Güncelleme Tarihi:

Geç geleni (kalanı) hayat cezalandırır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 10:35

Dünyanın çeşitli kesimlerinde de olduğu gibi, Rusya’nın, Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü kanlı savaşın birinci yıl dönümü 24 Şubat 2023’te Almanya’da da bir dizi etkinlikler düzenlendi. Savaş başlamazdan 11 gün önce ikinci 5 yıllık dönem için Almanya’nın Cumhurbaşkanı seçilen Frank-Walter Steinmeier, seçildikten sonra yaptığı kısa konuşmasında, Ukrayna-Rusya krizine dikkati çekerek, “Askeri bir sürtüşme tehlikesi yaşanan bir dönemdeyiz. Bunun sorumlusu Rusya’dır. Ukrayna’daki insanların korkusuz yaşama hakkı vardır” dedi.

Haberin Devamı

Geç geleni (kalanı) hayat cezalandırır
STEINMEIER, “Evet, partiler üstü olacağım ama demokrasi söz konusu olduğunda tarafsız olmayacağım. Demokrasiyi hedef alan karşısında beni bulacak” dedi.
Ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e demokrasiyi küçümsememe uyarısında bulunurken, “Başkan Putin’e sesleniyorum; Ukrayna’nın boynundaki ilmeği çözün ve Avrupa’da barışı korumanın bir yolunu bulmak için bize katılın” dedi.
İşte savaştan günler öncesinde bu sözleri söyleyen Steinmeier, savaşın birinci yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu Berlin’deki Bellevue Sarayı’nda bir ‘anma etkinliği’ düzenledi.
“Avrupa’ya savaş geri döndü” diyen Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Rusya şunu çok iyi bilmeli; Bu canice savaşın kazananı olamaz. Putin tüm imkânlarını kullanarak savaşı kazanmak istiyor. Ama gerçek şudur; Kim ki öldürür ve öldürtürse, Ukrayna’ya bomba üstüne boma yağdırırsa, kentleri yerle bir ederse, çocukları kaçırırsa, her gün kendi askerlerinin anlamsız yere ölümüne yol açarsa, tarihe asla kazanan olarak geçmeyecektir” görüşünü vurguladı.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN TARİHİNİ DEĞİŞTİRDİ
Steinmeier’in Putin için “Tarihe asla kazanan olarak geçmeyecektir” söylemi beni 1980’li yılların ortalarına götürdü.
Dönemin Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak 1985 yılında ülkesinde dizginleri ele alan Mihail Gorbaçov’u eşi Raisa Gorbaçova ile beraber 12-13 Haziran 1989’da Almanya Federal Cumhuriyeti’nin o zamanki başkenti Bonn’a yaptıkları resmi ziyaret sırasında tanıdım ilk kez.
Bonn Belediyesi binasının bulunduğu ‘Marktplatz’ (Pazar Yeri) meydanında Almanlar “Gorbi”, “Gorbi”, “Gorbi” diyerek alkışla karşılamışlardı...
Gorbaçov, “Perestroyka” (Yeniden yapılanma) ve “Glasnost” (Saydamlık) politikasıyla SSCB’yi Batı’ya yönlendirirken, Avrupa’nın ve dünyanın tarihini de değiştirdi.
Doğu Blok olarak bilinen Varşova Paktı ülkelerinin kaderini değiştirdi.
Gorbaçov’un yolunu açtığı özgürlükler, Doğu Blok ülkelerini bağımsızlığa, halklarını da özgürlüğe kavuşturdu.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 7 Ekim 1949 tarihinde kurulan ve Doğu Almanya olarak bilinen Almanya Demokratik Cumhuriyeti (DDR) 40. yılını kutlamaya hazırlanırken halk sokaklara döküldü.
Sonradan ‘Pazartesi Gösterileri’ olarak tarihe geçen eylemler, gösteriler düzenleyen ‘demokrasi ve özgürlük sevdalıları’ gittikleri her yerde “Wir sind das Volk” (Biz halkız-Halk biziz) diye sloganlar atarak rejime isyan etti.
Dönemin DDR Devlet Başkanı Erich Honecker, 40’ıncı yıl kutlamalarında tüm umutlarını Mihail Gorbaçov’a bağladı.
Varşova Paktı ülkelerinin kendi yönetim biçimlerini kendilerinin belirlemesinden yana olan Gorbaçov, Honecker’e umduğu desteği vermedi.
Hatta “Geç kalanı (geleni) yaşam cezalandırır” uyarısında bile bulundu.
Nitekim çok geçmedi ve ‘yaşam Honecker’i cezalandırdı, özgürlüğü ödüllendirdi’.
Tam bir ay sonra 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı çöktü. İki Almanya da 3 Ekim 1990’da birleşti.
Mihail Gorbaçov da tarihe geçmeyi garantiledi.

Haberin Devamı

BELKİ PUTİN’İ DE...
Ya Putin?
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 1991 yılında kurulan Rusya Federasyonu’nda 2000 yılından beri Devlet Başkanı veya Başbakan olarak görev yapan Vladimir Putin, başlangıçta “Rusya, Avrupa kültürünün bir parçasıdır” dedi.
Rusya’nın Avrupa Evi’nin birlikte oluşturulmasından yana olduğunu, NATO ile iş birliğini geliştirmek istediğini söyledi.
25 Eylül 2001’de Federal Meclis’te Rusça başlayıp sonuna kadar Almanca olarak sürdürdüğü konuşmasında Alman-Rus dostluğunu vurguladı.
Eski Doğu Blok ülkelerinin NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmalarında bir sakınca görmediğini söyledi.
Ama zamanla fikir değiştirip 2014 yılında Ukrayna’ya ait Kırım’ı işgal ve ilhak etti.
24 Şubat 2022’de de Ukrayna’da kanlı savaşı başlattı.
Hâlâ da sürdürmekte.
İşte bu nedenle Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in dediği gibi, “Putin tarihe asla kazanan olarak geçmeyecektir”.
Geçen yıl ağustos ayına yaşamını yitiren Mihail Gorbaçov’un cenaze törenine bile katılmayan Putin’i, “Savaşa son”, “Rus askerlerini geri çek” seslerine kulak asmadığı ve Honecker gibi geç kaldığı için belki de yaşam cezalandırır.

BAKMADAN GEÇME!