Gauck Yeşiller’i böldü Müslümanlar temkinli

Güncelleme Tarihi:

Gauck Yeşiller’i böldü Müslümanlar temkinli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 15:27

Almanya’da iktidar partileri CDU/CSU ve FDP ile anamuhalefet SPD ve Yeşiller Partisi’nin ortak cumhurbaşkanı adayı gösterdiğiJoachim Gauck, Yeşiller’de bölünmeye yol açtı. Berlin’de yayımlanan Der Tagesspiegel, ‘ortak aday’ hakkında bazı Müslümanderneklerin de çekinceleri olduğunu yazdı. Sol Parti ise Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayıyla katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da artan baskılar nedeniyle istifa eden Cumhurbaşkanı Christina Wulff’un yerine ‘ortak aday’ olarak belirlenen eski Doğu Almanyalı insan hakları savunucusu Joachim Gauck’un bazı yaklaşımları Yeşiller’i böldü.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, cumhurbaşkanlığı seçiminin 18 Mart’ta yapılacağını resmen ilan etmesinin ardından, koalisyon hükümetini oluşturan CDU/CSU ve FDP ile anamuhalefet SPD ve Yeşiller’in ortak adayı olarak belirlenen Gauck, Yeşiller’de tartışmaya yol açtı.

Yeşiller Federal Meclis Milletvekili Hans-Christian Ströbele ile Türk kökenli parlamenter Memet Kılıç, Gauck’un ‘Hartz IV’ olarak bilinen İşsizlik Parası II ödemeleriyle ilgili reformu desteklemesini, ‘Almanya kendi kendini yok ediyor’ kitabında Türkleri ve Araplara aşağılayıcı söylemlerde bulunan Thilo Sarrazin’i cesaretli bulduğunu söylemesi ve ABD kapitalizme karşı protesto başlatılan ‘Occupy Hareketi’ni saçma bulmasına tepki gösterdi.

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Gauck için “Doğru tercih, doğru aday” derken, Ströbele, “2009 yılındaki seçimde Gauck için oy kullandım. Ama onun açıklamalarından sonra pişman oldum. Gauck bu yaklaşımını değiştirmediği sürece ona oy vermem mümkün değil” dedi.

Müslüman dernekler temkinli

Almanya’nın Berlin kentinde yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi ise, iktidar ve muhalefet partilerinin ‘ortak aday’ı Joachim Gauck hakkında bazı Müslüman derneklerin ve politikacıların çekinceleri olduğunu yazdı.

Gazetede ‘Memnuniyet ve Çekinceler’ başlığıyla verilen haberde, daha Sarrazin’i cesur bulduğu belirten Gauck’un “Cesaret gösterdi. Toplumda var olan bir sorun hakkında politikacılardan daha açık bir bir biçimde konuştu. Politikacılar Sarrazin’den çok şey öğrenebilir” açıklamasına da yer verilerek, bu konuda Müslüman derneklerin de bazı Yeşiller Partisi politikacıları gibi tereddütleri olduğu belirtildi.

Haberde, İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya’nın görüşlerine de başvruldu. Kızılkaya, gelişmeleri beklemenin doğru olacağını, farklı makamlarda açıklamaların değiştiğine sıkça tanık olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanı olduğu zaman Bay Gauck’tan da bunu bekliyorum” diye konuştu. Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek ise Gauck’un, istifa eden Cumhurbaşkanı Christian Wulff gibi herkesin cumhurbaşkanı olmasını istediğini söyledi.

Sol Parti’nin adayı

Başbakan Angela Merkel’in cumhurbaşkanı adayı arayışı döneminde kendilerini dışlaması, Sol Partili parlamenterleri kızdırdı. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Gauck’un ‘Tüm Almanların adayı’ gibi gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Gysi, Alman halkının yüzde 10’unun ülke genelinde Sol Parti’yi desteklediğine işaret ederken, “Gauck, Almanların yüzde 10’unun adayı değildir” dedi. 18 Mart’taki cumhurbaşkanı seçimine kendi adayı ile katılacağını açıklayan Sol Parti, 1999 yılında Uta Ranke-Heinemann’ı, 2009’da aktör Peter Sodan’ı ve 2010’da da Federal Meclis Milletvekili Luc Jochimsen’i cumhurbaşkanı adayı olarak göstermişti.

Gazeteci aşkı ile evlenebilecek mi?

Almanya’da 30 Haziran 2010’da yapılan cumhurbaşkanı seçimleri öncesi seçimleri kazanıp cumhurbaşkanı olması durumunda yıllardır hayat arkadaşı olan gazeteci Daniela Schadt ile evleneceğini açıklayan Joachim Gauck’un, cumhurbaşkanı olması halinde Schadt ile evlenmesinin beklendiği belirtildi.

Ancak 72 yaşındaki Gauck ile 52 yaşındaki ‘Dani’nin evlenmesinin o kadar da kolay olmayacağına dikkat çekildi. Bunun nedeni olarak ise Gauck’un 4 çocuğunun annesi Gerhild Hansi Gauck ile 1991 yılından beri ayrı yaşamasına rağmen hala boşanmaması olarak gösterildi. Hükümet ortağı CSU’lu Federal Meclis milletvekili Norbert Geis ise, Gauck’a zaman kaybetmeden evlenme çağrısı yaptı. Geis, “Kişisel konumunu mümkün mertebe en kısa zamanda açıklığa kavuşturması Bay Gauck’un çıkarınadır” dedi.

Alman halkından Gauck’a tam destek

ALMANYA’da yapılan bir araştırmada halkın büyük bir bölümünün Gauck’un cumhurbaşkanı olmasına tam destek verdiği saptandı. Alman İkinci Televizyonu’nda yayınlanan ‘Politika barometresi’ programı adına yapılan kamuoyu araştırmasında, Almanların yüzde 69’unun Gauck’un adaylığını desteklediği, yüzde 16’sının karşı çıktığı ve yüzde 15’inin de bu konuda bir görüş sahibi olmadığı belirlendi.

Aynı kamuoyu yoklamasında Gauck’a yüzde 87 ile en büyük desteğin Yeşiller’den ve yüzde 82 ile SPD’lilerden geldiği kaydedildi. CDU/CSU lu seçmenlerin yüzde 71’i Gauck’un adaylığını desteklerken, Sol Parti’ye destek verenlerin yüzde 58’i ise Gauck’un adaylığına karşı çıktı. Aynı araştırmaya katılan Almanların yüzde 77’si Christian Wulff’un cumhurbaşkanlığını bırakmasını doğru, yüzde 17’si ise yanlış buldu. Araştırmada Almanların yüzde 54’ü Wulff’un kendisine yapılacak ödemeden feragat etmesini, yüzde 31’i ise cezaya çarptırılması durumunda feragat etmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!