GAUCK VE HOLLANDE, 1. DÜNYA SAVAŞI’NIN 100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE

Güncelleme Tarihi:

GAUCK VE HOLLANDE, 1. DÜNYA SAVAŞI’NIN 100’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 11:45

Birinci Dünya Savaşı’nın 100'üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bir araya gelirken giderek artan Avrupa karşıtlığı ve milliyetçilik akımlarını sert dille eleştirdi.

Haberin Devamı

Alman televizyonları, Almanya’nın Fransa’ya savaş ilan ettiği 3 Ağustos 1914'ün 100’üncü yıldönümünde bir araya gelen iki liderin yaptığı konuşmada tarihten alınacak en doğru dersin beraberlik içinde bir Avrupa olduğuna dikkat çekti.

Fransa'nın doğu sınırında bulunan Almanla ile İsviçre’ye komşu Alsas'ın Hartmannsweilerkopf beldesinde bir araya gelen iki lider 1914-18 yılları arasındaki çatışmalarda hayatını kaybeden yaklaşık 30 bin Alman ve Fransız askerini andı. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, tören yaptıkları Hartmannsweilerkopf'ta katliam yapıldığını ifade ederken askerlerin anısına Fransız mevkidaşı ile birlikte çelenk bıraktı. Gauck, bugün de Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı münasebetiyle Belçika'da düzenlenecek anma törenine katılıyor.

Haberin Devamı

Alman Federal Meclisi’nde geçen hafta sonunda yıldönümü nedeniyle anma toplantısı düzenlenmişti. Federal Meclis’teki anma toplantısında milletvekillerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle gibi isimler de hazır bulundu. Federal Meclis'in konuk tribününde ise eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker, eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing ile 100 kadar yabancı ülke elçisi ve temsilci de yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!