G7’ler sarayda ne konuşacak

Güncelleme Tarihi:

G7’ler sarayda ne konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 09:56

Zenginler Kulübü olarak da bilinen dünyanın en gelişmiş yedi sanayi ülkesinin liderleri pazar günü Almanya’da Elmau Sarayı’nda toplanıyor. Binlerce küreselleşme karşıtı ise zirveyi protesto edecek. Zirvede ne konuşulacak? Göstericiler ne istiyor?

Haberin Devamı

Dünyanın gözü pazar günü Almanya’nın Avusturya sınırı kenarındaki Alp dağları eteğinde tarihi Elmau Sarayı’na çevrilecek.

Pazar günü dünyanın en zengin yedi sanayi ülkesinin liderleri bu sarayda iki gün boyunca dünya sorunların

G7’ler sarayda ne konuşacak
ı konuşmak için bir araya geliyor. Zirveye Almanya Başbakanı Merkel başkanlık yapacak. G-7 zirvesi 40 yıldır düzenli toplanıyor. Herbir zirve milyonlarca Euro’ya mal oluyor. Elmau’da pazar ve pazartesi olmak üzere iki gün sürecek zirvenin masrafı resmi verilere göre 150 milyon Euro. Masraflı zirveye karşı kamuoyunda karamsarlık artıyor.

Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada devlet başkanlarının bir araya geleceği zirvenin gündeminde neler var?

Gündemde açlıkla mücadeleden, Bangladeş’teki tekstil işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine, Suriye’deki iç savaş ve terörle mücadeleden antibiyotik kullanımına ve iklimi korumaya kadar önemli maddeler bulunuyor. Zirve karşıtı göstericilerin talepleri de benzerlik gösteriyor: Açlık ve yoksullukla mücadele, ABD ile Avrupa arasında serbest ticareti öngören sözleşmenin durdurulması ve iklimin korunması...

G7’ler sarayda ne konuşacak


KİME YARAYACAK?

Ama karşı göstericiler, G-7’lerin açlıkla mücadele için kuracağı Beslenme Güvenliği İçin Yeni Birlik adlı milyarlarca Euroluk projenin büyük tarım şirketlerine yarayacağı, küçük çiftçiyi ise yok edeceği görüşünde. Proje, Afrika’da tarım ekonomisini sanayileştirmek istiyor. Göstericiler ayrıca ABD ile Avrupa arasındaki serbest ticaret sözleşmesinin Avrupa’da işçi hakları standardını ABD’de seviyesine düşüreceği endişesi taşıyor. Özellikle Borsalar Birliği ve sanatçılar sözleşmeye karşı çıkıyor.

Zirve dağların ortasındaki tarihi Elmau Sarayı’nda toplanıyor. Saray 17 kilometreden güvenlik çemberine alındı. Zirve boyunca hava sahasında uçuş yasağı var. Gösteriler ise saraya 17 kilometre uzaklıktaki Garmisch Partenkirchen kentinde yapılacak. Gösterilere çok uzakta izin verilmesi yoğun eleştiri konusu.

150 MİLYON EURO

Tam iki gün bile sürmeyecek olan zirvenin maliyeti de yoğun eleştiri konusu. Bu zirve dağların eteğinde, sarayda değil de, Berlin’de Başbakanlıkta yapılsa çok daha ucuza mal olurdu deniyor. Resmi rakamlara göre zirve 150 milyon, resmi olmayan rakamlara göre ise 360 milyon Euro’yu bulacak. Başbakan Merkel ise zirvenin maliyetini savundu ve “Bir parça da Almanya’nın güzel yanını göstermek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!