Fransa’da tansiyon düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da tansiyon düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00

Fransa’da gençlere yönelik yeni iş yasası için dün yapılan gösteri, eylem ve grevlere katılım geçtiğimiz salı gününden zayıf oldu. Paris’te saat 21.00 kadar süren gösteriler sırasında 4000 polis görev yaptı. Meclis Başkanı Jean-Louis Debre yeni yasanın 10 gün içinde Ulusal Meclise sunulacağını açıkladı.

Haberin Devamı




Fransa Grevi
Fransa’da gençleri sokağa döken Anayasa Mahkemesi’nin onayladığı ve Chirac’ın imzaladığı halde hükümetin tartışmalı noktaları yeni bir yasayla düzelttikten sonra yürürlüğe girmesini istediği kısa adı `CPE’ olan gençlere yönelik ``Contrat Premiere Emboche-İlk işe alınma kontratı’’ adlı yeni iş yasası için dün yapılan gösteri, eylem ve grevlere katılım geçtiğimiz salı gününden zayıf oldu. Paris’te saat 21.00 kadar süren gösteriler sırasında 4000 polis görev yaptı.

Yeniden ele alınacak

Chirac’ın talimatıyla yeni bir yasa hazırlanması sürecinde hükümete yardımcı olmasını istediği Başbakan Dominique de Villepin’in siyasi rakibi olarak kabul edilen İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy çalışmalara tam destek vereceğini açıkladı.

Bu çerçevede başkanlığını Sarkozy’nin yaptığı iktidar partisi ``Halk Hareketi İçin Birlik-UMP, işçi ve öğrencileri yatıştırmaya yönelik yeni bir yasa hazırlanması için kolları sıvarken yasada itirazlara neden olan maddelerin değiştirilmesi için UMP’nin Ulusal Meclis ve Senato grup başkanlarının yeni yasanın hazırlamasından sorumlu olacağı belirtildi.

Mualefet çıkar elde etmeye çalışıyor

Grup başkanları dün sendika ve öğrenci temsilcileriyle görüşürken, muhalefetin sorunlara çözüm bulmak yerine krizden siyasi çıkar elde etmeye çalıştığını söyleyen Meclis Başkanı Jean-Louis Debre yeni yasanın 10 gün içinde Ulusal Meclise sunulacağını açıkladı.

Debre, açıklamasında, ``Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande ve partinin diğer etkili ismi Laurent Fabius, sorumsuz demeçler veriyorlar. Onların derdi reform değil kendileri için siyasi çıkar sağlamaktır’’ şeklinde konuştu.

İki milyon kişi sokaklarda

Paris’te saat 14.30 da Republique Meydanı´nda başlayıp Place d’İtalie’de son bulan gösterilere geçen Salı’dan daha kişi katıldığı gözlenirken Marsilya ve Lyon’da aşağı yukarı aynı kalabalığın sokaklara döküldüğü belirtildi. Sendikalara göre göstericilerin ülke çapında 2 milyonu geçtiği, polise göre ise 700-800 bin civarında kaldığı belirtildi.

Demiryolu trafiği felç oldu

Resmi gazetede yayınlanan ancak yapılacak değişiklikler nedeniyle yürürlüğe sokulmayan yeni iş yasasına tepki, gösteren işçiler, öğrenci ve gençler ise yasa geri çekilmedikçe eylemlerin süreceğini belirtirlerken ülke genelinde 250 kortej oluşturulan dünkü gösteri ve grevler nedeniyle kara, hava ve demiryolu ulaşımı aksadı.

Fransa genelinde Grevlere, Fransız Hava Yolları-Air France , Ulusal Demiryolları İdaresi-SNCF, Fransa Elektrik Kurumu-EDF ve Fransa Gaz Kurumu-GDF, France Telecom, Total ve Gazete Dağıtım şirketleri gibi kamu kurumlarında çalışanların kısmen destek verdiği açıklandı.

Air France iç hatlarda bazı iptallerin olduğunu ancak yüzde 70 in üzerinde seferlerin yapıldığını ve bazı seferlerde yarım saat ile bir saat arasında gecikmeler olduğunu açıkladı.

Muammer ELVEREN / PARİS

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!