Fransa Başbakanı AB'nin isteğine karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Başbakanı ABnin isteğine karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2015 00:12

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun, sığınmacıları üye ülkelere dağıtmak için kota sistemi getirme planına karşı olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Fransa-İtalya sınırında İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile incelemelerde bulunan Valls, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AB Komisyonunun önerisinin, Fransa'nın görüşleri ile örtüşmediğini söyledi.

Valls, "Ben, sığınmacıların kabul edilmesinde kota uygulanmasına karşıyım. Bu bizim önerilerimizle hiçbir şekilde örtüşmüyor. Biz sığınmacıların AB içinde adil bir şekilde dağıtılmasını öneriyoruz" dedi.

AB'nin ortak bir sığınmacı politikası geliştirmesi gerektiğini ifade eden Valls, şunları söyledi:

"AB'nin bütün ülkelerinde sığınma hakkı, uluslararası standartlara uygun bir şekilde verilmeli, bu yüzden bundan faydalananlar kotaya maruz kalmamalı. Bizim söylediğimiz, 'Göçmenler üye ülkeler içinde adil bir şekilde dağıtılsın ve bu konuda yükü taşıyan ülkelerin durumu göz önüne alınsın.' Şu anda zaten Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere ve İsveç, toplam sığınmacıların (Avrupa'daki) yüzde 75'ini almış durumda.”

Fransa'nın üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ifade eden Valls, ülkesinin 2012 yılından bu yana beş bin Suriyeli ve dört bin 500 Iraklı sığınmacıyı topraklarına kabul ettiğini söyledi.

Fransa'nın, sığınmacıları ülkeye kabul etmesinin dışında, bazı ülkelerde terörle mücadele konusunda hem bu ülkelerin hem Avrupa'nın hem de kendi çıkarı için askeri imkanlarını seferber ettiğini belirten Valls, göçmenlerin dağıtımı ile ilgili tartışmalarda bunlar da unutulmamalı" dedi.

AB Komisyonu, çarşamba günü sunduğu planda üye ülkelerin kota ile sığınmacı almasını önermişti. Fransa'dan önce İngiltere de, AB Komisyonu önerisine "sığınmacıların tehlikeli yolları deneyerek üye ülkelere gelmelerini teşvik edeceği" gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

BAKMADAN GEÇME!