Frankfurt'ta her çarşamba felsefe günü

Güncelleme Tarihi:

Frankfurtta her çarşamba felsefe günü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2024 09:43

Bir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.

Haberin Devamı

PANDEMİ dönemindeki zorunlu aradan sonra yeniden faaliyete geçen kulübün, Şubat 2023’ten bu yana gerçekleştirdiği toplantıların sayısı 70’i üzerinde. Kulübün kurucularından ve sözcüsü Hasan Öztekin, sunulan konuların sadece felsefeyle sınırlı olmadığını vurguluyor ve “insanı düşünceye sevk eden her konu bizi ilgilendiriyor” diyor. Gerçekten de konulardan bazıları doğrudan felsefeyle ilgili...

İşte bunlardan birkaç sunum başlığı örneği:
‘Ünlü filozoflara göre mutluluğun sırrı nedir? Aristotales, Epiuros, Kıbrıslı Zenon, Buddha, İbn-i Sina ve Nietzsche’ye göre mutluluğa ulaşmanın yolları’, ‘Immanuel Kant. Saf Aklın Eleştirisi’, ‘Felsefenin Sorunları’, ‘Ömer Hayyam’ın Felsefesi’, ‘Aleviliğin Felsefesi’, ‘Hegel’in Tarih Felsefesi, Özgürlük ve Sanat Anlayışı’, ‘Sokrates Neden Ölüme Mahkûm Edildi?’, ‘Sokrates Zehiri İçmeye Mecbur Muydu?’, ‘Spinoza Neden Önemlidir?’, ‘Trans Hümanizm’, ‘Evren ve İnsan’, ‘Etik ve Ahlak’, ‘Tarihsel Materyalizm. Dünyayı Çelişkileriyle Anlamak’, ‘Düşüncenin Gücü’...

Frankfurtta her çarşamba felsefe günü
KABARE VE MÜZİK DE VAR
Ama bunların yanı sıra özgürlük, korku, yaşam ve ölüm, farkındalık, aşk ve sevgi, sempati ve iletişimdeki rolü, fanatizm, hayvan hakları, cinsel şiddet ve erkeklik hegemonyası, kötülük, öfke, maçoluk, feminizm, resilyans-duygusal dayanıklılık, veganizm, iklim krizi, propoganda ve sansür, yapay zeka gibi konular da sunulmuş, tartışılmış... Ya da bazı toplantılar da Ahmet Haşim ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi edebiyat dünyamızdan ünlü isimlerle ilgili sunumlara, Haydar Ergülen gibi günümüz yazar ve ozanlarıyla sohbetlere, gezi raporlarına ayrılmış. Bazı akşamlar ise kabare ve müzik sunumları gerçekleştirilmiş. Bu sunumları gerçekleştirenlerin çoğunluğu kulübün kendi üyeleri, zaman zaman dışarıdan davet edilen uzmanlar, yazarlar, sanatçılar da kulübün misafiri olup, sunum gerçekleştirmiş. Sunum yapmak için konunun uzmanı olmak gerekmiyor ama o konuda yeni şeyler öğrenmek, sorularına yanıt bulmak ve tartışmak isteyen diğer üyelerin beklentilerini karşılayabilmek için ciddi bir hazırlık gerekiyor.
Frankfurtta her çarşamba felsefe günü

RESMEN KURUMSALLAŞMAYA KARŞI
Frankfurt Felsefe Kulübü, bir dernek değil ya da benzeri bir tüzel kişiliği yok. Kulübün sözcülüğünü yürüten Hasan Öztekin, böyle bir resmi kurumlaşmaya da karşı olduklarını, hatta şimdiye kadarki dinamik sürekliliğin de büyük ölçüde bu yaklaşımdan kaynaklandığı görüşünde. Konu seçiminden, toplantıların yönetimine kadar hemen her hususun kuruluş ilkeleri ışığında belirlendiğine işaret eden Öztekin, işleyişe, katılıma ilişkin bazı zorunlu kararların ise kuruluş döneminden beri birlikte olan üyelere danışılarak ve görüş birliği sağlanarak alındığını kaydediyor. Önceleri kent içinde çeşitli mekânlarda, son yıllarda da Hausen semtindeki ‘Haziran Kültür Evi’nin lokalinde gerçekleştirilen bu toplantılara zaman zaman 60-70 kişinin katıldığı oluyor.
Frankfurtta her çarşamba felsefe günü
‘KARŞI FİKRE SAYGI DUYABİLEN HERKESE AÇIK’
Öztekin, oldukça farklı ve ilginç konuların ele alındığı bu toplantılara katılan herkesin aktif olabilmesi ve sunulan konuyla ilgili fikirlerini paylaşabilme şansı bulmasının kendileri için çok önemli olduğunu da özellikle vurguluyor. Ve toplantıların ‘karşı fikirlere de saygı duyabilen’ tüm felsefe dostlarına açık olduğunu da belirtiyor. Frankfurt Felsefe Kulübü’nde önümüzdeki günlerde ele alınacak konulardan bazıları şöyle: ‘Günümüz Gençliği ve Ailelerin Gençlik Dairesi ile Yaşadığı Sorunlar’, ‘Mizah ve İletişim’, ‘Neoliberalizmin Tarihi’, ‘Almanya’da Sendikacılık ve Tarihi’, ‘Şehr-i İstanbul’, ‘Şarkılar Neyi Söyler’’, ‘İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik’, ‘Gastronomi Felsefesi’... Bu arada okyanuslarda gezen bir denizci seyyah ya da tanınmış bir kabare sanatçısı da konuk edilecek... Kulübün toplantılarına katılmak isteyenler her çarşamba saat 19.30’da ‘Hausener Obergasse 5, 60488 Frankfurt’ adresindeki Haziran Kültür Evi lokaline gelebilirler. 

Haberin Devamı

FRANKFURT OKULU VE FELSEFE KULÜBÜ
Frankfurt denilince akla hemen tabii ki bu kentin ekonomik zenginliği, hava, kara, demir ve nehir yolları üzerinde önemli ulaşım ve nakliye rotalarını kavuşturan coğrafi konumuyla, uluslararası fuarları ve bankalarıyla ya da uluslararası sanayi ve ticarete damgasını vuran şirketleriyle, tarih boyunca zenginleşmiş, halen de zenginleşmeye devam eden bir metropol geliyor. Frankfurt aynı zamanda 1848 devrimi, 68 hareketi gibi çeşitli sosyal hareketlere yol açan siyasal gelişmelerin, ‘Frankfurt Okulu’ gibi dünya çapında etkili felsefi akımların ‘doğum yeri’. Bu kent Türkiye’den Almanya’ya 1961’den beri devam eden göçün en önemli merkezlerinden biri ve Türklerin burada 15 yıldır ağırlıkla Türkçe konuşulan, sunum yapılan ve tatışılan bir Felsefe Kulübü var.

Frankfurtta her çarşamba felsefe günü
Felsefe Kulübü’nün pandemi sonrası etkinliklerini içeren faaliyet raporu kısa bir süre önce yayımlandı. Buna göre Şubat 2022-Aralık 2023 arasında 67 kez gerçekleştirilen toplantılarda kulübün üyeleri ya da dışarıdan misafirleri sunum yaptı.

BAKMADAN GEÇME!