Feldmann’ın azledilmesine yönelik ilk adım atıldı

Güncelleme Tarihi:

Feldmann’ın azledilmesine yönelik ilk adım atıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 10:05

Eşi Zübeyde Temizel’e AWO’ya ait bir çocuk yuvasında işe girerken yüksek maaş ödenmesini sağladığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan ve istifası istenen Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın azledilmesi yönünde önemli bir adım atıldı.

Haberin Devamı

FRANKFURT Belediye Meclisi, büyük bir çoğunlukla Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın azledilmesi için girişimlerin başlatılması yönünde karar aldı. Azledilmeye yönelik oylama 14 Temmuz’da yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın azledilmesi için öncelikle Belediye Meclisi’ndeki oylamada üçte iki çoğunluk gerekiyor. İşlemlerin başlaması için yapılan oylamada bu çoğunluk sağlandı. Feldmann’ın partisi SPD de dahil olmak üzere Yeşiller, Volt ve FDP ile CDU ve AfD de azledilemeye yönelik destek verdi. Sol Parti ve diğer küçük parti grupları ise karşı oy kullandı.

‘YEREL SİYASETE ZARAR VERDİ’
Belediye Meclisi’ndeki koalisyon partileri, oylama öncesinde Feldmann’dan bir önergeyle derhal istifa etmesini istemişti. Ancak Feldmann istifa taleplerini geri çevirdi. Yeşiller’den Dimitrios Bakakis, Feldmann hakkında “Tüm şehri derinden utandırdı ve yerel siyasete büyük zarar verdi” suçlamasında bulundu. SPD Belediye Meclisi grup lideri Ursula Busch ise uygulamayı “Çok acı verici bir adım” olarak nitelendirdi ve siyasi içeriğin uygulanmasının daha zor adım olduğunu söyledi. Feldmann’a çağrı yapan Busch, “Frankfurt’un hak ettiği temsil için” yolu açmasını istedi.

Haberin Devamı

‘SANDALYEME YAPIŞMIŞ DEĞİLİM’
Şu ana kadar istifa taleplerini geri çeviren Feldmann, yapılan tartışmada, kentin çıkarları doğrultusunda konu odaklı ve saygılı iş birliğine hazır olduğunu söyledi. Rolünü yeniden gözden geçirmeye ve arabulucu bir müzakereye hazır olduğunu da kaydeden Feldmann, istifa konusuna değinmese de öyle bir sinyal de vermedi. Feldmann, oylamadan bir gün önce yaptığı açıklamada, “İşimi seviyorum ama sandalyeme yapışmış değilim. Üçüncü kez Frankfurt halkının doğrudan oylaması ile karşı karşıya kalma konusunda hiçbir endişem yok” dedi. Feldmann, en son 2018 Belediye Başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 70’inden fazlası olmak üzere iki doğrudan seçimde net çoğunluk kazandığını hatırlattı.

HALK OYLAMASINA GİDİLECEK
Ancak Hessen eyaletindeki yasalar gereği belediye başkanının azledilmesi kolay olmuyor. Belediye Meclisi’ndeki üçte iki çoğunluğun desteğiyle alınan karardan sonra halk oylamasına gidilecek. Burada da seçmenlerin en az yüzde 30 katılım sağlaması gerekiyor. Ancak halkın belediye seçimlerine ilgisi düşük. Son seçimlerde ilk turda yüzde 37 katılım sağlanırken, ikinci turda ise sadece yüzde 30.2 seçmen sandığa gitmişti. Azledilmeye yönelik girişimler somutlaşsa da Feldmann iyimser olduğunu söyledi. Seçmenin çamur savaşı istemediğini kaydeden Feldmann, referandumun, Frankfurt halkının önümüzdeki iki yıl içinde şehrin kaderini yönlendirmek için ona güvenip güvenmeyeceğiyle ilgili olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!