FDP’den sonra Yeşiller tabanı da rahatsız

Güncelleme Tarihi:

FDP’den sonra Yeşiller tabanı da rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2023 12:25

Almanya’da koalisyonun küçük ortağı FDP’den sonra Yeşiller Partisi’nin tabanı da parti yönetiminden memnuniyetsizliklerini gündeme getirdi ve koalisyonda yer alabilmek için partinin değerlerinden taviz verildiği suçlamasında bulundu.

Haberin Devamı

YEŞİLLER tabanı, gelecek hafta yapılacak parti kurultayı öncesinde yayımladığı ortak mektupta parti yönetimini eleştirdi. Farklı eyalet teşkilatlarından yaklaşık 500 üye tarafından imzalanan mektupta, Yeşiller’in, koalisyonda kendi ahlaki ve siyasi ilkeleriyle çelişen bir dizi taviz vermiş olması eleştirildi. Mektubu ilk imzalayanlardan biri olan Berlin’deki Yeşil Gençlik eyalet yönetiminden Elina Schumacher, Yeşiller’in iklimin korunması ve göç konularındaki temel değerlerine dikkati çekti ve koalisyon hükümetini sert bir şekilde eleştirdi.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Mektupta, iki yıl önce Yeşiller’in nihayet hükümette olması nedeniyle ‘iklim krizini ciddiye alan, değerlere dayalı bir göç politikasını destekleyen ve gerçekten fark yaratan’ bir parti olacağına dair bir umut olduğu belirtildi. Ancak, uygulanan politikaların bir dizi hayal kırıklığı yarattığı kaydedildi. Kuzey Ren-Vestfalya’daki Lützerath linyit maden sahasının sökülmesi kararı, Alman Ordusu için 100 milyar Euro’luk özel fon, Yeşiller’in Avrupa iltica sistemi reformunu onaylaması ve çocukların yoksulluktan kurtulmasına etkili bir şekilde yardımcı olunmaması gibi konularda partinin tutumu eleştirildi.

Haberin Devamı

TEMEL PROGRAMA UYULSUN
Koalisyonda yer alabilmek için tavizlerin gerekli olduğunun anlaşılabileceği belirtilen mektupta, ancak bunların Yeşiller tarafından başarı olarak sunulması karşısında ‘şok oldukları’ ifade edildi ve “Bazen bize öyle geliyor ki, Yeşiller gerçek değişimin partisi olmaktan çıkıp kötü tavizlerin reklam ajansına dönüştü” denildi. Artık, “Yeşiller’in SPD’lileştiği” yönünde seçmenin fikir belirttiği de vurgulandı ve Yeşiller’in federal düzeyde hükümette yer almak için her şeyi destekleyen bir parti gibi göründüğü ifade edildi. Yeşiller tabanı mektupta, partinin temel programına uyulması ve parti tabanının siyasi kararlara daha fazla dahil edilmesini istedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!