Faeser’le olmadı, Scholz’la görüşmek istiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Faeser’le olmadı, Scholz’la görüşmek istiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 12:41

Almanya’ya çeşitli yollar ve sebeplerle gelen mültecilerle ilgili sorunları çözmek için dün Berlin’de İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ile yapılan zirvenin ardından belediyelerden tepkiler yükselmeye başladı. Federal hükümetin daha fazla inisiyatif alması ve mali destek konusuna açıklık getirmesini isteyen yerel yöneticiler, Başbakan Olaf Scholz ile görüşmek istiyor.

Haberin Devamı

ALMAN Kentler ve Belediyeler Birliği Genel Müdürü Gerd Landsberg, Şansölye Olaf Scholz (SPD) ile bu yıl içinde eyaletleri ve belediyeleri kapsayan başka bir üst düzey toplantı çağrısında bulundu. Landsberg, “Federal ve eyalet hükümetlerinin kabul, konaklama ve entegrasyonla ilgili tüm masrafları üstlenmesini bekliyoruz. Bu üstlenme işlemi kasım ayında gerçekleşmelidir” dedi. Landsberg aksi halde belediyelerde zaten gergin olan durumun kışın daha da kötüleşebileceğini söyledi. Federal hükümete göre, yılbaşından eylül ayına kadar yaklaşık 135 bin kişi, geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 35 daha fazla sığınma başvurusunda bulundu. Ayrıca, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşından sonra ülkeye vizesiz girebilen ve iltica başvurusunda bulunmak zorunda olmayan yaklaşık 1 milyon mülteci barındırıldı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, eyalet ve yerel yönetim temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından federal hükümetin 4 bin mülteciyi barındırmak için 56 ek federal mülkü kullanıma açacağını duyurmuştu.

Faeser’le olmadı, Scholz’la görüşmek istiyorlar
SINIR KONTROLÜ ANLAŞMALIĞI
İçişleri Bakanı Faeser, ayrıca yasa dışı göçe karşı bir önlem olarak Bavyera ve Avusturya arasındaki sınır kontrollerini kasım ayını da kapsayacak şekilde uzatmak istiyor. Sırp hükümeti de AB’ye izinsiz girişlerin artmasına neden olan birçok üçüncü ülke vatandaşlarının vizesiz girişinin durdurulması çağrısı yaptı. Ancak Yeşiller buna karşı çıkıyor. Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour ve Bavyera Yeşiller Partisi Lideri Katharina Schulze, Avrupa içinde sınır kontrollerinin sürekli uzatılmasının yalnızca Avrupa değerleriyle değil, aynı zamanda ‘trafik lambası’ koalisyon sözleşmesiyle de çeliştiğini söylüyor. Alman Eyalet Bölge Meclisi Başkanı Reinhard Sager ise Çek Cumhuriyeti sınırındaki kontrolleri de gündeme getirdi. CDU’lu politikacı, Die Welt’e yaptığı açıklamada, “Finansmanın yanı sıra şu anda esas olarak Balkan rotası üzerinden gerçekleşen yasa dışı göçü sınırlamakla da ilgileniyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AB ZİRVESİ İÇİN ÇAĞRI
FDP’li siyasetçiler “Almanya bu büyüklükteki bir mülteci hareketini tek başına ulusal düzeyde çözemez. Federal hükümet, sabit bir dağıtım sistemi olan ortak bir Avrupa sığınma sistemini sağlamalıdır” derken, CSU Eyalet Grup Lideri Alexander Dobrindt de federal, eyalet ve yerel makamların mülteci zirvesinden sonra dertlerinin sadece barınma parası olmadığını, yerel yönetimleri rahatlatmak için en etkili yardımın Almanya’ya yasa dışı göçü kısıtlamak olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!