Eurovision için İsrail karşıtı kampanya

Güncelleme Tarihi:

Eurovision için İsrail karşıtı kampanya
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 11:13

Kuzey Avrupa ülkelerinde İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarılmasına yönelik oluşturulan sivil inisiyatifler giderek artıyor. 7 Mayıs’ta Malmö’de başlayacak yarışma öncesinde İsveç, Finlandiya, Norveç ve Danimarka’da, İsrail’in yarışmadan atılması için imza toplanıyor.

Haberin Devamı

İSVEÇ’ten yaklaşık bin müzisyen, etkinliğin organizatörlerine bir dilekçe gönderdi. ‘Gazze’deki insani kriz karşısında sergilenen ikiyüzlülük’ eleştirilen dilekçede, “Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) İsrail’in katılımına izin vererek kurumun güvenilirliğini zedeleyen dikkate değer bir çifte standart sergilediğine inanıyoruz” denildi. Benzer bir dilekçe de Finlandiya’dan geldi ve ‘Yle’ televizyon kanalı protesto edildi. Yle televizyonunun, Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) baskı yaparak ‘savaş suçları işleyen ve askeri işgale devam eden bir ülkenin imajını müzik yoluyla parlatmak için kamuya açık bir sahne verilmesinin’ engellemesi talep edildi. Dilekçede, EBU’nun İsrail’i yarışmadan çıkarmaması durumunda Finlandiya televizyonlarının boykot etmesi istendi. Finlandiya’daki dilekçeyi şu ana kadar 1546 kişi imzaladı.

Haberin Devamı

İKİ ÜNLÜ SANATÇI ÖNCÜLÜK EDİYOR
İzlanda’da da 550 sanatçı, yayıncı kuruluş RUV ile temasa geçti ve İsrail’in Eurovision’da yer almamasını istedi. Yerel ‘Heimildin’ gazetesinin haberine göre sanatçılar, bunun gerçekleşmemesi halinde İzlanda’nın yarışmaya katılmamasını istedi ve bunun için kampanya yürüteceklerini duyurdu. İsrail’in, Eurovision’dan çıkarılmasına imza atanlar arasında ülkenin önceki katılımcı müzisyenlerinden Palmi Gunnarsson ve Eirikur Hauksson da bulunuyor. Ancak yayıncı kuruluşun ulusal final yarışmasından sonra ülkenin katılımı konusunda nihai bir karar vereceği belirtiliyor. Danimarka’da yüzlerce sanatçı İsrail’in yarışmadan çıkarılmasını talep eden bir online imza kampanyası başlatırken, Norveç’te benzer bir dilekçeyi imzalayanların sayısı 294’e ulaştı. Norveç’te ulusal çapta tanınan iki şarkıcı Marte Wülff ve Marteh Valle, İsrail’in Eurovision’dan çıkarılması kampanyasına öncülük ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!