Eski soruna yeni çözüm

Güncelleme Tarihi:

Eski soruna yeni çözüm
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2022 14:25

Milyonlarca kadın zayıf pelvik taban kasları dolayısıyla inkontinans sorunundan şikâyetçidir. Genellikle doğum yapan kadınlarda ortaya çıkan sorun, doğum yapmayan kadınlarda da görülebiliyor. Yaşam kalitesini bozan bu sorun, egzersizlerle çözülmeye çalışılırken, yeni bir cihaz artık kadınların bu sorununun çözümüne yardımcı olacak.

Haberin Devamı

PELVİK taban, birkaç kas ve bağ dokusundan oluşur. Karın bölgesinin altına doğru karnı kaplar ve bir hamak gibi kenarlardan yukarı doğru kıvrılır. Önde kasık kemiğine, arkada kuyruk sokumu kemiğine ve yanlarda oturma kemiklerine yapışıktır. Ortada ise kadınlarda doğum esnasında esneyebilen bir açıklık mevcuttur. Pelvik taban, mesaneyi, uterusu ve rektumu üstte tutar, altta idrar yollarını, vajina ve bağırsakları çevreler. Pelvik taban kaslarının gücü zayıfladığında tıbbi sorunlar ortaya çıkabilir. En yaygın olanları pelvik taban zayıflığı ve pelvik taban sarkmasıdır. Bunun sonucunda kadınlar artık idrarlarını iyi tutamazlar. Bu, ayrıca cinselliği de olumsuz etkiler.
Alman Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ne (DGGG) göre, üriner inkontinans (idrar kaçırma), ancak 2022’de kabul edilen kadın idrar kaçırma tedavisi kılavuzunda belirtildiği gibi, “Her yaştan kadın için ciddi bir sağlık sorunudur”. Etkilenenlerin sayısının ne kadar olduğu belli değil. Uzmanlar, bu hassas konuyla ilgili çok sayıda bildirilmemiş vaka olduğunu varsayıyor.

Eski soruna yeni çözüm
KADINLARIN YÜZDE 48.3’ÜNÜN...
DGGG’ye göre, etkilenen kadın sayısı yaşla birlikte artmaktadır. 2005 yılında yapılan bir ankette 40 yaşın altındakilerin yüzde 7.8’i, 60 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 27.1’i her zaman idrarını tutamadıklarını söyledi. 2017’deki bir Almanya-Danimarka ortak araştırması, tüm kadınların yüzde 48.3’ünün etkilendiğini varsayıyor. Sana Klinikum’un Berlin Lichtenberg’deki pelvik taban merkezi başkanı Thomas Fink, en yaygın biçimleri şöyle açıklıyor: “Stres inkontinansı ile öksürürken, hapşırırken veya egzersiz yaparken istemsiz olarak idrar kaçırırsınız. ‘Sıkışma inkontinansı’ ile aniden yapmanız gerekir. Her ikisi de olursa buna ‘miks idrar kaçırma’ denir.”
İdrar kaçırmaya neden olan pelvik kasların zayıflaması/güçsüzleşmenin başlıca nedenleri arasında, kilolu bebeklerin zor doğumları, doğumda pense kullanılması zorunluluğu (bebeği çekmek için), geç yaşta doğum, aşırı kilo, sigara içme, ağır kaldırma sayılabilir. Fink, erkeklerin de pelvik tabanları olduğunu ancak onlarınkinin farklı yapıda ve daha güçlü olduğu için kadınlardaki gibi pelvik taban zayıflığı ile karşılaşmadıklarını söylüyor. Fink, “Pek çok erkek bilinçli olarak kasmazsa, pelvik tabanları olduğunu bile bilmez. Erkekler, örneğin potens için pelvik taban eğitiminden faydalanabilir” diyor.

Haberin Devamı

ÖNCELİK CERRAHİ OLMAYAN TEDAVİLERDE
Temel olarak pelvik taban hasarında önce cerrahi olmayan tedavilerin denenmesi gerektiğini belirten Thomas Fink, şöyle devam ediyor: “Bunun için genellikle fizyoterapi uygulanır. Bu sırada kadınlar pelvik tabanı güçlendirmek için özel egzersizler öğrenirler. Elektrostimülasyon da olası önlemlerden biridir. Ancak hasar güçlüyse ve ameliyat gerekliyse, artık seçilebilecek birkaç yöntem var. Ya hastanın kendi dokusu ile hasar onarılmaya çalışılır ya da bu çok zayıfsa, kayışlar veya ağlar kullanılabilir.”
Konunun yavaş yavaş tabu alanının dışına çıkmasıyla, sosyal medyada agresif yeni cihaz reklamlarının yapıldığı görülüyor. Örneğin Fransa’dan bir ürün olan ‘Perifit’, yapay penis gibi görünse de aslında, bluetooth aracılığıyla cep telefonuna bağlanan tıbbi bir cihazdır. Kullanıcı, telefonundaki uygulama üzerinden bir imleç (cursor) yardımıyla kelimenin tam anlamıyla karın kaslarıyla oynayarak pelvik tabanını eğitmek için uygulamayı kullanabilir. Fink, “Üretici firma henüz bunun yararına dair bir araştırma ortaya koymuş değil, üzerinde çalışıyorlar, ancak henüz bir sonuç alamadılar. Ciddi pelvik taban problemi olan herkesin profesyonel desteğe ihtiyacı vardır” diyor..

BAKMADAN GEÇME!