CSU’lu politikacı: ‘AfD, Merkel’in anıtını dikmeli’

Güncelleme Tarihi:

CSU’lu politikacı: ‘AfD, Merkel’in anıtını dikmeli’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2023 12:04

Sığınmacıları ‘haşere’ olarak niteleyen CSU’lu eski Federal Ulaştırma ve İmar İskan Bakanı Peter Ramsauer’in istifası istendi. Ramsauer, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in nükleer santralların kapatılması ve sığınmacı politikasını da “Felaket siyasi hatalar” diyerek eleştirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın CSU’lu eski Federal Ulaştırma ve İmar İskan Bakanı Peter Ramsauer’in çalışmak amacıyla ülkeye gelen sığınmacıları ‘haşere’ (böcek) olarak nitelemesine çeşitli çevrelerden tepkiler yağdı. Tam 33 yıldır Federal Meclis milletvekili olan Peter Ramsauer’in elektronik ortamda yayınlanan ‘Orta ölçekliler Dijital’ dergisine verdiği demecinde, Çin Komünist Partisi’nin eski liderlerinden Deng Xiaoping’in (Şiaoping) “Pencereyi çok açarsan içeri haşeratlar (böcekler) girer” söylemini hatırlatarak, “Bunu göç sorunuyla bağdaştırırsak, kalifiye elemanların yanında sayısız ‘ekonomik sığınmacıyı’ da ülkeye getireceğimizin bilincinde olmalıyız” diyerek sığınmacılara dolaylı da olsa hakaret etmesi tepkiyle karşılandı. Başta Sol Parti ve Yeşiller olmak üzere sosyal medyada da Ramsauer’in bu yaklaşımı sert bir dille eleştirildi.

Haberin Devamı

TEPKİLER ARTTI
Sol Parti böyle bir kıyaslamada bulunduğu için Ramsauer’e milletvekilliğinden istifa etme çağrısında bulundu. İstifa etmemesi halinde de ‘halkı kışkırtma’ anlamına gelen bu söylemi yüzünden CDU/CSU Federal Meclis Grubu’nun Peter Ramsauer’i ihraç etmesini istedi. Yeşillerli Federal Meclis milletvekili Johannes Wagner de, “Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ciddi sorunları var” diyerek Ramsauer’in görevi bırakması gerektiğini söyledi. Jena Üniversitesi tarih profesörü Jens-Christian Wagner de, sosyal medya hesabında paylaştığı tweette “Sığınmacıları, yani insanları ‘haşerat’ olarak nitelemek Alman Ceza Yasası’nın 130’uncu maddesine göre ‘halkı kışkırtma’ suçudur. Demokratik bir parti milletvekiline hiç yakışmıyor” satırlarına yer verdi. Peter Ramsauer, sonradan “Ben asla göçmenlere ve ülkemize gelen kalifiye elemanlara dönük böyle bir aşağılayıcı kıyaslamada bulunmam” dese de özellikle sosyal medyada tepkiler devam etti.

AfD ANITINI DİKMELİ
Merkel kabinesinde 2009-2013 yıllarında Federal Ulaştırma ve İmar İskan Bakanı olarak görev alan Peter Ramsauer, kendisini göreve getiren Merkel’e de eleştiriler yağdırdı. Merkel’in nükleer santralların kapatılması ve sığınmacı politikasını “Felaket siyasi hatalar” olarak değerlendirirken, bu yanlış politikaların sağ popülist Almanya için Alternatif’i (AfD) güçlendirdiğini de ileri sürdü. Ramsauer, “AfD’li politikacılar varlıklarını Angela Merkel’in politikasına borçlular. O nedenle de ben ‘AfD, Merkel’in anıtını dikmeli’ diyorum” açıklamasında da bulundu. CSU’lu Peter Ramsauer, Avrupa’ya göçün önemli ölçüde sınırlandırılmasını da istedi. AB’nin dış sınırlarında kontrollerin yoğunlaştırılmasını talep ederken, Almanya’da da önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi. “Almanya bu talihsiz sığınmacı sorununu Merkel’e borçlu” derken, “Ben Macaristan Başbakanı Victor Orban ve Polonya’nın ülkelerine kimin gireceğine kendilerinin karar vermeleri yönündeki adımlarını yerinde buluyorum” görüşünü vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!