Eski Adalet Bakanı’ndan garip öneri: ‘Yabancıya...’

Güncelleme Tarihi:

Eski Adalet Bakanı’ndan garip öneri: ‘Yabancıya...’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2023 12:09

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti Antisemitizm Sorumlusu Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, 3 Kasım’da Essen’de yapılan Filistin yanlısı gösterilerde “Hilafet devleti kurulsun” sloganları atılmasına tepki gösterdi, geçerli yasaların uygulanması yoluyla yabancılar için toplanma, gösteri yapma özgürlüğünün kısıtlanmasını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın eski Başbakanı Helmut Kohl döneminde 1992-1996 ve Angela Merkel döneminde de 2009-2013 yılları arasında Federal Adalet Bakanı olarak görev yapan FDP’li Leutheusser-Schnarrenberger, şunları söyledi: “Herhangi bir gösteri düzenlenmek istendiğinde başvuru yapanların vatandaşlıklarına da bakılmalı. Çünkü gösteri düzenleme, bir araya gelerek toplanmak sadece Almanlara özgü temel bir haktır. Alman Anayasası’nın 8. maddesinde ‘Bütün Almanlar bildirimde bulunmadan ya da izin almadan barışçıl ve silahsız olarak toplanma hakkına sahiptir’ deniliyor. Yabancılar için gösteri özgürlüğünde bu maddenin göz ardı edilmemesi gerekir.” Eski Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger, bu söylemiyle dolaylı da olsa yabancıların gösteri düzenleme özgürlüklerinin kısıtlanmasını önerdi.

Eski Adalet Bakanı’ndan garip öneri: ‘Yabancıya...’
KRV Adalet Bakanı Benjamin Limbach (Yeşiller) ise Leutheusser-Schnarrenberger’in bu yöndeki önerisine karşı çıktı. Limbach, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Yasası’na göre vatandaşlıklarına bakılmaksızın isteyen herkesin barışçıl gösteri yapma, toplanma ve bir araya gelme hakkına sahip olduğunu vurguladı.
Eski Adalet Bakanı’ndan garip öneri: ‘Yabancıya...’

3 Kasım’da Essen’de ‘Gazze saldırı altında / Adaletsizliğe karşı hep birlikte’ adıyla düzenlenen mitinge katılanlar, Filistin’de çocuk ölümlerine dikkat çekmiş ve ablukanın kaldırılmasını istemişti. Mitinge katılanlar “Çocuklar tabutta değil kreşlerde olmalı” yazılı pankartlar taşımıştı.

 

BAKMADAN GEÇME!