Eşcinsel senatör de yarışta

Güncelleme Tarihi:

Eşcinsel senatör de yarışta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 18:53

İrlanda’da 27 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adaylık süresi bugün sona erdi. İrlanda’daki seçim sistemine göre, en az 20 Meclis üyesi ya da 4 yerel yönetimin desteğini toplayabilen aday adayları, seçime katılmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Ekim sonundaki seçime, Fine Gael’den Gay Mitchell, İşçi Partisi’nden Michael D. Higgins, Sinn Fein’den Martin McGuinness ile bağımsız adaylar David Norris, Dana Rosemary Scallon, Mary Davis ve Sean Gallagher katılacak. İrlanda’nın 8. Cumhurbaşkanı Mary McAleese, iki dönem üst üste görev yaptıktan sonra, cumhurbaşkanlığını bu 7 isimden birine devredecek. Cumhurbaşkanlığı için adaylık süresi dolmadan önce, adaylara ilişkin bazı tartışmalar da gündeme geldi.

Eşcinsel senatör David Norris, "cinsel istismar suçundan yargılanan bir arkadaşını, makamını kullanarak korumaya çalıştığı"na ilişkin iddialar üzerine ağustos ayında çekildiği yarışa tekrar katıldı ve adaylık için gereken desteği toplamayı başardı. Sinn Fein’in adayı, eski İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) üyesi Martin McGuinness ise geçmişi nedeniyle eleştirilerin odağı oldu.

Adalet Bakanı Alan Shatter, adaylık süresinin dolmasından günler önce, McGuinness’in "cumhurbaşkanlığı için doğru isim olmadığı" açıklamasında bulundu. İrlanda’da cumhurbaşkanları halk tarafından 7 yıllığına seçiliyor ve en fazla iki dönem üst üste görev yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!