‘Enerji krizi’ masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Enerji krizi’ masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2022 11:06

Pandeminin etkisini azaltmasıyla TDU etkinlikleri de hız kazandı. Uzun süre ara verilen TDU’nun geleneksel ‘Masa Başı Buluşması’ etkinliği ‘Enerji Krizi ve Ekonomik Etkileri’ konusunu ele aldı.

Haberin Devamı

TOPLANTININ moderatörlüğünü TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman üstlendi. Uzman konuşmacılar ise Charlottenburg-Willmersdorf Belediyesi Ekonomik Teşvik Dairesi Başkanı Felix Niecke, Nextenergy Genel Müdürü Erol Öztürk ve EEC Energie firması enerji danışmanı Christoph Blawat oldu. Kısa bir açılış konuşması yapan TDU Başkanı Remzi Kaplan, koronavirüs nedeniyle ara verdikleri toplantıları düzenli olarak devam ettireceklerini ve aktüel konularda üye iş insanlarını bilgilendireceklerini kaydetti. Aynı zamanda gastronom olan Doğan Azman giriş konuşmasında “Firmalar ve işletmeler olarak artan enerji fiyatları nedeniyle önümüzü göremiyoruz. Bugün burada bizleri neler beklediğini öğrenmek için toplandık” dedi.
İlk sözü alan Niecke, ekonomik olarak zor bir dönemin beklendiğini belirterek, daire başkanlığı ve görevleri hakkında bilgi verdi. Bu bölümün yeni bir daire olduğunu, görevlerinin, belediyede herhangi bir yerde takılıp kalan veya incelenmesi, cevap verilmesi geciken ekonomi ile ilgili dilekçe ve evrakların kısa sürede işleme konulması, sonuçlandırılması ve cevaplandırılması amacıyla kurulduğunu vurgulayan Niecke, “Böyle bir sorununuz olursa bana ve arkadaşlarıma her zaman başvurabilirsiniz” dedi. Bunun dışında şehrin alışveriş veya turistik caddelerinin cazibesini artıracak AB projelerine eşlik ettiklerini ve teşvikler için nerelere müracaat edilmesi konusunda yardımcı olduklarını belirtti.

‘Enerji krizi’ masaya yatırıldı

TDU Başkanı Remzi Kaplan, EEC Energie Danışmanı Christoph Blawat, Nextenergy Genel Müdürü Erol Öztürk, TDU Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Azman, Charlottenburg-Willmersdorf Belediyesi Ekonomik Teşvik Dairesi Başkanı Felix Niecke. (soldan sağa)

Haberin Devamı

SAVAŞIN BAŞLAMASIYLA...
Daha sonra Nextenergy GmbH şirketi Genel Müdürü Erol Öztürk söz aldı. Öztürk, her çeşit işletmeye enerji masraflarını optime etme ve müşterileri olan sanayi ve büyük işletmelere enerji tedarik hizmeti sunduklarını kaydetti. Borsada olup bitenleri değil, piyasada neler olduğunu paylaşmak istediğini belirten Öztürk, şöyle dedi: “Koronavirüs salgınından sonra enerji fiyatlarında nispeten bir düşüş yaşandı. Ancak 2021 Eylül ayında kimsenin anlayamadığı şekilde fiyatlar yükselmeye başladı. Arz azaldı, talep çoğaldı. Enerji tüketimi arttı. Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla işler çığırından çıktı. Eskiden 1-3 Cent olan gaz fiyatları bugün 17-18 Cent’e, kilovatsaati 3-5 Cent olan elektrik fiyatları ise 50 Cent’e fırladı.”
Öztürk, devletin gaz ve elektrik fiyatlarına üst fiyat limiti fiyat (Preisdeckelung) koyarak halkın ve işletmelerin yükünü azaltmaya ve sabitleştirmeye çalıştığını kaydetti. Devletin yeni aldığı kararla gazda 12 Cent, elektrikte ise 40 Cent’in üzerine çıkan fiyat artışlarını karşılayacağını ifade eden Öztürk, bu kararla devletin, özel kişiler ve şirketlerin enerji yükünü yüzde 20-30 oranında hafifleteceğini belirtti. Piyasaların bulanık olduğuna işaret eden Öztürk, 2023’ün enerji fiyatlarındaki yükselmeye paralel olarak enflasyonun da artmasıyla çok zor bir yıl olacağını söyledi.
Son olarak konuşan EEC firması danışmanı Christoph Blawat, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın küçük ve orta ölçekli işletmeler için teşvik ettiği enerji danışmanlığı programı ‘Deutschland macht’s Effizient’ programını tanıttı.

‘Enerji krizi’ masaya yatırıldı

‘Enerji krizi’ masaya yatırıldı

BAKMADAN GEÇME!